Sirke sevilmeyecek gibi deÄŸil

Ynsanlar ikiye ayrılır; salatayı sirke sosuyla sevenler ve limon sosuyla sevenler.

Haberin Devamı

Elbette ikisini birden seven de vardır ancak benim gördüğüm kadarıyla birini seven diğerine çoğunlukla katlanamıyor. Böyle hissetmekte haksız da sayılmazlar, çünkü sirke de en az limon kadar keskin bir tada ve kokuya sahip.
Ylk sirkenin, mahzende bir şişe şarap unutulmasıyla bulunduğunu biliyor muydunuz? Daha sonra keskin kokusunun birazcık da olsa azaltılabilmesi için elma gibi hoş kokulu meyvelerle de sirke yapılmaya başlanmış. Üstelik sirkenin faydaları saymakla bitmez.
Mesela, leke çıkarıcı olarak kullanılan sirke, kepek sorununa da iyi geliyor. Öksürüğü yumuşatmak için eşit miktarda balla karıştırılarak alındığındaysa mucize etkisi gösteriyor.
Sirke bu açıdan bakıldığında bir ilaç gibi görünse de, ben hâlâ domates, salatalık ve soğandan ibaret bir salatayı adeta bir lezzet kervanına dönüştüren sirkeyi, en çok salatalarda sevenlerdenim.

Yoğurtlu turunç tatlısı

Haberin Devamı

Şerbeti için; tozşeker, su, turunç ya da portakal suyunu tencereye koyun. Kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra soğumaya bırakın. Yumurtaları derin bir kaba kırın. Tozşekeri ekleyip mikserle 5 dakika kadar çırpın. Sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip 2 dakika daha çırpın.
Un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip 2-3 dakika daha, tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpın. Hamuru yağlanmış orta boy bir borcama aktarın ve 180 dereceye ayarladığınız fırında  en az 40 dakika çırpın.
Fırından çıkarıp sıcak haldeyken üzerine soÄŸuk ÅŸerbeti gezdirin. Ãœzeri için; kremÅŸanti, süt ve hindistancevizini bir kapta karıştırın. Mikserle katılaşıncaya kadar çırpın. Tatlının üzerini süsleyin ve servise sunun.Â


? 3 adet yumurta
? 1 çay bardağı tozşeker
? 3 çay bardağı yoğurt
? 1 çay bardağı sıvıyağ
? 3 çay bardağı irmik
? 3 çay bardağı un
? 2 paket kabartma tozu
? 2 paket vanilya
Şerbeti için;
? 4 su bardağı tozşeker
? ½ su bardağı turunç ya da portakal suyu
? 3,5 su bardağı su
Üzeri için;
? 1 poÅŸet kremÅŸanti
? 1 su bardağı süt
? 2-3 yemek kaşığı hindistancevizi

Yazarın Tüm Yazıları