SMA hastalarının ilaç durumunu sordu

Güncelleme Tarihi:

SMA hastalarının ilaç durumunu sordu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2017 11:59

SMA hastalarının ilaç durumunu sordu

Haberin Devamı

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, kas hastalığı olarak bilinen Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarına verilecek ilacın ne zaman getirileceği konusunda bir soru önergesi vererek sorunu TBMM gündemine taşıdı.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, SMA hastalığıyla mücadale eden ailelerin bir umutla bekledikleri Spinraza adlı ilacın durumu hakkında Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Milletvekili Demir, Bakan Demircan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

"5 Temmuz 2017 tarihinde Spinraza adlı ilaç 1. tip SMA hastalarının bir bölümü için geri ödeme kapsamına girmiş ve ek 4/C listesine eklenmiştir. Bu kriterler neye göre belirlenmiştir? Kapsama alınan hastalara ilacın erişimi ne zaman sağlanacaktır? Geri kalan 1. tip hastalar için ne yapılacaktır? Spinraza adlı ilacın 1. tip hastalar arasında bir ayrım yapılmış olup bu ayrımın da bir an önce kaldırılması için tüm SMA hastalarının SUT kapsamına alınması konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? 22 Şubat 2017 Çarşamba günü toplanan komisyonun kararı neticesinde 1. tip olup entübe durumda olan hastalara ret cevapları verildiği bilinmektedir. Genişletilmiş Erişim Programı (EAP) kapsamında ilacı almaya başlayan 10 hasta içinde trakeostomili hasta bulunduğu bilinmektedir. Bu nedenle entübe hastalar için de uygunluk cevabı verilmesi hasta ailelerin beklentisidir. Bu konuda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Gen ilaç şirketinin ruhsat başvurusu çalışmasını başlatması beklenmekteydi. Geçtiğimiz aylarda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkililerinden alınan bilgilere göre şirketin bu çalışmayı Mart 2017 sonuna kadar tamamlayıp TİTCK'e başvurması beklenmekteydi. Buna karşın 9 Haziran 2017 günü Sağlık Bakanı'nın görsel basına verdiği demeçte ‘İlaç şirketinin ruhsat için hala başvurmadığını' açıklaması bu konuyu da belirsizliğe sürüklemiştir. Ruhsatlandırma süreci ayları bulacağı ve acil hastalar için kabul edilemeyecek kadar uzun sürelerde tamamlanabileceği için bir an önce bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir. Gelinen süreç hangi aşamadadır? Hastalarımız tarafından 2017 yılı başından bu yana yurtdışı ilaç talep formlarının doldurulmasında pek çok zorluk yaşanmıştır ve yaşanmaya devam etmektedir. Hastaların yaşadığı bu zorluğun aşılması konusunda Bakanlığınızın ne gibi bir çalışması vardır? İlacın bir dozunun ABD'deki fiyatı olan 125 bin dolar üzerinden çok fazla spekülasyon yapılmaktadır. Basında ve çeşitli mecralarda geçtiğimiz aylarda 10 milyar dolara varan toplam tutarlar zikredilerek ilacın ülkemize yıllık maliyetinin gerçek değerinden çok daha fazla olduğu algısı oluşturulmuştur. Bu durum gerçek midir? İlacın yıllık maliyeti ne kadardır? İnsan hayatı söz konusu olduğunda parasal tartışmalara girilmemelidir. Yaşam hakkı kutsaldır. Ancak hastaların devlete maliyetleri açısından şu da belirtilmelidir ki 10 ay yoğun bakımda kalan bir SMA hastasının SGK'ya maliyeti 100 bin ile 150 bin TL arasında değişmektedir. Bu tutar yoğun bakım giderleri, evde bakım giderleri, cihaz masrafları ve sarf malzemelerini kapsamaktadır. Bu kapsamda SMA hastalarının yoğun bakıma alınma ihtiyacı kalmaması ve cihaz giderlerinin azalması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?"

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!