Sokak çocuklarına yardım aslında gelecek sigortası

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Yeni yılın ilk tatil gününde tadınızı kaçırmak istemeyiz. Ama unutmayın ki binlerce çocuk, sizin yavrunuzun gelecek güvencesine sahip değil.

Sadece İstanbul'da 50 bin sokak çocuğu var. Yani sokakta yatıyor, sokakta kalkıyor, sokakta yiyor... Aşağılanıyor, dövülüyor, cinsel tacize uğruyor. Yaşamı İstanbul'un kirli kaldırımlarında öğreniyor.

* * *

Türkiye, sokak çocuklarına kurumsal yardımı beceremiyor. Gönüllü dernekler elden geleni esirgemiyor, ama kamuda gerekli altyapı eksik.

O yüzden Anadolu Ajansı'nın Adana'dan geçtiği haber müjde gibi geldi. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Gülümser Yavuz, geçen mart ayında kurulan 75'inci Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi kanalıyla tam 120 sokak çocuğunun ailesine ulaşıldığını aktardı. 2 sokak çocuğu ise yetiştirme yurdunda koruma altına alındı.

Yavuz, merkezde sokak çocuklarına verilen hizmeti de anlattı:

‘‘Merkezimize devam eden çocukların öğle yemeği, banyo, giyim-kuşam ihtiyaçları karşılanmakta, ayrıca, boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla beceri ve okuma-yazma kursları verilmektedir. Çocukların genel sağlık ve diş sağlığı taraması yapılarak tedavi giderleri karşılanmaktadır. Onlar toplumun bir parçasıdır, bizim çocuklarımızdır.’’

Geçen haziran ayındaki depremde merkez binası da hasar gördü. O yüzden merkez şimdilik bir aşevi binasında hizmet veriyor.

* * *

Eğer bu yıl hayır işlemeye niyetiniz varsa, naçizane tavsiyemiz, sokak çocuklarını seçin... Sadece hayır işlemekle kalmaz, bir anlamda çocuğunuzun geleceğini de güvence altına almış olursunuz.

Çünkü düşünün ki...

Sizin saksıda yetişen yavrunuz ile vahşetin çağrısını duymuş sokak çocuğu bir gün hayatı paylaşmak için karşılaşırsa...

Kim ayakta kalır?

Basınç odası için kampanya

GEÇEN temmuz ayındaki kazaya kadar İstanbul Tıp Fakültesi'nde bir basınç odası vardı. Vurgun yiyenler, soba veya şofbenden zehirlenenler, kemiklerinde iltihaplanma, beyinde ödemi olanlar hep bu odada tedavi gördüler. Sonra o talihsiz kaza yaşandı, üç kişi yaşamını yitirmekle kalmadı, basınç odası kullanılmaz hale geldi. Tamir harcamaları için 150 milyar lira gerekiyor.

Aralarında basınç odasında tedavi gören hastaların da bulunduğu bir dizi gönüllü, bağış kampanyası başlattı. Kampanyaya siz de katılmak isterseniz: Hesap Adı: İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı Deniz ve Sualtı Hekimliği

Hesap No: Vakıflar Bankası Şehremini Şubesi 00158-0-000-7525-7429

Şartlı Bağış: Hiperbarik Tedavi Merkezi için kullanılmak şartıyla.



Yazarın Tüm Yazıları