Solun iktidar formülü: İki kanattan büyümek

SOSYAL adalet, emek , çalışma hayatı, toplu sözleşme, asgari ücret, iş güvencesi, kıdem tazminatı ve sendika... Bu sözcüklerin bırakın anlamını, kullanılması ve etkinlikleri unutuldu, unutturuldu.

Haberin Devamı

1960 ve 70'li yıllarda gündemin ağırlığını oluşturan bu kavramların neye yaradığını genç nesil bilmiyor. Çünkü yaşamlarında bu haklarını hiç kullanamadılar.

Bilenler de çoktan emekli oldular.

DSP, çalışma yaşamının temel unsurları olan bu kavramları yeniden gündeme getiriyor.

Sağlıklı toplumsal yapının ancak örgütlü toplumla gerçekleşeceğine inanan merhum DSP liderine, 'Halkçı Ecevit' unvanı bu konudaki çabalarından ötürü verildi.

Zeki Sezer'in önderliğindeki DSP şimdi bu konuda diyalog ve işbirliği çabalarını zorluyor.

Soldaki birleşmeyi tabanda arıyor.

Nitekim DSP, ülkemizin tarihinde ilk kez işçi, memur ve işveren sendikaları konfederasyonlarının tamamını yuvarlak masa etrafında bir araya getirdi.

Kızılcahamam Patalya Otel'de "Zenginlikte Sosyal Adalet İçin Emek Kurultayı'na Doğru" başlıklı iki günlük toplantı, aslında bir tarama konferansı gibiydi.

DSP, 2007 seçimlerinde iktidar programında, toplumun gündeminde yok sayılan emeği, işçi ve işveren arasındaki sosyal düzenin yeniden kurulması hedefini birinci öncelik olarak belirlemiş...

Haberin Devamı

Genel Sekreter Ahmet Tan'ın çağrısı üzerine 30 kişilik bu tarama konferansına katıldık, geçmişin bir sendikalı çalışanı olarak yaşanan eski kısır tartışmaları hatırladık, buna karşılık AB uyum yasaları çerçevesinde çalışanların kazanımlarının neler olacağını öğrendik.

İLK DEFA BİR ARADALAR

Kimlerden mi?

Türk-İş, DİSK, Hak-İş temsilcilerinden, TİSK, Türkiye Kamu Sen, KESK, Memur-Sen ve Bask Konfederasyonu temsilcilerinden... Üniversite öğretim üyelerinden, yargıda görev yapmış hukukçulardan, eski bürokratlardan, çalışma yaşamına emek vermiş uzmanlardan...

İlginç olanı TİSK'in Genel Sekreter düzeyinde temsil edilmesiydi.

Uzmanlar bu konuda konuşup birbirlerini anlamaya ve gelecek dönemin emek politikasını üretmeye başlamışlardı.

Yıllardır söylediklerinin, hazırladıkları raporların artık politikacıların gündemine girmesini ve uygulamaya geçirilmesini istiyorlardı.

DSP daha çok üretilip hakça paylaşım istiyor. Bilinçli bir kalkınma ve üretim seferberliği başlatarak refah artışını sağlamak amacıyla "Zenginlikte Sosyal Adalet Programı Kurultayları" ortak adı altında; emek, tarım, sanayi gibi kurultaylar düzenleyecek.

Genel Başkan Zeki Sezer "Ciddi iktidar programımıza temel olacak esasların ortaya çıkartılması için bu toplantıları yapacağız. 12 Eylül darbesiyle tıkanan sosyal güvenlik ve toplu sözleşme hukukunun çözümlerini önümüzdeki pazar günü Anadolu Oteli'ndeki (Ankara) büyük Emek Kurultayı'nda açıklayacağız. Bu aynı zamanda DSP'nin iktidara geldiğinde çalışanlara dönük uygulayacağı yeni sosyal düzeyinin temel esaslarını ortaya çıkartacaktır." diye konuştu.

Haberin Devamı

BEN BİLENİYORUM

Seçimlere çalışan sınıfların temsilcileriyle ve tabanın sesi olarak hazırlandıklarını belirten Zeki Sezer, "Biz uzlaşı ve diyalog içinde işbirliği ve güç birliği istiyoruz. Halkımız da bunu istiyor. Solu iki kanattan büyütelim. Yaratıcı olacağız. Ben bileniyorum, kendimi tutamıyorum. İktidarı özledik." dedi.

NELER KONUŞULDU

----------------------

Sendikacılığa yeni düzen

"ZENGİNLİKTE Sosyal Adalet Emek Kurultayı" başlıklı tarama konferansında gündeme gelen sorunlar şöyle:

İŞ GÜVENCESİ: İş güvencesinden yararlanmak için işyerinde en az 30 işçi çalışması gerekiyor. Oysa, iş güvencesine en çok ihtiyaç duyulan küçük işyerleri... Buna rağmen günümüzde bir çok uyuşmazlık yargıda tıkandı. Bu nedenle iş mahkemeleri kanununda değişiklik yapmak şart oldu. Bu arada bazı konuşmacılar, iş güvencesinin tüm işyerlerinde çalışan işçileri kapsaması gerektiği üzerinde durdular ve mutlak işe iadede tarafların mutabakatının aranması gerektiğini de söylediler.

ASGARİ ÜCRET: Asgari ücretin dört kişilik aileyi kapsayıp kapsamayacağı görüşleri ortaya atıldı. Komisyonun yapısında değişiklikler önerildi. Asgari ücreti devletin belirleyip komisyonun açıklamasının sistemi zaafa uğrattığı belirtildi. Asgari ücretin yaşanır seviyede olmadığı vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtildi ve asgari ücrette ailenin esas alınması istendi.

Haberin Devamı

ESNEK ÇALIŞMA: Yasalardan kaçınma ve toplu iş sözleşmesi düzenine geçmeyi engellemek için küreselleşmenin dayattığı esnek çalışmanın yeterince uygulamada amacına uygun kullanılmadığı belirtildi. Ciddi rahatsızlıkların olduğu fazla çalışmanın ve ücret azlığının güvensizliğin yasal hale getirildiği vurgulandı. Ancak, üretim ilişkilerinde esnek çalışma yöntemlerinin tıkanmasının da kayıt dışını arttıracağı görüşü de dile getirildi.

KIDEM TAZMİNATI: Kıdem tazminatına ilişkin 1974 deki düzenlemeden bu yana “fonun” yasallaştırılmamasının ve her hükümet tarafından ertelenmesinin sorundan kaçınma olduğu belirtildi. İşçi ve işveren anlaşması olmadan kıdem tazminatında çoğaltma, azaltma veya yeni bir düzenleme yapılmasının yanlışlığı belirtildi.İşsizlik sigortası ile iş güvencesinin yasal çerçevesinin oluşması sonucu kıdem tazminatının da bu işlevselliği kalmaması nedeniyle gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.

YASALARIN UYGULANMASI: Çalışma yaşamına ilişkin yapılan yasal düzenlemelerin hep örgütlü ve kayıtlı işveren kesimine yönelik olduğu, bu durumun kayıtdışına yönelmeye yol açtığı ve kayıt dışının yasalara uyan işverenler karşısında olumsuz rekabet koşulları yarattığı belirtilerek, Türk sendikacılığında sendika üyeliği ve toplu sözleşme düzenine yeni bir biçim verilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı. Buna göre sendikaya üyelik bağımsız bir kurul tarafından gerçekleştirilecek ve işçinin işten atılmasına sebep olmayacak. İşkolu toplu sözleşme görüşmeleri ise o iş kolunda çalışan ve iş yerleri toplu sözleşmesi olmayan işçilere de uygulanabilir hale gelecek.

DSP'nin 'Emek Kurultayı' hazırlıklarına hangi uzmanlar katıldı

DSP'nin Kızılcahamam Patalya Otelde yaptığı 'Zenginlikte Sosyal Adalet İçin Emek Kurultayı' tarama konferansına katılan isimler şunlar: Kamuran Karaca (KESK), Enis Bağdadioğlu (Türk-İş), Abdullah Tombuloğlu (Türk Kamu Sen), Ercan Han (Türk Kamu Sen), Dr.Ahmet Aksu (Memur Sen Genel Başkanı), Adnan Şenol (Memur Sen, Basın Sekreteri), Süleyman Sallı (Memur Sen) Recep Ekmekçi (Memur Sen), Semih Temiz (Hak-İş), Doç. Dr. Aziz Konukman (Türk-İş), Bayram Zengin (BASK), Süreyya Selek (BASK), Bülent Pirler (TİSK Genel Sekreteri), Perihan Sarı (DİSK Genel Sekreter Yardımcısı), İsmail Bayer (Çalışma eski Genel Müdürü), Utkan Araslı (Yargıtay 9.Daire Onursal Başkanı), Doç. Dr. Mustafa Kemal Öke (Abant İzzet Baysal Üniversitesi) Maruf Buzcugil (Anses Net Haber Ajansı Yazı İşleri Müdürü),.

PARTİ YÖNETİCİLERİ: Zeki Sezer (Genel Başkan), Ahmet Tan (Genel Sekreter), Hasan Macit (Genel Başkan Yardımcısı), Dr. Hasan Erçelebi (Genel Sekreter Yardımcısı), Harun Öztürk (PM üyesi), Serdar Savaş (PM üyesi), Osman Kılıç (PM üyesi), Prof. Dr. Semih Eryıldız (Tarama konferansı moderatörü) Dr. Cengiz Aslantepe (DSP Genel Merkez danışmanı), Erhan Çayhan (DSP Genel Merkez danışmanı), Rıdvan Atan (DSP Eskişehir Merkez İlçe Başkanı) Emrah Konuralp (DSP Gençlik Temsilcisi), Davut Ocak (DSP Gençlik temsilcisi), Çağrı Özgür (DSP Gençlik temsilcisi), Murat Ekinci (Teknik eleman) Necmi Çavuşoğlu (Genel Merkez personeli).

Yazarın Tüm Yazıları