Sirke önemlidir

İnsanlar ikiye ayrılır; salatayı sirke sosuyla sevenler ve limon sosuyla sevenler.

Elbette ikisini birden seven de vardır ancak benim gördüğüm kadarıyla birini seven diğerine çoğunlukla katlanamıyor. Böyle hissetmekte haksız da sayılmazlar çünkü sirke de en az limon kadar keskin bir tada ve kokuya sahip. Üstelik o da asidik.

İlk sirkenin, tesadüfen mahzende bir şişe şarap unutulmasıyla bulunduğunu biliyor muydunuz? Daha sonra keskin kokusunun birazcık da olsa azaltılabilmesi için elma ve vişne gibi hoş kokulu meyvelerle de sirke yapılmaya başlanmış.

Mesela, elma sirkesinin faydalarını bilenler bilir. Anti-bakteriyel özelliği nedeniyle güçlü bir temizleyici ve leke çıkarıcı olarak kullanılagelen sirkenin, iç organlarımızın yanı sıra dış güzelliğe de faydaları saymakla bitecek gibi değil.

Bunların başında kepek sorununa iyi gelmesi ve cilde ışıltı katması geliyor. Öksürüğü yumuşatmak için eşit miktarda balla karıştırılarak alındığındaysa mucize etkisi gösteriyor. Yüzünüze sulandırılmış elma sirkesiyle buğu uygulaması yaparsanız hem nefesiniz açılır hem gözenekleriniz temizlenir. Cildinizin de güzelleşmesi cabası.

Arı sokmalarında da güvenle kullanılabilen sirke bu açıdan bakıldığında bir ilaç gibi görünse de, ben hala domates, yeşil biber, salatalık ve kırmızı soğandan ibaret bir salatayı adeta bir lezzet kervanına dönüştüren sirkeyi, en çok salatalarda sevenlerdenim.

Karamelize armut tatlısı

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
 6 adet orta boy tatlı armut
(Deveci armudu kullanmanızı öneririm.) 
1 adet limonun suyu 
3 su bardağı su
Karamel sos için; 
2 su bardağı tozşeker 
2 çay kaşığı toz tarçın
Ayrıca; 
1 paket vanilyalı puding 
3 su bardağı süt 
3 yemek kaşığı çekilmiş badem
(Fındık ya da yeşil fıstık da kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI : Armutları yıkayıp incecik soyduktan sonra geniş bir tencereye koyarak kararmamaları için üzerlerine limon suyu gezdirin. 3 su bardağı suyu da tencerenin kenarından aktarıp orta ısılı ateşte, kapağı açık vaziyette pişirin. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra armutları ocaktan alıp tenceredeki suyu bir kaseye boşaltarak bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, tozşeker ve tarçını teflon ya da çelik küçük bir tencereye koyun. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırarak şekeri eritin.

Şeker eriyince, önce sulanacak, sonra da rengi kahverengiye dönecek yani karamelize olacaktır. İşte tam bu sırada kenarda bekleyen sıcak armut suyunu şekerin üzerine aktarın. Kaşıkla hızla karıştırarak koyu boza kıvamında ve koyu kahverengi bir sos elde edin. Armutları bu sosa yerleştirip kısık ateşte 30 dakika, armutlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Armutları ara sıra çevirin ki, karamel sos armutların her tarafını kaplasın. Ocaktan alıp, bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, hazır pudingi 3 su bardağı sütle pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp biraz daha karışması için mikserle 2-3 dakika çırpın. Pudingi servis tabağına yayın. Üzerine armutları sosla birlikte aktarın. Badem, fındık ya da fıstıkla süsleyip soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları