Soba zehirlenmelerine karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Soba zehirlenmelerine karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 11:58

Soba zehirlenmelerine karşı uyardı

Haberin Devamı

İZMİR Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, kış aylarının gelmesi ile birlikte soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.
Karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri arasında baş sırayı alan soba zehirlenmeleri, bazı basit tedbirlerle önlenebiliyor. Rüzgârın yönü, boruların temizliği, kullanılan kömürün kalitesi dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, havaların soğuması, sobaların yakılmaya başlanmasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunarak, "Sobanın içindeki ateşin söndüğünden emin olmadan uyunmaz. Özellikle yatarken sobaya kömür atmak zehirlenmeye davetiye çıkarmaktır. Ölü ateşin üstüne atılan kömür tam yanmadığı için tüter, duman ve gaz yayar. İşte bu gaz, öldürücü karbonmonoksit gazıdır. Önlemler basitken hayatımızı koruyalım. Soba ve baca kullanırken alınacak basit önlemler vardır. Sobanın kalite ve garanti belgesi olmalıdır. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır ve soba üstten yakılmalıdır. Yatmadan önce sobaya yakıt koyulmaması gerekiyor. Soba borularının ek yerlerinden gaz sızıntısı olmamasına dikkat edilmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır. Baca duvardan veya pencereden çıkarılmamalı, mutlaka çatıda olmalıdır. Bacanın en üst noktası çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olmalıdır. Baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Bacalar düzenli olarak her yıl temizletilmelidir" dedi.
ZEHİRLENEN KİŞİYE ACİL YARDIM
Zehirlenen kişinin vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılması gerektiğine belirten Salnur, "Elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Kibrit, çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkaracak işlemler yapılmamalıdır. Zehirlenen kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalıdır. Battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır. Ağız ve burnunda kusmuk, balgam varsa solunumu engellememesi için temizlenmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi'nden, zehirlenmelerde yapılacak ilk müdahaleler hakkında bilgiler alınabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.
ŞOFBEN BANYODA OLMASIN
Şofben kullanırken alınacak basit önlemlere de değinen Salnur, "Şofbenin kalite ve garanti belgesi olmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofbenin montaj yapılacağı yer yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben banyoya takılmamalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanıldığı yere sürekli temiz hava girişi sağlanmalıdır" dedi.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!