Soma'da kurulması planlanan termik santral

Güncelleme Tarihi:

Somada kurulması planlanan termik santral
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 19:18

- Manisa Barosu, termik santral yapımı planlanan alanda ağaçların sökülmesini engellemek için nöbet tutan Yırca köylülüleri ve onlara destek veren avukata yönelik davranışları nedeniyle şirket yetkilileri ve güvenlik personeli hakkında suç duyurusunda bulundu

Haberin Devamı

MANİSA (AA) - Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, termik santral yapımı planlanan alandaki ağaçların sökülmesini engellemek için nöbet tutan Yırca köylüleri ve köylülülere destek veren avukata yönelik davranışları nedeniyle, holding yetkilileri ve güvenlik personeli hakkında Soma Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Balkız, Baro'da düzenlediği basın toplantısında, dün gece köylüler ve destek için bölgede bekleyen bazı avukatların şirketin güvenlik görevlilerinin şiddetine maruz kaldığını belirtti.

Manisa Barosu avukatlarından Hasan Namak ile benzer şiddet gören Yırca köylülerinin can ve mal güvenliklerini sağlama konusunda Soma Mülki Amirleri ve güvenlik kuvvetlerini etkin göreve çağırdıklarını kaydeden Balkız, enerji santrali kurulmasıyla ilgili Bakanlık Kararına karşı zeytinlik sahibi köylüler tarafından Danıştay nezdinde yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açıldığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Davacı köylülere hukuki yardımda bulunan Manisa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Hasan Namak'ın bölgede bahçe kiralayarak zeytin üreticiliği yaptığını da anlatan Balkız, şunları söyledi:

"Hasan Namak dün gece saat 04.00 civarında zeytin bahçesindeki çadırında jandarmanın bilgisi dahilinde uyurken, santral kurma çalışmalarını yürüten holdingin üniformalı özel güvenlik elemanları tarafından çadırı çökertilmek suretiyle elleri arkadan kelepçelenerek, uyku tulumuyla birlikte bir pikaba atılmış, hürriyeti kısıtlanmış, 4 kilometre mesafede bir tarla içinde indirilmiş, 2 kişi tarafından saatlerce toprak üstünde tutularak kötü muameleye maruz bırakılmıştır. ​4-5 saat sonra ellerindeki kelepçe sökülerek serbest bırakılan Namak'ın hürriyetini kısıtlayan caniler gözden kaybolmuştur. Meslektaşımız Hasan Namak çıplak ayakla 4-5 kilometre yürüyerek çadırına gitmek mecburiyetine kalmıştır. Ayrıca çadırındaki 700 lira da gasp edilmiştir.​"

Olayı haber alır almaz Baro 2. Başkanı Serhan Çelik ve yönetim kurulu üyelerinin konuyu araştırdığını söyleyen Zeynel Balkız, "Bugün itibarıyla Baro yöneticisi arkadaşlarımız refakatinde mağdur avukatımız Hasan Namak adına yaşadıklarıyla ilgili Soma Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" dedi.

Haberin Devamı

Avukatlarına şiddet ve kötü muamele uygulayan, uzun süre hürriyetini kısıtlayan holding yöneticileri ile güvenlik elemanlarını kınadıklarını belirten Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olayın yakın takipçisiyiz ve suçluların en seri şekilde cezalandırılmalarını bekliyoruz.​ Ayrıca hem avukatımız Hasan Namak’ın hem de benzer şiddet gören Yırca köylülerinin can ve mal güvenliklerini sağlama zafiyeti gösteren mülki amirleri ve güvenlik kuvvetlerini etkin göreve çağırıyoruz. Benzer müessif hadiselerin tekrar etmemesi için tüm mülki ve idari amirleri kamu güvenliği için göreve davet ediyoruz'' dedi.

Balkız, Kolin AŞ yetkilileri ve güvenlik personeli hakkında "hürriyeti tahdit, adam kaldırma, darp, cebir, işkence, kötü muamele, mala zarar verme, gasp, hakkı olmayan yere tecavüz, çalışma hürriyetini tahdit, Zeytinciliğin Islahı Hakkındaki Yasa'ya muhalefet hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!