Soğukta göğüs ağrısı alarm olabilir

Bulunduğunuz ortamlardan daha soğuk iklime gittiğinizde dikkat. Eğer yaşınız 45’in üzerindeyse, ani sıcaklık düşmesinde özellikle soğuk havada yürürken göğüs ağrısı başlıyorsa dikkatli olun. Zira bu bir sinyal olabilir!

Haberin Devamı

Havanın birden soğuması 7 yaş altı, 65 yaş üstündekileri, kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı olan, kalp kapağı değişen hastaları olumsuz etkiliyor. Kalp krizi riski artıyor.
Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, “45 yaşın üzerindekiler soğuk havada yürürken ortaya çıkan göğüs ağrılarını ciddiye alsın. Soğuk hava damarları büzüştürüyor. Normal insanlarda bu sorun yaratmıyor ama damarlarında problemleri olanlar ilk şikayetlerini hissetmeye başlıyor” uyarısında bulunuyor. Özellikle ani hava sıcaklığı değişimlerinde daha dikkatli olunması uyarısı yapıyor. 10 dereceden fazla ani sıcaklık düşüşü bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Sıcaklık değişimleri bazı bünyelere zor geliyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar bu durumdan daha çok etkileniyor. Yaşlılarda solunum sistemini temizleyen, siliya denen ve fırça görevini gören hücreler yavaşlıyor. Bunlar görevini yapamadığı için temizlik  bozuluyor ve hastalık yapan mikropların akciğerlerin alt tabakalarına rahat ulaşması mümkün oluyor. Zatürree vakaları artıyor.
Soğukla birlikte kalp yetmezliği hastalarında nefes darlığını da artıyor. Terleme olmadığı için vücuttaki su atılamıyor. Vücutta su tutulması kilo aştışına neden oluyor. Dr. Danaoğlu, “Bu süreçte kilo takibi iyi yapılmalı. Nefes darlığıyla birlikte kilo da artıyorsa doktora başvurulmalı” diyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb4077f018fbb8f8b51dbf

Kışın kalp krizleri artıyor

Kalp soğuk havada vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalıyor. Bu nedenle daha fazla oksijene ihtiyaç duyuyor. Soğuk hava, damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına neden olabilir ve kalbin kan akımını bozabilir. Bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Tam da bu nedenle kış aylarında kalp krizleri artıyor. Soğuk havayla birlikte artan üst solunum yolu enfeksiyonları da kalbin yükünü ve kalp krizi riskini artırıyor.

 Nasıl korunursunuz

¬ Sokağa çıkarken sıkı giyinin. Aşırı soğuklarda sokağa çıkarken atkı ve bere takın.
¬ Mecbur değilseniz çok soğukta açık havada dolaşmayın.
¬ Dengeli beslenin ki mineral ve vitaminden fakirleşmeyin. Bu bağışıklık sisteminizi de güçlü tutar.
¬ Kalp hastasıysanız soğuk havada yanınızda
dil altı tableti bulundurun.
¬ Soğuk havada, dışarıda egzersiz yapmayın.

Yazarın Tüm Yazıları