Sivas'ta Ahilik Haftası ziyaretleri

Güncelleme Tarihi:

Sivasta Ahilik Haftası ziyaretleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 13:11

Sivas'ta Ahilik Haftası ziyaretleri

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta Ahilik Kültürü Haftası çerçevesinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunularak ziyaretlerde bulunuldu.
Etkinlikler Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Yusuf Ziya Kurt, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil'in kent meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Protokol ve oda yöneticilerinin de katıldığı törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ahilik komitesi Başkanı ve aynı zamanda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı olan Beşir Köksal başkanlığındaki komite üyeleri daha sonra Vali Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın’ı makamlarında ziyaret ederek çiçek takdim etti. Ziyaretlerde konuşan komite başkanı Beşir Köksal, 19-20 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftasını kutladıklarını belirterek haftanın önemine değindi. Teşkilat olarak da bu geleneği her zaman önemsediklerini dile getiren Köksal, "Ahilik sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren günümüzde hala geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. Ahilik, haftası sevgi, dostluk, kardeşlik anlamına gelmekte ve esnaf teşkilatımızı birleştirmektedir. Bundan 800 yıl önce Ahi Evran Veli tarafından kurulmuş bir teşkilat tarafından kurulmuştur. Ahilik demek esnaf ve sanatkar demektir, esnaf ve sanatkar demek ahilik demektir. Bizde gelenek ve ananelerimize sahip çıkmak için gayret gösteriyoruz. Komite üyelerimizle birlikte ziyaretlerimiz yapıyoruz. Kutlamalarda bu sene yılın ahisinin yanı sıra kalfasını ve çırağını da seçeceğiz" dedi.
Sivas Valisi Davut Gül ise ahiliğin yaşatılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Ahilikteki usta-çırak-kalfa ilişkisi önemlidir. Bu geleneğin ve ahiliğin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu nedenle gerek Sivas’ta gerekse de Türkiye genelinde yapmış olduğunuz ahilik kutlamalarını önemsiyoruz" diye konuştu.
Belediye Başkanı Sami Aydın da, ahilik teşkilatının her yönüyle insan yetiştiren bir kurum olduğunu dile getirerek, "Ahilik sistemi birebir uygulayabilirsek farklı bir yapıyla karşı karşıya kalabiliriz. Ahilik teşkilatı örnek alınması gereken bir kurumdur. Ahilik anlayışında usta çırak ilişkisi sonucunda yeterliliği olan insan hizmet verebiliyor. Ahilik her yönüyle insan yetiştiren bir okuldur. Tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum" ifadesine yer verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!