GeriSeyahat Siz sorun uzmanlarımız yanıtlasın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Siz sorun uzmanlarımız yanıtlasın

Siz sorun uzmanlarımız yanıtlasın

Gazeteniz Seyahat artık her hafta kafanıza takılan sorulara cevap bulmaya çalışacak. Uzmanlarımız, sorularınıza yanıt verecek.

Siz de seyahatdoktoru@hurriyet.com.tr adresine sorularınızı gönderebilirsiniz.

UÇAKTA BASINÇ TRAVMASI KULAĞI VURUYOR

** Okurumuz Eyüp Alperen Ağgül sordu:

- Uçak yolculuklarında kulaklarımda dayanılmaz ağrı oluyor. Bu durumla nasıl başedebilirim?

Mesude Erşan:

Orta kulak içi hava dolu bir boşluk. Normal koşullarda orta kulağı havalandıran ve genize açılan östaki tüpü, orta kulak basıncını dış atmosferik basınçla eşitliyor. Ancak uçak havalanırken ve bilhassa da inerken değişen basınç değişikliğine uyum sağlayamayabiliyor. Basıncı eşitleyemediği için de kulakta vakum etkisi yaratıyor. Şiddetli ağrı hissediliyor. Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi’nin verdiği bilgiye göre, özellikle çok uçan kişilerde, östaki tüpünün iyi çalışıyor olması gerekiyor. Burun tıkanıklığı sorunu olanların ise rahat değildir. Ayrıca küçük çocuklar, alerjik, nezleliler, sinüzitli hastalar, anatomik nedenlere bağlı burun tıkanıklığı yaşayanlar da bu sorunla daha sık karşılaşıyor. Şerbetçi, bu ağrının sinüs kanallarının tıkalı olmasından kaynaklandığını söylüyor. “Sinüsler de kendi içlerindeki hava basıncını dış atmosferik basınçla eşit hale getiremezlerse çok şiddetli baş ağrısı yapıyor. Hatta sinüs kanamaları olabiliyor” diyor.

Kulak ağrısını önlemek için şunları yapabilirsiniz:

* Özellikle burun tıkanıklığı yaşayanlar uçuşlarda, uçağa binmeden, uçuş sırasında veya inişten önce burun damlası kullanmalı.
* İniş sırasında bir bardak suyu yudum yudum içmek, çiklet çiğnemek, sık yutkunmak kulağı rahatlamaya yardımcı olabiliyor.
* Burun tıkanıklığınız çok ve kulaklarınız da tam tıkandıysa, burnunuzu tutup, sümkürür gibi hava basıncı uygulamak (valsalva hareketi) sakıncalı olabiliyor. Bu östaki tüpünü açamayacağı gibi, orta kulak travmasına da yol açabiliyor.
* Çok sık uçağa binenler, sürekli aynı sıkıntıları yaşıyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına görünmeli. Çünkü nadiren de olsa östaki tüpünün genişletilmesi için küçük, endoskopik girişimlere ihtiyaç duyulabiliyor.
* Bebekleri emzirmek, su içirmek, emzik vermek rahatlatabiliyor.

CEP TELEFONLARI FOTOĞRAF MAKİNELERİNE TAŞ ÇIKARIYOR

Siz sorun uzmanlarımız yanıtlasın

** Okurumuz Elif Soyer sordu:

- Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum ama fotoğraf makinesi almak istemiyorum. Hangi model cep telefonu en iyi fotoğraf çekme özelliğine sahip?

Can Şit:

Akıllı telefonlarla çekilen fotoğraflar artık profesyonel makinelere bile taş çıkarıyor. 20 megapiksele kadar çıkan yeni nesil akıllı telefonların kameraları renk konusunda oldukça iddialı. Hatta sosyal ağlarda fotoğraf paylaşma avantajı da akıllı telefonları bir adım daha öne çıkarıyor. Yanınıza fotoğraf makinesi almak istemeyenlere şu dört farklı akıllı telefon modeli öneriyorum: Klasik bir model haline dönüşen iPhone 6, yeni nesil akıllı modelinin kamerasında kullandığı teknoloji sayesinde kullanıcılara canlı renkler sunuyor. 8 megapiksellik kameraya sahip. 3264 x 2448 piksellik fotoğraflar çekebiliyor. Fiyatı 2 bin 459 TL’den başlıyor. Samsung’un yeni büyük ekranlı akıllı telefon modeli Galaxy Note 4, fotoğraf konusunda iddialı modellerden. 16 megapiksellik kameraya sahip. 5312 x 2988 piksel fotoğraf çekiyor. Fiyatı 2 bin 299 TL. Sony, kamera konusunda iddialı modellere imzaya atıyor. Son örneği Xperia X3. 20.7 megapiksel. 5248 ? 3936 çözünürlükte fotoğraf çekiyor. Fiyatıysa 2 bin 299 TL. Lenovo VIBE X2 ise uygun fiyata yüksek kaliteli fotoğraflar çekebiliyor. 13 megapiksellik kameraya sahip model 1.399 TL.

False