Sofralarda bahar bereketi

Anadolu’da yüzyıllardır yaşayan bizler, hangi devleti kurmuş, hangi dini inancı benimsemiş olursak olalım, bu zengin toprakların bize bahşettiği güzelliklerden faydalanmasını bilmişiz.

Bu coğrafya bize başka başka iklimler, başka başka toprak türleri ve dolayısıyla da çok çeşitli bitki örtüleri sunmuş. Anadolu insanı da kendisine sunulan bu hediyeden yararlanmasını bilmiş ve bu zengin çeşitliliğin bir parçası olarak aldığı ürünleri mutfağına, yemek kültürüne eklemiş.

Bu zengin mutfak kültürünü, nesilden nesile geçecek bir abideye dönüştürmüş. İlkbaharda, doğanın uyanış mevsiminde filizlenen yüzlerce çeşit otu toplayarak, bu otlardan şifalı yemekler yapmış. Çocuklara bahar mevsiminde yedirdiği bulgurlu kuzu kulağının onların bünyelerini güçlendirdiğini, büyüklerin vücudunu zehirden arındırdığını fark ederek, bu bilgiyi pratik hayata taşımış.

Baharın henüz tam anlamıyla yüzünü göstermediği günler yaşıyoruz. H l soğuk kış günlerinin izi var toprakta. Ama bir taraftan da uyanıyor toprak ve bu uyanış özlediğimiz sebze ve meyveleri beraberinde getiriyor. Sofralarımızda yine bahar zenginliği yaşanacak, ne mutlu bize...

Narekşili tabule

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı ince köftelik bulgur

2 adet orta boy kuru soğan

1-2 demet taze nane

1 su bardağı sıcak su

2 demet maydanoz

4 adet orta boy domates

2 adet yeşil sivri biber

Yarım çay bardağı limon suyu

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

3 yemek kaşığı narekşisi

1 çay kaşığı tuz

Bulguru 1 su bardağı sıcak suda, suyunu çekip iyice yumuşayıncaya kadar, 10 dakika bekletin. Ayıklayıp yıkadığınız maydanoz ve taze naneyi incecik kıyın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kuru soğanları da soyduktan sonra yemeklik olacak şekilde incecik dilimleyin. Sivri biberleri yıkayıp tohumlarını ayıkladıktan sonra ince ince dilimleyin. Doğradığınız sebzeleri bulgurun üzerine ilave edip karıştırın. Sosu hazırlamak için; limon suyu, zeytinyağı, narekşisi ve tuzu ekleyip çatal yardımıyla iyice çırpın. Bu sosu sebze ve bulgur karışımının üzerine ilave edip tekrar karıştırın ve servise sunun.

Not: Adana, Antep, Mersin yörelerinin ortak yemeğidir. Kısıra benzer ama tamamen başka bir yemektir. Salça ve acı tatlar veren baharat katılmaz. Bu, Lübnan mutfağının da en popüler yemeklerinden biridir.

Cevizli Ortadoğu baklavası

12 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Malzeme listesi

Hamur için;

2 adet yumurta

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı sirke

5,5 su bardağı un

Açmak için;

1 su bardağı nişasta (buğday ya da mısır nişastası kullanabilirsiniz)

İç harcı için;

250 gr. bitkisel margarin ya da tereyağı

3 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 çay bardağı tozşeker

Şerbeti için;

3 su bardağı tozşeker

4 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

Tozşeker ve suyu tencereye aktarıp arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Şerbeti koyu bir kıvama gelmesi için 2-3 dakika daha kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Yumurta, yoğurt, süt, sıvıyağ, sirke ve tuzu yoğurma kabına aktarıp karıştırın. Unu ve karbonatı ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur pürüzsüz hale geldiğinde üzerini örtüp oda sıcaklığında 40 dakika dinlendirin. Hamurdan eşit büyüklükte 30 adet parça koparıp bezeleri avuçlarınız arasında yuvarlayın. Sonra hafif unlu tezgahın üzerinde açarak çay tabağı büyüklüğüne getirin. 30-35 santim çapında orta boy bir fırın tepsisini yumuşak margarinle iyice yağlayın. Çay tabağı büyüklüğünde açtığınız bezelerin 5 tanesini aralarına nişasta serperek üst üste koyun. Hamuru oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Açtığınız yufkayı tepsiye yayıp üzerine 2 yemek kaşığı kadar eritilmiş sıcak margarin gezdirin. Yufkaların üzerine şekerle karıştırılmış ceviz içi serpiştirip bezelerin beş tanesini daha aralarını nişastalayarak tepsi büyüklüğünde açın. Yufkaları cevizlerin üzerine serip tekrar ceviz serpiştirin ve yağ gezdirin. Kalan üç yufkaya da aynı işlemi uygulayıp tepsiye yayın. Baklavayı, iki santimlik kare parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Kalan yağı bir kez daha kızdırıp sıcak halde baklavanın üzerine gezdirin. Baklavayı, 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 45-50 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine ılık hale gelen şerbeti gezdirip en az 1 saat şurubu çekmesini bekleyin ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları