‘Sizi ben bile kurtaramam’

HASAN Basri Akgiray, emekli İstanbul Cumhuriyet Savcısı ve eski İstanbul milletvekili... Anılarını topladığı ‘‘Gereği Düşünüldü’’ (Kaynak Yayınları) adlı kitabında ilginç gözlemlere yer veriyor. Çürümüşlüğün ilk adımlarının DP iktidarında atıldığını savunuyor.

Bugün 85 yaşında olan Akgiray, 1950'de DP'ye oy verdiğini, çünkü ‘‘yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü, aydınlık ufuklar...’’ gibi özlemi duyulan vaatlerin kendisine çekici geldiğini, ancak umut bağladığı partinin ‘‘amansız bir karşı devrimci olduğunu’’ fark ettiğini, iktidara gediklerinde ‘‘devlet benim’’ tutkusuna kapılarak bir sürgün furyası başlattıklarını, yargı bağımsızlığının ayaklar altına alındığını anlatıyor.

Emekli olduktan sonra 1955'te CHP Fatih örgütüne giriyor Akgiray... DP iktidarında, ülkemizi 27 Mayıs 1960'a getiren süreci başlıklar halinde şöyle sıralıyor:

‘‘Siyasi hatalar, olumsuz tutkular... Korkular, kuşkular... Silahlı Kuvvetler'de görülmemiş bir tasfiye hareketine girişilmesi, kimi generallerin görevden alınıp emekli edilmesi... Atatürk devrimlerini yararlı-yararsız gibi bir ayrıma bağlaması... İktidarın ilk ayında ezanın yeniden Arapça'ya çevrilmesi... TBMM'den onay alınmadan Kore'ye 4500 kişilik bir askeri birlik gönderilmesi... Halkevleri'ni kapatarak iktidarın aydınlanmaya karşı olduğunu göstermesi... CHP'nin tüm mal varlığına elkoyması ve Kırşehir'i cezalandırmak amacıyla ilçeye dönüştürmesi, diktaya gidiş niyetini göstermesi... Yüksek yargıçlar ve öteki kamu görevlilerinin keyfi kararlarla emekliye sevk edilmeleri... Menderes ve Zorlu'nun planlamasıyla düzenlenen 6-7 Eylül Olayları'nda azınlıklara ait dükkán ve işyerlerinin tahrip edilmesi, mallarının yağmalanması sonucu uluslararası saygınlığımıza gölge düşürülmesi... Topkapı Olayları'nda İsmet İnönü'yü öldürme girişiminde bulunulması... Halkın, ‘vatan cephesi', ‘nifak cephesi' biçiminde cephelere bölünmesi, ülkede iç kargaşa tehlikesinin oluşması... Ve bardağı taşıran son damla olarak; 18 Nisan 1960'ta, yargı görev ve yetkileriyle donatılmış, 15 DP milletvekilinden oluşan ünlü ‘Tahkikat Komisyonu'nun kurulması...’’

İNÖNÜ'NÜN ÜNLÜ SÖZÜ

Bu komisyonun kurulması hakkındaki yasa Meclis'te görüşülürken, anamuhalefet lideri olarak İsmet İnönü'nün yaptığı konuşmanın yayımı hükümetçe yasaklanmıştı.

İnönü'nün yaptığı tarihsel konuşma şu sözlerle bitiyordu:

‘‘Biz demokratik rejim dedik. Demokratik rejim kurulmuştur. Şu demokratik rejimi, istikametinden ayrılıp, baskı rejimi haline getirmek tehlikeli bir şeydir. Bu yolda devam edersiniz; ben de sizi kurtaramam.

Şartlar tamam olduğu zaman, milletler için ihtilal meşru bir haktır.’’

Çanakkale’de 18 Mart’ta festival olmaz


GEÇEN yılın 25 Nisan'ında Gelibolu Yarımadası'na 20 bin Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turistin gelmesi karşısında etkilenen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ‘‘18 Mart'ı, Çanakkale Şehitleri Günü'nü festival havası içinde kutlayalım’’ demişti.

Tarih yaklaşıyor... Ancak araştırmacı-gazeteci Yetkin İcçen buna karşı çıkıyor ve bölgenin coğrafyasını, tarihini ve turizm potansiyelini iyi bilmek gerektiğini söylüyor.

18 Mart'ın Gelibolu Yarımadası'nın en ucunda Ege'den şiddetle esen soğukta Şehitler Anıtı'nın dibinde 10 dakika bile ayakta durmanın zor olduğunu söylüyor. 18 Mart'taki festivali 25 Nisan'daki 'Şafak Töreni' ile eşleştirmek ve Avustralyalı-Y.Zelandalı öğrencileri Türkiye'de, Türk öğrencileri de Avustralya'da ağırlamanın saçma olduğunu savunuyor. ‘‘18 Martımız Avustralyalıları hiç ilgilendirmez. Çünkü o tarihte Avustralyalı askerler daha İskenderiye'de... Sadece bir denizaltı 25 Nisan gecesi Marmara'ya girmişti.’’

İşcen, Çanakkale Şehitleri için en uygun tarihi 10 Ağustos-Anafartalar olarak öneriyor:

‘‘Bu tarih gerçekten de kanın oluk gibi aktığı, Türk askerinin makineli tüfek ateşiyle başak gibi biçildiği, en şiddetli çarpışmaların yaşandığı yer ve tarihtir. Ağustos, yarımadanın en güzel ve sıcak günleridir. Şehitleri anmanın yanı sıra gelenleri de o civarda küçük bir tatil yapmaya sevk eder. Böyle bir kampanyada Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Alçıtepe Harp Hatıraları Müzesi kurucusu Salim Mutlu'nun mutlaka yer alması gerekir. Amaç, aslında bu bölgenin (Gelibolu'dan Truva'ya kadar olan bölge) turizmini canlandırmaksa, önce yöredeki yatak sayısı artırılmalıdır. Bu yapılmadan kampanya düzenlenemez.

Çanakkale ve Gelibolu yöresinin gerçekleri bunlardır. Sayın Başaran Ulusoy ve sponsor kuruluşların dikkatlerine sunarım.’’

Bulutlar adam öldürmesin


‘CUMHURİYET Gazetesi'nin çınarı Ergun Balcı'nın son yazısını hatırlayan var mıdır bilmiyorum. Ama Balcı lösemi ile inatçı bir mücadele verirken Irak'ta, ABD'nin gücü azalmış/seyreltilmiş nükleer başlıklı (depleted uranyum) bombaları kullanması nedeniyle çocuk ölümleri nedenleri arasında lösemililerin başta gelen hastalık gruplarından biri olduğunu, ambargo nedeniyle ilaç da bulunamadığı için Iraklı doktorların hastanelerde çaresizlik içinde kıvrandıklarını anlatıyordu’’ diyor Dr. Ali Rıza Üçer (0532-797 51 75).

Dayanak olarak şu bilgileri aktarıyor:

‘‘British Medical Journal'da (20.1.2001) çıkan makalenin konusu 'depleted uranium'du. Bu makalede seyreltilmiş uranyumun anti-tank silahı olarak ilk kez 1991'de Körfez Savaşı'nda kullanıldığı belirtiliyordu.’’

Nazım Hikmet ne demiş: ‘‘Bulutlar adam öldürmesin’’.

Dünyada dünkü mitinglerin anlamını iyi kavrayabildik mi?
Yazarın Tüm Yazıları