Şişli Kart


Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Şişli Belediyesi'nin uyguladığı Şişli Kart'la ilgili şikayetleri aktarmıştım. Belediye bir açıklama yolladı:

‘‘Yalnızca Şişli'de oturanların sahip olabilecekleri Şişli Kart (Gold Kart), bölgemizdeki 200'e aykın işyerinden indirimli alışveriş yapma imkanının yanı sıra, kart sahibine kendi oturduğu sokakta (parkomat uygulaması var ise) ücretsiz park olanağı da sağlamaktadır. Dolayısıyla Gold Kart sahibi olan ilçemiz sakinleri, ikamet ettikleri sokakta parkomat uygulamasından etkilenmemekte ve araçlarını ücretsiz olarak park edebilmektedirler.’’

Şimdi de Şişlili okurlarımızdan Jale Tantekin'in şikayetini okuyalım:

‘‘Ben Şişli'de oturan ve çalışan bir kişiyim. Geçtiğimiz yıl Şişli Kart'tan 11 milyon 500 bin lira vererek bir adet kendim için ve bir adet de eşim için satın aldım, ancak hiçbir zaman kullanamadım. Arabanızı park ettiğiniz zaman, oradaki görevli size nerede oturduğunuzu soruyor, halbuki kartların üzerinde adres yazmıyor. Teoride bütün Şişli bölgesine park edebiliyorsunuz. Otoparkçılar ise o bölgeyi parayla satın aldıklarını ve park satmak zorunda olduklarını söylüyorlar ve anlamsız tartışmalara giriyorsunuz. Açıkçası bu kartı satın alarak dolandırıldığımı düşünüyorum. Bu sene başım otoparkçılarla belaya girmesin diye kartı satın almadım.’’

Şimdi burada aydınlatılması gereken birkaç soru var:

1. Şişli Kart'la bedava park olanağı sadece oturduğunuz sokak için mi geçerli? Öyleyse orada oturup oturmadığınızı kim kontrol edecek? Kim olduğu belli olmayan bir parkomat görevlisine evinizin adresini bildirmeniz mi gerekiyor? Neye güvenerek bu bilgiyi vereceksiniz?

2. Bedava park olanağı sadece oturduğunuz sokak için geçerliyse, biraz pahalı değil mi? İlla oturduğunuz sokağa park etmek zorundaysanız, işiniz iş! Dolanın durun bakalım, park yeri bulabilir misiniz?

3. Belediyenin açıklamasından anladığım kadarıyla, Şişli Kart sadece oturduğunuz sokak için (o da eğer parkomatlıysa!) geçerli. O halde, bu uygulamayı ‘‘yerel yönetimler tarihinde örneğine rastlanmayan uygulama’’, ‘‘ayrıcalıklı hizmet’’, ‘‘yaşamı kolaylaştırmaya yönelik bir jest’’ olarak yorumlayan belediyeyi kutlarım! Şişirmek diye buna denir.

Yazarın Tüm Yazıları