Siyah beyaz bir 2007 hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Siyah beyaz bir 2007 hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2008 00:00

A Milli Futbol Takımımız, Euro 2008 vizesini son maçta Nihat Kahveci’nin golüyle alırken, Türkiye iki dev organizasyona ev sahipliği yapma hakkını kazandı.

Haberin Devamı

2007, Türk sporu açısından madalya patlaması, hayal edilen büyük organizasyonların ülkemize alındığı ve uluslararası federasyonlardaki sportif elçilerimizin arttığı bir yıl oldu. 1805 madalya ile övündük, A Milli Futbol Takımımız’ın Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkını kazanmasıyla gururlandık, 2 önemli organizasyona ev sahipliği yapacağımız için sevinç duyduk... Ancak madalyonun bir de öbür yüzü vardı. 2007’ye maalesef yine doping gölgesi düştü. İki atletimiz Binnaz Uslu ile Süreyya Ayhan Kop’ta dopinge rastlanması sevincimizi gölgeledi. İşte 2007’ye damga vuran olaylar...

3. kez finallerdeyiz

A Milli Futbol Takımımız, tarihinde 3. kez Avrupa Şampiyonası finallerinde mücadele etmeye hak kazandı. Millilerimiz, 13. Avrupa Futbol Şampiyonası eleme grubunun 2. yarısında hayal kırıklığı yaratan puan kayıplarına rağmen finallere gitme şansını son maça taşıdı. Ay yıldızlılar, Yunanistan’ı Atina’da 4-1 gibi farklı skorla yenip kazandığı tarihsel başarının ardından büyük düşüş yaşadı. Deplasmandaki Norveç ve evimizdeki son Bosna Hersek maçlarında Nihat Kahveci imdadımıza yetişip attığı gollerle millilerimizi Euro 2008’e taşıdı.

Avusturya-İsviçre ortak organizayonunda düzenlenecek 12. Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde takımımız, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve İsviçre ile A Grubu’nda eşleşti. Milli Takımımız, Dünya Kupası elemelerinde 5. Grup’ta İspanya, Belçika, B.Hersek, Estonya ve Ermenistan ile mücadele edecek.

Madalya patlaması

Sporcularımız yıl içersinde katıldıkları Özel Olimpiyatlar, Dünya, Avrupa, Balkan Şampiyonaları ile Güneydoğu Avrupa Oyunları, Karadeniz Oyunları ve uluslararası turnuvalarda 623 altın, 561 gümüş, 621 bronz olmak üzere toplam 1805 madalya kazandı. Sporcularımız Özel Olimpiyatlar’da (13 altın, 15 gümüş, 14 bronz), dünya şampiyonalarında (34 altın, 30 gümüş, 40 bronz), Avrupa Şampiyonaları’nda (48 altın, 47 gümüş, 77 bronz), Güneydoğu Avrupa Oyunları’nda (33 altın, 25 gümüş, 28 bronz), Karadeniz Oyunları’nda (39 altın, 40 gümüş, 41 bronz), Balkan şampiyonalarında (78 altın, 71 gümüş, 88 bronz), uluslararası turnuvalarda ise (378 altın, 333 gümüş, 333 bronz) madalya kazandılar.

Yıl içersinde en çok madalyayı 354’le (107 altın, 81 gümüş, 166 bronz) güreş, 272 ile (125 altın, 103 gümüş, 44 bronz) yüzme, 270 ile (94 altın, 90 gümüş, 86 bronz) atletizmde kazandık.

İki dev organizasyon

Önemli sportif organizasyonlardan yüzünün akı ile çıkan ülkemiz iki dev şampiyonaya ev sahipliğini yapacak olmanın mutluluğunu yaşadı. Uluslararası Üniversiteler Spor Federasyonu (FISU) 2011 yılındaki 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın ev sahipliğini Erzurum’a verirken, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), 2012 yılındaki 14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nın İstanbul’da yapılmasını kararlaştırdı. Tarihte bir NBA Ligi All Star maçında forma giyen ilk Türk oyuncu unvanını elde eden Mehmet Okur, Batı formasıyla 4 sayı, 2 ribaunt ve 1 asistle oynadı.

Japonya ruhunu yakalayamadık

Basketbol Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası’nda Japonya ruhunu yakalayamadı. Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur’lu kadrosuyla 2007 Avrupa Şampiyonası’nda bekleneni veremeyen 12 Dev Adam, İspanya’da oynadığı 6 maçta 1 galibiyet alarak 12. olabildi.

FIBA’nın Valencia’da düzenlediği Yabancılar Karması’nın Avrupa Karması’nı 93-80 yendiği FIBA Bayanlar Avrupa Ligi "All Star" maçında, Avrupa Karması’nda F.Bahçeli Nevriye Yılmaz 14, Yabancılar Karması’nda da F.Bahçeli Pondexter, 17 sayıyla en skorer oyuncular oldular. Basketbol Federasyonu’nca bu yıl ilki Mersin’de gerçekleştirilen TBBL "All Star" maçını Yabancılar Karması, Türk Karması’nı 103-83 yenerek kazandı.

5. ULEB Kupası’nda şampiyonluğu, Kerem Tunçeri’nin de formasını giydiği İspanyol Real Madrid ilk kez elde etti. Beko Basketbol Ligi’nde 2006-2007 sezonunun şampiyonu, play-off final serisinde Efes Pilsen’e 4-0 üstünlük sağlayan Fenerbahçe Ülker oldu.

Hayal kırıklığı

Federasyonun oluşmasında etkin rol oynayan yönetim kurulu üyelerinin istifaları ile yönetim kadrosunda büyük çatlamaların yaşandığı voleybolda, milli takımlar düzeyinde Avrupa şampiyonalarında başarısız olduk. Yıldız kızlarımızın dünya ikinciliği ise tek tesellimizdi. Halkbank Erkek Voleybol Takımı, Avrupa Konfederasyon Kupası’nda üçüncü olma başarısı gösterdi.

á Tayland’daki 24. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları’nda Türkiye, atletizmde erkekler 3 ve 5 bin metrelerde Halil Akkaş ve Erkek Voleybol Milli Takımı’yla 3 altın, ayrıca 3 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.

á Tekvandoda Çin’deki Dünya Şampiyonası’nda Bahri Tanrıkulu altın, Hamide Bıkçın gümüş madalya kazanırken, Servet Tazegül, ETU tarafından Avrupa’nın en iyi sporcusu seçildi.

Kenan Sofuoğlu rüzgarı

á Triatlonda yıla damgasını vuran isim Federasyon Başkanı Halil Kılıçoğlu’ydu. Pekin Olimpiyatları’na puan veren Avrupa Kupası finali ile birlikte ilk kez 4 uluslararası yarışmaya ev sahipliği yapan Türkiye, Dünya Şampiyonası’nda Mert Onaran’ı özel izinle yarıştırdı, bu sporcuya olimpiyat yolunu açtı.

á Motosiklette 2007 Kenan Sofuoğlu’nun yılı oldu. Sofuoğlu 3 yarış kala Dünya Supersport şampiyonluğu mutluluğunu Türkiye’ye yaşattı. Sporcumuz, 12 ayaklı Dünya Supersport Şampiyonası’nda 9 yarışı birinci tamamlayarak, bir sezonda en çok yarış kazanan sporcu olarak tarihe adını yazdırdı. Kemal Merkit, Dubai Rallisi’nde 251-450 cm3 maraton sınıfında birinci sırayı elde etti.

á Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli görev yaptığı Dünya Boks Birliği’nde sıkıntılı günler geçirdi. Avrupa Boks Birliği seçimlerini kaybetmesinin üzerine Dünya Boks Birliği Genel Sekreterliği görevinden oy birliği ile ihraç edilen Doğaneli, CAS’a gitti. Boksörlerimiz yıl içerside katıldıkları turnuvalarda 17 altın, 20 gümüş, 45 bronz madalyanın sahibi olurken, Avrupa Bayanlar Şampiyonası’nda Sümeyra Kaya birinci oldu.

á Şili’deki Dünya Liseler Futbol Şampiyonası’nda, kızlarda Ankara Kaya Beyazıtoğlu Lisesi 3. oldu. Polonya’da düzenlenen Liselerarası Tenis Şampiyonası’nda ENKA Lisesi 3. oldu.

Hamza Yerlikaya Meclis’te

á Malatya’daki Avrupa Artistik Bilardo Şampiyonası’nda Serdar Gümüş, Avrupa Şampiyonluğu’na ulaştı.

á Letonya’daki Avrupa Gençler En İyi 12’ler Masa Tenisi Turnuvası’nda Türk sporcu Peng Fei Jiang 21 puanla ikinci oldu.

á Gürcistan’da A Klasmanı Dünya Kupası müsabakalarında erkekler 73 kiloda Sezer Huysuz ikinci oldu.

á İstanbul’daki Dünya Ümitler-Gençler Karate Şampiyonası’nda 5 altın, 3 gümüş, 4 bronz madalya kazanarak takım birincisi olduk. Avrupa Büyükler Şampiyonası’nda Yıldız Aras, Gülderen Çelik ve Yücel Gündoğdu altın madalya kazandılar.

á Parlamento seçimlerinde üç sporcumuz Hamza Yerlikaya (AKP), Naim Süleymanoğlu (MHP) ve Mahmut Demir (MHP) yarıştı. Sonuçta Meclis’e giren Asrın Güreşçisi Yerlikaya oldu.

100. yılında hem Türkiye’yi hem Avrupa’yı salladı

FUTBOLDAKİ en başarılı takımımız, 100. yılında şampiyonluk ipini göğüsleyen, Devler Ligi’nde ilk kez 2. tura kalmayı başaran Fenerbahçe oldu. Süper Ligi 70 puanla tamamlayarak 17. kez mutlu sona ulaşan sarı lacivertliler, Avrupa arenasında da adından başarıyla söz ettirdi. G Grubu’nda yer alan Fenerbahçe, 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi alırken 2. tura en fazla puanla (11) çıkan Türk takımı unvanını elde etti. 2006-07 sezonunun lig ikincisi Beşiktaş ise, elemeleri geçerek katıldığı Şampiyonlar Ligi A Grubu’nda 6 puan toplamasına rağmen 2. tur vizesini almayı başaramadı. Antalyaspor, Kayseri Erciyesspor ve Sakaryaspor Süper Lig’e veda ederken, gol krallığı unvanını ise Fenerbahçeli Alex, 19 golle aldı. Galatasaray’ın eski teknik direktörlerinden Jupp Derwall 80 yaşında yaşama veda etti.

Binnaz ve Süreyya dopingli çıktı

/images/100/0x0/55eb42c2f018fbb8f8b5b46e

ATLETİZMDE 2007 yılına önce Binnaz Uslu’nun ardından Süreyya Ayhan Kop’un doping olayları damgasını vururken, başarılarla birlikte güzellikler de yaşandı. Pistlerde Elvan Abeylegesse, Halil Akkaş, Nevin Yanıt ve Kemal Koyuncu fırtınası esti. Milli takımlarımız, Milletler Kupası’nda ilk sırayı alıp yeniden 1. Lig’e çıkarken, kulüplerde ENKA ve Çimentaş takımlarının Avrupa Şampiyonlar Kupası üçüncülükleri ses getirdi. Kros Ligi’nde ise Ertan Hatipoğlu’nun çalıştırdığı Üsküdar Belediyespor, ligin zirvesine çıktı. İstanbul’daki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Kros Yarışmaları’nda genç erkeklerde Erzurum Telekom takımı 1., genç kızlarda Beşiktaş 2. oldu. Kros yarışmalarında birinci durumdayken, rakibinin yere düşmesi üzerine yarışmayı bırakıp arkadaşı ile ilgilenip hastaneye götüren Hilal Coşkuner, Dünya Fair Play ödülüne layık görüldü.

AMPUTEDE TARiHi BAŞARI

ANTALYA’da ev sahipliğini yaptığımız Dünya Ampute Futbol Şampiyonası’nda tarihi başarının yanı sıra, duygusal anlar yaşandı. Büyük yankı uyandıran bu şampiyonada Milli Takımımız, Brezilya’ya uzatma bölümünde 1-0’lık üstünlük sağlayarak üçüncü olma başarısı gösterdi. Şampiyonluğu ise finalde Rusya’yı 2-1 yenen Özbekistan kazandı. Samsun’daki Tekerlekli Kayak Dünya Kupası finalleri sonunda Rusya, 2 birincilik ve 1 ikincilikle en başarılı ülke olurken, İtalya
/images/100/0x0/55eb42c2f018fbb8f8b5b470
ikinciliği, Türkiye ise 3 bronzla üçüncülüğü aldı. Çin’in Şangay kentindeki 12. Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları’nda Türk sporcuları, 15 altın, 23 gümüş ve 17 bronz madalya kazanarak başarılı bir performans ortaya koydular.

Spor elçilerimiz gururumuz oldu

31. FIFA Kongresi’nde başkanlığa seçilen Michel Platini’nin, başkan vekilliğini Şenes Erzik’e vermesi Türk futbolu için gurur kaynağı oldu.

Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Dünya Tekvando Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği’nden sonra, Avrupa Tekvando Birliği Genel Kurulu’nda 14 kişilik yönetime seçilme başarısını gösterdi. Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Salih Münir Yaraş, EAA Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Kemal Tamer ise EUSA Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

Şamiloğlu ilk kez dünyanın zirvesinde

TÜRK cimnastiği 50. yılında Atilla Örsel başkanlığında ’ilk’lere imza attı. Ümit Şamiloğlu, Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nda barfiks aletinde Türkiye’ye ilk altın madalyayı kazandırdı. Sporcularımız yıl içinde uluslararası yarışmalarda 17 altın, 12 gümüş, 10 bronz madalya kazandılar.

ERKEK SPORCU

 Bahri TANRIKULU (Tekvando)

 Alex De SOUZA (Futbol)

 Kenan SOFUOĞLU (Motosiklet)

 Halil AKKAŞ (Atletizm)

 Ramazan ŞAHİN (Güreş)

 Ümit ŞAMİLOĞLU (Cimnastik)

 Hakan ERDEM (Atıcılık)

 Yücel GÜNDOĞDU (Karate)

 Talat BAYAM (Halter)

 Cihan POLAT (İşitme Eng.)

KADIN SPORCU

 Elvan ABEYLEGESSE (Atletizm)

 Yıldız ARAS (Karate)

 Nevin YANIT (Atletizm)

 Hamide BIKÇIN (Tekvando)

 Sümeyra KAYA (Boks)

 Sibel ÖZKAN (Halter)

 Naz AYDEMİR (Voleybol)

 Pınar AKILVEREN (Cimnastik)

 Gülderen ÇELİK (Karate)

 Nevriye YILMAZ (Basketbol)

YILIN ANTRENÖRLERİ

Aydın ÖRS (Basketbol)

Haberin Devamı

 Arthur ZİCO (Futbol)

 Bülent UYGUN (Futbol)

 Ali ŞAHİN (Tekvando)

 Adem BEREKET (Güreş)

 Esat DELİHASAN (Karate)

 Ramazan KUTLU (Atletizm)

 Mehmet BEDESTENLİOĞLU (Voleybol)

 Selahattin BAŞARAN (Boks)

 Zafer KALAYCIOĞLU (Basketbol)

BAŞKANLAR

 Mehmet TERZİ (Atletizm)

 Metin ŞAHİN (Tekvando)

 Demirhan ŞEREFHAN (Bedensel Eng.)

 Oktay AKTAŞ (İşitme Eng.)

 Turgay DEMİREL (Basketbol)

 Halil KILIÇOĞLU (Triatlon)

 Atilla ÖRSEL (Cimnastik)

 Aydoğan ÇELİK (Karate)

 Yusuf YILDIRIM (Judo-Kuraş)

 Çetin ÖZTÜRK (Kürek)

YILIN TAKIMLARI

 Futbol A Milli Tk.

 Serbest Güreş Milli Tk.

 Ampute Milli Tk.

 Fenerbahçe Futbol Tk.

 Voleybol Yıldız Milli Tk.

 F.Bahçe Ülker Basketbol Tk.

 Karate Ümit-Genç Erkek Milli Tk.

 Atletizm Erkek-Bayan Milli Tk.

 Üniversiad Voleybol Milli Tk.

 Muay Thai Milli Tk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!