Siyaset hangi araçlarla yapılıyor

CHP’den istifa edip AKP’ye geçen Adana Milletvekili Atilla Başoğlu, dünkü ‘Atılan Her Zar Yere Düşmez’ başlıklı yazımıza teşekkür ederek şöyle diyor:

‘CHP çatısı altında nasıl bir hevesle, nasıl bir çalışma şevkiyle siyasete başladığımı, bir sene önce yapmış olduğumuz sohbetten hatırlayacaksınız. Bu bir senelik süre zarfında yaşanılanları, örgüte dışarıdan bakmanıza rağmen üzücü hadiseleri köşenizden büyük bir vukufiyetle yansıtmışsınız.

Sayın Bayer, gelişmelerin bu şekilde yaşanmasını arzu etmezdim. Hadiselerin bu aşamaya varmasını istemezdim. Bazen dışarıdan görerek hayranlık duyacağım bir yapıyı keşke içeriden görmeseydim, keşke bu çatı altında siyasetin hangi araçlarla yapıldığını bilmeseydim diyorum.

Yazınızın eleştirinin ötesinde tahlil niteliği taşımasından ve hadiselerin içyüzünü anlayıcı ve anlatıcı üslubundan ötürü tekrar teşekkür ediyor, diğer yazarların bu üslubu örnek almasını diliyorum.’

NASIL BİR ADAY

25 yıldır tekstil işi ile uğraştıklarını, üretimlerinin %75’ini ihraç ettiklerini belirten Başoğlu, ‘Her şeyim açıktır. Ama her işletmede bir şeyler olabilir’ dedi. Kendisine yönelik eleştiriler karşısında ‘karalama kampanyasına’ girmediğini belirterek, yerel seçimlerde çalışmadığı iddialarını kabul etmediğini, çünkü hangi gün nerede kaç saat çalıştığını iadeli taahhütlü mektupla Genel Sekreter Önder Sav’a bildirdiğini anlattı. Genel Başkan Baykal’la adaylık konusunu görüşürken, ‘Adana’ya bir akademisyen adayın yakışacağını’ söylediğini, bu görüşe Prof. Gaye Erbatur’la katıldıklarını bildiren

Başoğlu daha sonra telefonda şunları söyledi:

ROTARY ÖZÜLKÜ’YE KARŞI

‘Ben yasaklanmış bir cemaatin üyesi değil Adana Rotary Kulübü’nün 18 yıllık faal üyesiyim. Rotaryenler, CHP’den Bülent Özülkü aday olursa destek verilmeyeceği görüşünü dile getirdi. Bu arada baktım, benim desteklediğim adaylar biçildi, bazı örgüt üyeleri görevden alındı. Ben genel başkana, CHP için çalışacağımı ancak adayın arkasında çalışmayacağımı söyledim. Nitekim seçim süresince Bülent Özülkü ile çekilmiş bir tek resmim yoktur. İşte o gün benim idam fermanım çizildi. Ben her şeyi açık kalplilikle yaptım.’ Başoğlu, gerekirse ilerde bazı şeyleri kamuoyuna açıklayacağını bildirdi.

Bu arada AKP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak gelişmeler karşısında adının geçmesi üzerine bize ‘Başoğlu, aday tespitinde beni CHP’ye istiyordu. Ancak ben yaptığım anket sonucundaki eğilime göre, biraz da DP ve AP kökenli olmamız nedeniyle AKP’yi tercih ettim’ dedi. Başoğlu’nun CHP’nin aday tespitinde örgüte karşı tepkili olduğunu da ekledi.

Bu arada Bülent Özülkü’ye yakın ‘5 Ocak’ gazetesinde, seçimlerden 18 gün sonra (16 Nisan) tarihli ‘Sus!.. Konuşma’ başlıklı haberde, Atilla Başoğlu’nun, CHP adayı Özülkü’nün, AKP adayı Durak’a karşı Büyükşehir seçimini kaybetmesi üzerine ‘Adana’da kaybederek kazandık’ diyerek şampanya patlattığı ve ‘CHP’yi eleştirerek AKP’ye kaçmanın hesaplarını yaptığı’ yazılıyor.

Ford-Otosan: İşte toplu sözleşmemiz

FORD-Otosan’dan, bazı işçilerin yakınmasını dile getiren ‘Ford işçisinin yüreği yanıyor’ başlıklı yazıya bir açıklama yapıldı. 1 milyar $’a yakın yatırım yapılarak Gölcük’te kurulan fabrikada haftada 6 gün olmak üzere iki vardiya halinde günde 7.5 saat çalışıldığının, fazla mesailer için %100; 20.00-06.00 arasındaki çalışmalar için de %10 zamlı ödeme yapıldığı belirtilen açıklamada;

‘Şirketimiz adına Metal Sanayicileri Sendikası ile Türk Metal Sendikaları arasında imzalanmış olan Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS) tabi olan işyerimizde saat ücretli personelimizin işe girişte alacağı ücret, devam eden dönemlerde alacağı yeni ücret zamları ve sosyal hakları, TİS’e tabi olan işyerimizde saat ücretli personelimizin işe girişte alacağı ücret zamları ve sosyal hakları TİS’te tanımlanmış durumdadır. 1 Eylül 2004 tarihi itibarıyla yenilenecek olan mevcut iş sözleşmemize göre sendika üyesi çalışanlara ücret dışında yılda 4 maaş ikramiye tutarında ikramiye ile yakacak yardımı, bayram harçlığı, izin harçlığı adı altında yıllık brüt 685.113.970 TL ödenmekte olup, TİS’te görüleceği üzere yasaların çok üstünde sağlanmış sosyal haklar bulunmaktadır.

Toplu İş Sözleşmesi ve Grev Lokavt Kanunu’na göre TİS’e tabi olan işyerimizde, TİS’in sunmuş olduğu ücret ve sosyal haklardan yaralanılabilmesi için işçi sendikasına üye olunması gereklidir. Sendikaya üye olunduğu takdirde ise TİS’in 9. maddesi gereği ve 2821 sayılı Sendikalar Kanunun 61. maddesi gereği, sendikalı üyeden ‘üyelik aidatı’ kesilmektedir. Gene aynı yasaya göre sendikaya üye olunmadığı takdirde sendikaya dayanışma aidatı ödenmesi söz konusu olmamaktadır. Bu yöntemlerden hiçbirini yapmayan çalışanın yasadan ve toplu iş sözleşmesinden yaranlanması mümkün değildir.

Ford-Otosan’ın açıklamasında Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı’na yapılan kesintilerin işçilerin tercihine bırakıldığı hatırlatıyor.

Kamusal alan nedir?

ATATÜRK, düşmanı vatanın harim-i ismetinde boğacağız, demişti.

Günümüzde ise kamusal alan; laik demokratik cumhuriyet, üniter sosyal hukuk devletinin harim-i ismetidir.

Nurettin KAPTAN

MESAJ PANOSU

BEYOĞLU Gazetesi’nin ‘Kültürler Birbirine Bakıyor’ projesi kapsamında ‘Tanıdık Ezgiler’ adıyla Rum, Ermeni, Süryani ve Sefarat müziğinin seçkin örneklerinden oluşan CD’yi bu hafta sonu okurlarına bedava veriyor.

beyoglu@beyoglugazetesi.com

ÇEVREMDE Digitürk’
ten şikayet eden insanların sayısı gitgide artıyor ve Digitürk’ten kimse cevap verme zahmetinde bile bulunmuyor. Benim tek istediğim, üyeliğimin iptali ve izlemediğim döneme ait 30 milyon tutarındaki faturanın iptal edilmesi.

Osman ÇOLAK

BAĞDAT
Caddesi’ndeki yarışcıların yeni yerleri Kalamış-Fenerbahçe ve Kalamış’taki Münir N.Selçuk Caddeleri.. Kalamış artık ‘bir tatlı huzur’un alındığı yer değil. Gece uyuyabilirsen uyu; polis mi ortalıkta yok.

Arif İHSAN

ADALAR
Belediyesi, Kültürlerarası İletişim Derneği, PPR ve Adalar Vakfı İşbirliği ile düzenlenen 1. Uluslararası Adalar Festivali 22-23 Temmuz tarihleri arasında dört adada gerçekleştirilecek.

ÖSYM, KPSS soru ve cevaplarını yayınlamaması ‘ÖSYM’nin bir prensip meselesiymiş’, bir ÖSYM görevlisi böyle diyor. Ben de AKP hükümetini böyle bir evlat yetiştirdiği için tebrik ediyorum.

Bahar KAMAN ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları