Sizinki rinit mi soğuk algınlığı mı

Bahar aylarında soğuk algınlığına benzer belirtiler yaşıyorsanız asıl sorununuz “alerjik rinit” olabilir. Alerjik rinit, aynen soğuk algınlığı gibi burun tıkanıklığı ve akıntısı, hapşırık, sinüslerde basınç hissi gibi belirtilerle seyrediyor. Aralarındaki en önemli farksa, soğuk algınlığının mikroplar, rinitin ise alerjenlerden kaynaklanması.

Haberin Devamı

Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, iç ve dış ortamlarda karşılaşılan alerjenlere karşı burun mukozasının verdiği abartılı yanıtın yol açtığını söylüyor. Sorunun görülme sıklığı giderek artıyor. Bazı araştırmalar sıklığın yüzde 20-30 arasında değiştiğini söylüyor. Alerjik rinit bazı kişilerde yıl boyunca kalıyor. Bazen de mevsimsel olarak ortaya çıkıyor, aynen şimdi polen alerjisi şeklinde çıktığı gibi...

MEVSİMSEL ALERJİK RİNİTİN ADI ÇOK       

Yıl boyu süren alerjik rinitten genellikle küfler, ev tozu akarları, böcekler ve hayvan tüyü gibi alerjenler sorumlu. Mevsimsel alerjik rinitte ise yabani ot, çimen ve ağaç polenleri gibi alerjenler zemin hazırlıyor. Yaşanan bölgeye göre değişmekle birlikte, ağaç polenleri genellikle ilkbaharda, çayır çimen polenleri ilkbahar ve yazda, yabani ot polenleriyse genellikle sonbahardaki mevsimsel rinitlerin sebebi. Mevsimsel alerjik rinit için saman nezlesi, bahar nezlesi, yaz nezlesi gibi isimler de kullanılıyor.

Haberin Devamı

SOĞUK ALGINLIĞINDAN FARKI NE  

Alerjik rinit genellikle burun tıkanıklığı ve akıntısı, hapşırık, burunda, bazen de damak ve boğazda kaşıntı; gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma, göz altlarında şişlik ve morarmalar, sinüslerde basınç hissi ve yüz ağrısı, öksürük, koku ve tat bozuklukları gibi belirtilerle seyrediyor. Aynı belirtiler soğuk algınlığında da görülebilir. Ancak alerjik rinitte burun akıntısı daha sulu ve renksiz. Soğuk algınlığında daha koyu ve beyaz veya sarı renkte olabilir. Soğuk algınlığında belirtiler virüse maruz kaldıktan birkaç gün sonra görülür ve 5-7 günde hafifler. Alerjik rinitte alerjene maruz kalıştan hemen sonra ortaya çıkar ve bu temas devam ettikçe belirtiler sürer.

Ayrıca alerjik rinit herhangi bir yaşta başlayabilir. Ancak çocukluk ve gençlik dönemlerinde ortaya çıkışı daha sık görülen bir durum.

POLEN MEVSİMİNDE SEYAHAT EDİYORSANIZ CAMI KAPALI TUTUN

* Polen mevsimlerinde otomobilinizin, kaldığınız yerin kapı ve pencerelerini kapalı tutun,
* Çamaşırlarınızı dışarıda kurutmayın,
* Evde, işte ve arabada filtreli klima ve havalandırma sistemleri kullanın,
* Alerjenlerin en yaygın olduğu sabah saatlerinde mümkünse dışarı çıkılmayın, mecbursanız da maske takın,
* Bu dönemlerde bahçe işlerinden uzak durun,
* Yeşil alanlarda değil, deniz taraflarında tatil yapın

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SAÇMALIYOR

Alerjik rinitte bağışıklık sistemi, solunum yoluyla alınan ve aslında zararlı olmayan kimi maddeleri hatalı bir biçimde zararlıymış gibi algılıyor. Bunlara karşı anormal bir bağışıklık yanıtı geliştirir ve antikorlar oluşturmaya başlar. Bu alerjenlerle temas edildiğinde antikorlar aracılığıyla bir reaksiyon verilir.

Tüm önlemlere rağmen alerjenlerden her zaman uzak kalmak mümkün olmayabilir. Bu durumda doktorunuzun önereceği burun spreyi ve tabletler çok işe yarıyor.

Yazarın Tüm Yazıları