Sivasspor - Trabzonspor

Güncelleme Tarihi:

Sivasspor - Trabzonspor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2011 13:37

Sezonun ikinci yarısına dikkat çekici ve takımın zayıf kaldığı mevkilere maliyet – futbolcu kriterlerine göre nokta atışı yapan Rıza Çalımbay elindeki futbolcu kalitesinin değerini iyi bilememekte.

Haberin Devamı

Sezon başı Avrupa Ligi elemelerinde Viktoria Plzen tamı ile Beşiktaş’a karşı izleme şansı bulduğumuz Rada ve Navratil , Plzen takımının 2 stoperi idi. Plzen takımı ile her sezon ortalama 20 maçı yan yana oynayan Navratil – Rada tandemini bozmakla Rıza Çalımbay sadece defans değil orta saha kurgusunu da içinden çıkılmaz bir hale getirmekte. Sırf sol ayaklı olduğu için sol stopere geçen Hayrettin’in Bursa maçında yapmış olduğu hatalarla kaybedilen 3 puandan Rıza Çalımbay’ın dersler çıkartacağını umut etmekteyiz. Ziya her ne kadar hızlı ve iyi niyetli olsa da , karşısında güçlü bir hücum oyuncusu olduğu zaman ciddi hatalar yapmakta ve kademede doğal olarak sıkıntılar yaşayan Hayrettin’in de dengesini bozmakta. Geçtiğimiz hafta Bursaspor golü bulana kadar Sivasspor ceza sahası içerisinde futbolun en basit hücum organizasyonunu tercih etmiş , Miller veya Turgay’ın Hayrettin’in bölgesine indirdiği toplarda 3 ciddi pozisyon yakalamış ve harika bir ön direk santrfor koşusu sonrası yine Hayrettin’in hatasından golü bulmuştu. Yine Bursaspor’un bulduğu 2. golde ceza sahası önüne şişirilen yüksek topa Ömer ile birlikte Hayrettin yükselmiş ve Ömer’in indirdiği topta Miller golü atmıştı. O bölgede Hayrettin’in yerine bir stoper olsa ya o hava topu mücadelesine çıkar ve mücadeleyi kazanamasa bile Ömer’i bozarak o topu doğru yere indirmesini engeller ya da hava mücadelesini tercih etmeden kademeyi bozmayarak topun indiği yerde olup Miller’in pozisyon bulmasını engellerdi.

Haberin Devamı
Ilgaz Çınar'ın analizi
hurriyet.com.tr

Rıza Çalımbay için doğru ikili hem geldikleri takımda sezon başı ortalama 20 maç yan yana oynayan hem de aynı dili konuşan Navratil – Rada ikilisidir. Telafisi mümkün olmayan haftalara girildiğinde Hayrettin’in başarılı olduğu sol bek mevkiine geri dönmesi ile Sivasspor sezon başından beri başını ağrıtan defans hattında en ideal dizilişi yakalayacak ve az pozisyon verecektir. Burada bir diğer önemli nokta iyi bir form grafiği yakalayan Uğur Kavuk’un önünde kimin oynayacağı sorusunun cevabı olacaktır. Rıza Çalımbay Bursa maçında yaptığı gibi Mehmet Yıldız’ı sağ çizgiye yakın oynatırsa Trabzonspor o bölgede tahminlerin daha da üzerinde bir rahatlama yaşayacak ve Sivasspor’u sıkıntıya sokacaktır. Brozek’in sol bek mevkiinde oynayacağını düşünürsek Rıza Çalımbay’ın sağ çizgiye Brozek’in  Polonya Milli Takımından da arkadaşı olan Grosicki’yi koyması  Trabzonspor’un o bölgede etkinlik sağlayamaması adına akıllı bir hamle olacaktır zira Brozek’in hem takım arkadaşları ile yeterli sayıda maç oynamaması hem de  ilk defa oynayacak Mustafa – Glowacki ikilisinin olası uyumsuzluğu  Sivasspor’a özellikle Trabzonspor’un sol kanadında ciddi bir üstünlük getirecektir. Kadir ve Mehmet Nas’ın orta sahayı tuttuğu bir oyun kurgusunda Grosicki ve Erman’ın özelliklerini daha iyi sergileyerek Eneramo ve Mehmet Yıldız’a destek vermesi halinde ise defans kurgusunda ilk defa yan yana oynayacak olan oyuncuların fazla olması sebebi ile Trabzonspor orta sahası defansif yükümlülükler için daha fazla dikkat gösterecek ve hücum aksiyonlarında yeterli katkıyı sağlayamayacaklardır. Rıza Çalımbay macera aramaz ve oyuncuları doğru mevkilerde oynatır ise , 3 haftadır puan kaybeden ve psikolojik olarak sıkıntılar yaşayan rakip üzerinde ciddi bir üstünlük sağlayacaktır. Bu kurguda yaşaması muhtemel tek sıkıntı genç kaleci Korcan’ın özellikle cepheden gelen sert şutlarda topu sektirmesi olacaktır.

Haberin Devamı

Sivasspor’un avantaj ve dezavantajlarından bahsederken esasında Trabzonspor’un da zaaf ve avantajları hakkında da bilgiler edindik. Sezon başından beri oyun felsefesinden taviz vermeyen Şenol Güneş’in bu önemli deplasman için radikal bir değişikliğe gideceğini tahmin etmiyorum. Forvet hattında Brozek’i oynatırsa hafta içerisinde Umut’un içerisinde olduğu ofansif organizasyonlara çalışan Sivasspor’lu futbolcuların ezberini bozabilir ,  sol kanatta oynayacak olan Alanzinho ve Jaja ikilisinin yetenekleri sayesinde bulacağı hızlı hücumlarla erken gol bulacağı gibi oyunun kontrolünü de ele geçirebilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Eneramo ve Mehmet Yıldız’ın indireceği toplarda kendisini ceza sahasında unutturan Grosicki’nin yakalayacağı pozisyonlar.

Haberin Devamı

Jaja ve Selçuk’un attığı sert şutlarda Korcan’ın göstereceği reaksiyon

Duran top organizasyonlarında Sivasspor defansının adam paylaşımı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!