Şirketlerde kadınların etkinleşmesi için Yüzde 30 Klübü

Güncelleme Tarihi:

Şirketlerde kadınların etkinleşmesi için Yüzde 30 Klübü
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 15:07

Şirketlerde kadınların etkinleşmesi için Yüzde 30 Klübü

Haberin Devamı

İstanbul, 22 Mart (DHA) - Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, şirketlerin karar mekanizmalarında toplumsal cinsiyet dengesinin iyileşmesini ve şirketlerin yönetim kurullarında ve üst yönetiminde kadın oranının yüzde 30’a yükseltilmesini amaçlayan, Yüzde 30 Kulübü’nün Türkiye kampanyasını başlattı.

Kadınların  karar mekaznimalarında yer alması konusunu bir iş performansı meselesi olarak gören yönetim kurulu başkanları ve CEO’ların oluşturdukları Yüzde 30 Kulübü’nün Türkiye tanıtım toplantısı Borsa İstanbul’da yapıldı. BİST gong töreniyle başlayan tanıtım toplantısında Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ yaptığı açılış konuşmasında, cinsiyet, ırk ayrımı gözetmeksizin hakkının tesliminin bu ülkenin ve insanının en temel değerlerinden olduğunu savundu. Karadağ, Türkiye’de her 10 kadından sadece 3’ünün istihdam edildiğinin altını çizerek, “Türkiye’de şirketlerde üst düzey kadın yöneticilerin oranı ise yüzde 25 düzeyindedir. Annelerimiz, eşlerimiz ve kızkardeşlerimiz aleyhine oluşan bu büyük farklar önemli bir adaletsizliği ortaya koymaktadır. İşte bu noktada, yönetim kurullarında ve üst düzey kademelerde hanımefendilerin ağırlığının artması büyük önem arz etmektedir. Bahsi geçen pozisyonlarda hanımefendilerin daha fazla söz sahibi olması önce şirketlerimizi değiştirecektir. Bu çerçevede, Borsa İstanbul olarak sosyal sorumluluk alanlarında gerçekleştirilen çalışmalara aktif bir şekilde katılıyoruz. Fırsat eşitliğini öne çıkaran her projeye destek vermeye ve paydaşlarımızla işbirliğine bundan sonra da devam edeceğiz.” dedi. 
Ardından, Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kurulu Başkanı, Akkök Holding CEO’su,  Ahmet Cemal Dördüncü de konuşmasında şirketlerin cinsiyet dengesini kurmalarının şirketleri daha başarılı bir konuma, yönetim kurullarını ise daha etkin bir hale getireceğini vurguladı. Bilimsel veriler ile karar kalitesinde niteliksel değişimin kadınların en az yüzde 30 oranında yönetim kadrosunda yer almasıyla mümkün olacağına işaret eden Dördüncü, “Öte yandan bu eşiğe ulaşılması, toplumsal cinsiyet dengesi yönünden de ilerlemenin önemli bir nedeni olacaktır. Yüzde 30 Kulüp Türkiye olarak, önümüzdeki dönemde iş dünyasındaki erkek önderleri ve liderleri kulübe dahil ederek, yüzde 30 hedefine ulaşmak için farklı çalışmalar yapmayı planlıyoruz.” dedi.
Yüzde 30 Kulübü Kurucu Başkanı ve Financial Times tarafından 2016 yılında en cesur iş kadını seçilen Helena Morissey’in video mesajı gösterildi. Helena Morissey konunun birkaç kadınla ilgili olmadığını bunun iş kültürü ile ilgili bir mesele olduğu mesajını verdi.
Toplantının ana tema konuşmasını Yüzde 30 Kulübü İngiltere Yönlendirme Komitesi Üyesi ve Big Lottery Fund Yönetim Kurulu Üyesi Elizabeth Passey yaptı. Elizabeth Passey Yüzde 30 Kulübü’nün kuruluş hikayesini anlattı.  Elizabeth Passey, 2010 yılında başlatılan Yüzde 30 Kulübü kapsamında yönetim kurulu başkanları ve CEO’ların daha iyi bir toplumsal cinsiyet dengesi için harekete geçtiğini söyledi. Çıkış amaçlarının 2015 yılına kadar FTSE 100 şirketlerinin yönetim kurullarındaki kadın üye oranını yüzde 30’a yükseltilmesi olduğunu sözlerine ekledi. Çalışmanın hedeflerinden birinin de alttan gelen kadınların desteklenlemesi olduğunu ve bu şekilde mevcut oranın korunduğunu ifade etti.
Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönlendirme Komitesi Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Melsa Ararat proje ile ilgili detaylı bilgi verdi. Melsa Ararat “Kadınların ekonomik kararlara katılımı ekonomik öneme haiz şirketlerin karar mekanizmalarında yer almalarından geçiyor. Bu inançla 2012 yılından beri halka açık şirketlerin yönetim kurullarında ve tepe yönetimlerinde kadın oranını takip ediyoruz. Ne yazık ki Sermaye Piyasası Kurulu’nun teşvik edici düzenlemelerine rağmen bu oran oldukça düşük ve  ilerleme çok yavaş. Toplumsal dönüşüm gerektiren pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da iş dünyasının yaratıcı ve dinamik liderlerinin katkısına gerek var. Yüzde 30 kulübünün üyeleri Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin CEO’ları ve başkanları sıfatıyla şirketlerinin karar mekanizmalarında kadınların yer almasını basiretli iş yönetiminin bir olmazsa olmazı olarak gördüklerini beyan ediyorlar. Onların bu duruşu bilinçaltı önyargıların farkına varılmasını, onların sorgulanmasını gerektirecek ve uluslararası kurumsal yatırımcılara BIST şirketleri ile ilgili olumlu bir sinyal verecek. 8 Mart’da  bir yatırım şirketi tarafından New York borsasının önündeki boğa heykelinin karşısına dikilen ve boğaya meydan okuyan kız çocuğu heykeli yatırımcıların ve toplumun kadınların kararlara katılımından bekledikleri değişimi simgelemekte. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların kararlara katılımı şirketlerin performanslarını olumlu etkileyeceği gibi alınan kararların daha paylaşımcı, kapsayıcı, paydaş odaklı ve eşitlikçi olmasına da katkıda bulunacak. Kulüp,  Borsada işlem gören şirketlerin  yönetim kurullarında şu anda yüzde 14.2 ve üst yönetimde yüzde 15 civarında olan kadın oranını  en geç 2025 yılına yüzde 30’a çıkartmayı hedefliyor. Dilerim ki bu hedefe 2025 yılından daha önce ulaşalım.” dedi. 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!