GeriSeyahat Sinirlenince, siz bir Hindistan’a gitsenize diyorlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sinirlenince, siz bir Hindistan’a  gitsenize diyorlar

Sinirlenince, siz bir Hindistan’a gitsenize diyorlar

Başlıkta Hindistan’ı görüp de, burası daha evvel de anlatıldı diye sayfayı çevirmeyin sakın! Hindistan, Türkiye’nin nerdeyse beş katı büyüklüğünde; toplam 28 eyalet ve yedi bölgeden oluşan bir ülke. Ve bu mucizevi ülkenin her bir köşesi, her eyaleti, başlı başına ayrı özelliklere sahip.

Emirates Türkiye ve Romanya Bölge Müdürü Bahar Ahmet Birinci, yaptığı 20’ye yakın Hindistan seyahati sayesinde gerçek bir Hindistan uzmanı. ‘Biraz heyecanlı bir mizacım var, sinirlenince, ‘siz bir Hindistan’a gitsenize’ diyorlar bana’ diyen Birinci, Kerala bölgesini ve Rishikesh’i anlattı.

Nedir Hindistan’da sizi bu kadar çeken?

- Bu sorunun cevabını çok uzun zaman bilemedim aslında. Hindistan kaotik, kalabalık; İstanbul’da tahammül edemediğim her şey orada fazlasıyla var. Ama Hindistan’da bunlar bana hiç batmadığı gibi, döndüğümde melek gibi oluyorum. Çünkü herkes o kadar pozitif ki; ne kalabalık görüyorum, ne pis koku alıyorum, ne de korna sesi duyuyorum... Bana pis de gelmiyor zaten. Burada korna çalan size küfür ediyor demektir, sinirlenirsiniz; orada her saniye çalıyorlar ‘Ben geldim, çekilin’ diyorlar. Otomobil kullanmanın kuralı o. Bir de benim boyum kısa, kalabalıkta çok sıkılıyorum. Ama o bir milyarlık ülkede bugüne kadar bir kişi bile çarpmadı bana. Herkes uyum içinde akıyor sokakta.

n Sadece kimsenin çarpmaması olamaz sevginizin kaynağı. Başka şeyler de olmalı.

- Renkler, hava, insanlar, kültür, yaşam şekli... Bir sokağın başına oturayım, üç gün hiç kıpırdamadan durayım, sıkılmam; öyle bir ülke. Orada sanki yaşadığım bir yeri tekrar tekrar keşfediyorum.

n Gittiğiniz en kalabalık yer neresiydi?

- 70 milyon kişinin ziyaret ettiği Kumbh Mela’ya gittim. 12 senede bir, bir ay süreyle Allahabad’da Ganj ve Yamuna nehirlerinin birleştiği kutsal yerde gerçekleşen Hindu haccı gibi bir şey bu. İnanılmaz bir kalabalık oluyor, bir noktadan sonra yürüyerek gitmek zorundasınız. Nehirler aşıyorsunuz, daracık asma köprülerden geçiyorsunuz. Kilometrekarelerce bir arazide milyonlarca insan aynı yöne yürüyor. Düşünün ki, orada bile kimse değmedi bana.

ASYA’NIN VENEDİK’İ

n Hindistan’da en sevdiğiniz yerler nereleri?

- Varanasi, Kerala ve Rishikesh. Kerala görüntü ve doğa olarak çok zengin bir bölge, Türkiye’den gidenlerin çok tercih etmediği bir yer. Genelde ikinci, üçüncü seyahatlerde gidiliyor. Halbuki, Kochin-Madras arası çok güzel bir güzergah; otomobille 10 günlük bir seyahat olarak planlanabilir. Kerala’nın en önemli özelliği, ülkenin ayurveda merkezi olması. Sadece ayurvedik terapi yapan merkezler olduğu gibi, bütün otellerde de uygulanıyor.

n Deniz kenarında olduğu için daha farklı bir hayat var mı Kerala’da?

- Mutlaka. Bir de backwaters dedikleri su kanalları var. Asya’nın Venedik’i diyorlar. Kanallarda kayıklarla gidip geliyorlar, bot evlerde yaşıyorlar. Riceboat dedikleri teknelerde turistler de gezebiliyor. Bunlar, eskiden pirinç taşıyan teknelermiş. Bir-iki odalı, gece kalmalı veya günübirlik turlar alabiliyorsunuz. Odalar hasırlarla, tüllerle ayrılıyor. İçinde aşçısı vs. kendi ekibi var ve size çok iyi bakıyorlar.

n Ayurveda merkezlerinde nasıl bakımlar var?

- Birkaç tip bakım var, vücudunuza ve ihtiyacınıza göre size uygun olanı belirliyorlar. Ama hangi programı alırsanız alın, hepsi ayurvedik yağlarla yapılıyor. İçi kokulu çiçekler ve yağlar olan tülbentlerden, 90 dakika boyunca alnınıza akıtılan ılık yağa kadar onlarca seçenek var. Rahatlama, dinlenme ve vücutsal arınma dışında, romatoid artrit gibi bazı hastalıkların tedavisinde de kullanıyorlar. Çok vaktiniz varsa, 21 günlük ciddi kilo verme programları bile var. Ama geleneksel tıbba karşı gelmiyor ayurveda. Boyun fıtığım var, geçirin bunu dedim, mümkün değilmiş.

n Kerala’da ayurveda merkezleri dışında da yapılacak şeyler var mı?

- Cochin (Kochi) çok güzel bir şehir. Şehrin eski kısımlarında, tropik iklimde kurulmuş ortaçağ Portekiz’i, Hollanda ve İngiliz kırsal tarzını görebilirsiniz. Akşam üzeri limanı çok güzel oluyor. Limanın en hareketli ve heyecanlı olduğu saatler bunlar. Gittiğimde, güneş batışında kalenin hemen yanında, Çin balık ağlarının çekilmesini seyrederim, sokaklarında dolaşırım. Bir gün bir baktım birileri bir şey yiyor, hemen ben de gittim. Sokakta pişirilmiş safranlı, baharatlı jumbo karidesmiş. Dirseklerime kadar yağa battım ama bunu yapmak lazım oraya gidince. Şehrin yeni bölümü ve Yahudi bölgesi de var. 450 yıllık Portekiz Sarayı, Hindistan’ın en eski kilisesi St. Francis ve 16. yüzyıldan kalma bir sinagog var burada.

n Rishikesh’in Kerala’dan farkı ne?

- Burası, Hindistan’ın kuzeyinde, Himalayalar’a ve Ganj Nehri’nin doğduğu yere yakın bir küçük şehir, bayağı da yüksekte. Bu civarda çok fazla sayıda ashram (meditasyon kampı) ve SPA oteli var. Varanasi’den sonra Hindistan’ın en kutsal yerlerinden biri. Rishikesh’e sadece SPA ve dinlenme için gidilebilir bence. Bir sürü meşhur guru bu bölgede yaşıyor, çok mistik bir yer. 2003’te ilk gittiğimde bir gece duasına katıldım tesadüfen; nehir kenarında ateş çevresinde bir guru dualar okuyor. Farklı enstrümanlarıyla, müziğiyle falan bayağı bir seremoniydi. Guru, pop şarkıcısı gibi, izleyenler el çırparak eşlik ediyor dualara. Dinlerine bu kadar bağlı olduklarını ve bu kadar keyifle ibadet ettiklerini görmek benim için inanılmazdı. O ayinlere katılınca kutsanmış hissediyorum kendimi.

n Rishikesh’de nerede kalıyorsunuz, ashram’da mı?

- Hayır, çünkü gerek yok. Bütün Hindistan bende bir ashram ruh hali yaratıyor zaten. Sabahın dördünde kalkayım, bütün gün iş yapayım bana uymuyor. Apayrı bir disiplin o, giremem ona ben. Benim favorim Ananda Spa & Resort Otel. Nehrin bir tarafında tepede set set bahçelerde kurulu bir otel burası. Yerel doku ve mistisizm çok uyumlu burada. SPA’sı, Conde Nast Travel dergisi tarafından dünyanın en iyisi seçildi. Bu kadar büyüğünü hiçbir yerde görmedim.

En etkilendiği yerler

Varanasi Paris

Floransa Merida

Chicen İtza (Meksika)

İskoçya


seyahatte ne okuyor

Rehber kitaplar.

ne dinliyor

Seyahatte kulağına bir şey takarak izole olmayı sevmiyor.

ne yiyor, ne içiyor

Her şeyi denemekten hoşlanıyor.

ne giyiyor

Çok hafif seyahat ediyor, bavulundaki en önemli eşya ayakkabısı.

neyle seyahat ediyor

Uçak ve trenle.

nerede kalıyor

Tarihi ve konforlu otelleri tercih ediyor.

kimle seyahat ediyor

Eşi çok yoğun bir cerrah olduğu için her zaman birlikte seyahat edemiyorlar. Birçok yolculuğa birlikte çıktığı kişiler, kız kardeşi ve kız arkadaşları.

çantasının olmazsa olmazları

Çok sayıda defter, elini attığı her yerden bir tane çıkacak sayıda kalem, rehber kitap, fotoğraf makineleri ve film.
False