Sivas'ta organik bal üretimi yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Sivasta organik bal üretimi yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 17:41

Sivas'ta organik bal üretimi yaygınlaşıyor

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- SİVAS İl Özel İdaresi, organik arıcılığın gelişmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. 

Sivas Arıcılar Birliği ile birlikte yürütülen organik arıcılık ve organik bal üretimi projesini hazırlayan Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bölgede kontrollü ve sistemli bal üretiminin gerçekleşmesini amaçlıyor.

Sivas İl Özel İdaresi tarafından; merkez Karabalçık, Hafik Tozanlı bölgesinden; Akkaya, Alibeyli, Çaltılı, Ekingölü, Gülpınar, Oymadere, Olukbaşı ve Otmanalan ile Tecer Dağı yöresinden ise Demiryazı, Hacımirza ve Karaşar köylerinden toplamda 12 köyden 20 üreticiye organik arıcılık için kovan ve sertifikasyon desteği verildi. Projenin amacı hakkında bilgi veren Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin, Tozanlı Vadisi'nde engebeli arazi nedeniyle tarım ve hayvancılık yapılamadığını belirterek, "Bu yöre bitki popülasyonu açısından çok elverişli. Tarım yapılmadığından ilaç kullanımı, kimyasal girdi kullanımı da hiç yok. Böylece bu bölgemiz organik arıcılık için de elverişli bir yer olmaktadır. Bölge halkı için tek faaliyet alanı ve ekonomik getirisi olan sektör arıcılıktır. Buradaki üretimin organik ürün sertifikalı ve bilinçli yapılması için çalışmalar yapılması gerekmekte olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği'nin talepleri doğrultusunda projemiz hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Bu amaçla ilk etapta 20 üretici üretime başladı" dedi.

Sertifikalı organik arıcılık için mutlak gerekli olan boyasız kovanlardan 400 adetinin Sivas İl Özel İdaresi tarafından karşılandığını belirten Keskin, "Bu çalışmanın yıllık sertifikasyon ücreti de kurumumuzca ödenerek 20 arıcı ile organik arıcılığa geçiş sağlanacaktır. Bu arıcıların organik arıcılık sistemine alınması ile birlikte daha sistemli, kontrollü ve bilinçli bir arıcılık yapılmış olacaktır. Kovan başına organik arı ürünleri 20 kilogram bal, 1 kilogram polen, 500 gram propolis ve 10 gram da arı sütü elde edilmesi öngörülmekte olup bir üreticinin parasal getirisi 22 bin 200 TL, toplam getiri ise 444 bin TL olacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!