Soma maden faciası davasında, yargılama yeniden başladı (2)

Güncelleme Tarihi:

Soma maden faciası davasında, yargılama yeniden başladı (2)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2016 14:32

Soma maden faciası davasında, yargılama yeniden başladı (2)

Haberin Devamı

KOZAĞAÇLI: TAŞERON SİSTEMİ KALDIRILMAMIŞ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'ı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşması, yoklamayla başladı. Mahkeme dosyasına ulaşan belgelerin okunmasından sonra taleplerin alınmasına geçildi.
Mağdur aileler adına söz alan ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, şirketin haritalar üzerinde oynamalar yaptığını, var olmayan şeyleri varmış gibi gösterdiğini öne sürerek tahrifat yapıldığını harita örnekleri üzerinde anlattı. 301 işçinin ölümünde şirketin uyguladığı 'taşeron' politikasının da etkili olduğunu, ancak şirketin taşeron sistemini sık sık kaldırdığını ifade ettiğini de vurgulayan Selçuk Kozağaçlı, iki belge gösterdi. Bu belgelere bakıldığında renklerine kadar aynı olan yere 3 yıl önce 'taşeron' yazıldığını, sonra bunun silinerek 'baca şekli' yazıldığını belirten Kozağaçlı, "Ancak baca şekli yazılan yerin altında da yine taşeron firmalarının isimleri yazılı. Üç yıl arayla elde edilen iki belge arasındaki tek fark bu. Sonradan sözde kurumsal olmuş olan şirkette, taşeron sistemi kaldırılmadığının en açık kanıtıdır" dedi.
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın finansçı olduğuna yönelik açıklamalarını da gündeme getiren Selçuk Kozağaçlı, bir görüntü izlettikten sonra, "Can Gürkan'ın bir heyetle madeni gezdiği sırada bu görüntüler çekildi. Kendisi 'madencilikten anlamam' demişti ama madende nasıl yürünmesi gerektiğini yanındakilere anlatıyor. Madendeki oymakbaşı nasıl olur onu gösteriyor. Can Gürkan patronun masum çocuğu değil, madenle ilgili karar veriyor. Kendisi maden işine hevesli. Orada olası kasıt, bilinçli taksirle insan öldürüldü" dedi.
Avukat Selçuk Kozağaçlı, sanıkların tutukluluk hallerinin de devam etmesini talep etti. Avukat Can Atalay ise, ocakta iş ve işçi sağlık önlemlerinin alınmadığını, işyeri hekimlerinin işçi yatıştırıcı gibi grevlerini yürütüp, sadece ağrı kesici ilaç verdiklerini anlattı.
CAN GÜRKAN, MAHKEME BAŞKANINI ELEŞTİRDİ
Mağdur ailelerin tepkilerinin basında yer aldığını belirten Can Gürkan ise mahkemenin kendilerini infaz etmek için mi yoksa savunmalarını yapmaları için mi kurulduğunu sorduktan sonra, "Basın bizim söylediklerimizi yazmıyor. Bilirkişi raporu gelmemiş. Bolca hakaret dışında sonucu belli bir celse olacak. Tutukluluk halinin devamına karar vereceksiniz. Savunma yaparken hakarete maruz kalmak istemiyorum" dedi.
Önceki duruşmaların aksine sık sık mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'ya yönelik eleştirilerde bulunan, facianın da sabotaj olabileceğini yineleyen Can Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim bilimsel raporlarımız dikkate alınmıyor. Taleplerimiz kabul edilmiyor. 15 Temmuz'da bu ülke kendi halkına silah doğrultanları gördü. Ülkemiz PKK, FETÖ gibi terör örgütlerinin saldırısı altındayken bugün her şey yeniden şekilleniyor. Bu örgütlerinin saldırısı altındayken bazı şeyleri sorgulamamız lazım. Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız, süreçte etkin bir isim oldu. Bilirkişileri yönlendirdi. Baro olarak bu konuda taraf olduklarını açıkladı. Hedef belliydi hedef babam Alp Gürkan idi. Hedef şaştı. Okun ucu bana geldi."
Kanıt olmadan suçlama olamayacağını ama 301 kişiyi kasten öldürme suçlamasının kanıtsız yapıldığını ileri süren Can Gürkan, mahkemede salonunda adaletin A'sını göremediklerini ileri sürdü. Mahkemede dinlenen işçilerin yalan ifade verdiğini iddia eden ve buna rağmen haklarında işlem yapılmadığını söyleyen Can Gürkan'a, madenci ailelerinden tepki gelmesi üzerine avukatı Kadir Çekin, müdahale etti. Çekin'in bu hareketine ailelerin "Bizim evlatlarımız öldü" sözleriyle daha büyük tepki göstermesi üzerine, bazıları salon dışına çıkartıldı.
"HAYATIM BOYUNCA BİR TEK HIZ CEZASI YEDİM"
Hayatı boyunca hiçbir zaman savcılıkta ifade işi olmadığını, hiç ceza alacak bir olay içine girmediğini sadece hız cezası yediğini söyleyen Can Gürkan bilirkişi heyetini de eleştirip, "Mahkemenin bu raporları yırtıp atması lazım. Yargılamasını bilirkişiye devretmemeli. Ayrıca madene ait olmayan iki şişe bulunmuştu. Bu şişelerin ve üzerindeki parmak izinin araştırılmasını istiyorum. Bir avukatımızın arabası terör örgütü tarafından yakıldı. Çünkü ölümle tehdit edildi, o avukat davadan çekildi. Türkiye'de çok şey değişti, yargı da değişecek. Bu olayları bize zarar vermek için yapıyorlar. Kimse böyle bir rapor yazamaz. Bu rapor böyle bir iradenin ürünüdür. O irade bu olayların da sorumlusudur" dedi.
Can Gürkan'dan sonra söz alana diğer tutuklu sanıklarda, uzun tutukluluk süresini hatırlatıp tahliyelerini istedi.
"DELİL KARARMASIN DİYE 300 KİŞEYE MAAŞ ÖDENDİ"
Tutuklu sanıklardan sonra söz alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız ile ilk soruşturma savcısını suçladı.
İkisi hakkında da işlem yapıldığını hatırlatan Kadir Çekin, "Olayın hemen ardından savcılardan bir tanesi, bizim müvekkillerimizden bir tanesine, 'çay içer misin' diye soruyor. Ardından da 'ne çayı sizi yağlı kazığa oturtacağız' diye sözlerine devam ediyor. Biz bu tür ön yargılarla yola çıktık. Ocaktaki delillerin karartılmaması için müvekkilim, 300 kişiye maaş ödemeye devam ediyor" dedi.
Avukat Kadir Çekin, Alp Gürkan hakkındaki dilekçeyi Soma Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği için Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'ya yönelik eleştirilerde de bulunduktan sonra, "Sizi anlıyoruz. Neyin ne olduğunu biliyoruz. Yaşanan bazı olaylar, mahkemenin iyi niyetinden şüphe duymamıza neden oluyor. Yakında orada (ocakta) ne olduğunu herkes görecek. Hepsi tek tek ortaya çıkacak. Müvekkilimin tahliyesini istiyorum. Eğer mahkeme tutukluluk halinin devamına karar verecekse, 4 bilirkişinin raporuna göre, hangi hukuki kurallara göre bu suçlamalarda bulunduklarının illiyet bağının da sizden yazmasını istiyorum. Aksi takdirde, mahkemenin iyi niyetinden şüphe ederiz" dedi.

Taylan YILDIRIM/AKHİSAR (Manisa), (DHA)-

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!