Soğuk, yüz felcine zemin hazırlıyor

Her bin kişiden 2’si hayatının bir döneminde yüz felci geçiriyor. Soruna zemin hazırlayan faktörlerden biri de soğuğa bağlı vücut direncinin azalması.

Ayrıca özellikle kışın, rüzgarlı ve soğuk havalarda otomobilin camını açarak seyahat etmek de yüz felci yapabilir. Nöroloji Uzmanı Dr. Hamit Toprak, yüz sinirlerinin enfeksiyon, travma gibi nedenlerle hasar görmesi halinde de yüz felci gelişebileceğini söylüyor.

Yüz felci, yüz kaslarının çalışmamasına bağlı yüzün yarısında (özellikle dudak kenarında) kayma hissiyle birlikte konuşma zorluğu, göz kırpma, yeme ve içmede zorlukla kendini belli ediyor. Ayrıca etkilenen taraftaki göz sürekli yaşarıyor. Hastalarda, yüz sinirinin bir dalı da tat alma duyusundan sorumlu olduğu için garip ve nahoş bir tattan (metalik) şikayet eden hastalar var.

KULAK ARKASI, BOYUN AĞRISI İŞARET OLABİLİR

Tablo çok hızlı gelişiyor. Dr. Toprak, “Çoğu hasta sabah uyandığında, aynanın karşısına geçince yüzÜnÜn kaydığını fark eder. İnme geçirdiğini sanır ya da aynı gün içinde gözlerde yanma, dudak etrafında karıncalanma veya su içerken suyu ağızda tutamama şikayetleriyle yüz felcinin farkına varır” diyor. Tablonun belirginleşmesi ve tam olarak netleşmesi genellikle birkaç gün sürüyor. Kulak arkası veya boyun bölgesindeki ağrı, öncü bir uyarı da olsa çoğu hasta belirtileri göz ardı ettiğinden erken tanı konamıyor.

KENDİLİĞİNDEN DÜZELEBİLİR

Yaş önemli bir faktör sayılır, mesela çocuklarda görülme sıklığı çok daha az olmakla birlikte kendiliğinden iyileşme durumları da o denli fazla. Diyabet gibi bazı metabolik hastalıkları bulunanlarda risk daha yüksek. Gebeliğin son üç ayı yüz felci için dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak kabul edilir. Bağışıklık sisteminin bozukluğuna sebep olan hastalıklar da başka bir risk grubu oluşturuyor. Dr. Toprak, “Vücut direncindeki azalma hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Örneğin soğuğa bağlı vücut direncinin düşmesiyle oluşabilecek enfeksiyonlar, yorgunluk, uykusuzluk, beslenme bozukluğu ve tabii en önemlisi stres yüz felci riskini artırır” diyor.
İyileşme süreci yüz sinirinin harabiyetiyle doğru orantılı. Hafif travmalarda düzelme yalnızca birkaç gün sürüyor. Daha ağır vakalarda süre birkaç ayı buluyor. Neyse ki genellikle her hangi bir medikal veya cerrahi tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzeliyor.

HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR

Yüz felci sık rastlanan bir sorun. George Clooney, Pierce Brosnan (James Bond), John Travolta ve Sylvester Stallone’nin de aralarında bulunduğu birçok ünlü aktörün de yüz felci geçirdiğini hatırlatalım.
Yazarın Tüm Yazıları