Sınırda Yaşanan Çatışmalar Şanlıurfa Turizmini Vurdu

Güncelleme Tarihi:

Sınırda Yaşanan Çatışmalar Şanlıurfa Turizmini Vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 10:26

SINIRDA YAŞANAN ÇATIŞMALAR ŞANLIURFA TURİZMİNİ VURDU

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Şanlıurfa’nın huzur şehri olmasına rağmen sınırda yaşanan olaylar nedeniyle turizminin hiç hak etmediği noktalara geldiğini ve ekonomik olarak şehrin büyük kayıplar yaşadığını belirtti.
Başkan Ekinci, Şanlıurfa’nın bir değil birden fazla değeriyle marka bir şehir olduğunun altını çizerek, kentin sınır hattınrda yaşananlar nedeniyle bölge turizminin zarar gördüğünü ifade etti. Ekinci, “Bu imajı en iyi şekilde duyurmak için hepize görev düşüyor. İlimizdeki huzuru, asayişi reklam aracı olarak kulanalım” çağrısında bulundu. Her yıl Eylül ve Ekim ayında kente gelen turist sayısında büyük artış olurken bu yıl Eylül ve Ekim ayının turizm açısından sönük geçtiği yönünde duyumlar aldığını belirten Ekinci, “Temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak geçtiği için turist sayısının azalmasını doğal karşılıyoruz; ancak, sonbahar yaklaşırken yöremizde adeta bir turizm patlaması yaşanırdı. Ne ilimize gelen yollarda, ne ilimizin merkezinde en bir huzursuzluk, olağanüstü bir durum söz konusu olmamasına rağmen bu durağan dönemi üzüntüyle karşılıyoruz” diye konuştu.
Kent turizmine sahip çıkılması çağrısında bulunan Ekinci, durağan dönemlerin sadece oteller ile tarihi dokuda yer alan kutsal mekanların çevresindeki işyerleri için değil tüm kent için olumsuz bir tablo olduğunun altını çizdi. Ekinci, “Mahalle bakkalından yıldızlı otellere ve taksicilerimize kadar, bu durağan tablo herkesi olumsuz etkiliyor. Kentimizdeki huzurun propagandasıyla bu imajı üzerimizden atmalıyız” şeklinde konuştu.
HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI
Ekinci, Eyyübiye İlçesinin sınırlarında yer alan tarihi mekanlarda turistlerin rahatça dolaşabilmeleri için temizlikten asayişe kadar her türlü önlemin alındığını da sözlerine ekledi. Ekinci, “Peygamberler diyarı olarak adlandırılan Şanlıurfa tarih hazinesiyle dolu bir kent. İnanç turizmi, Balıklıgöl’ü, insanlık tarihini yeniden yazdıran Göbeklitepe’si, dünyanın ilk ünversitesi Harran, yeme ve içme kültürünün gözdesi çiğköfte gibi sayısız değerleri olan kentimizin değerlerini tanıtalım, huzur şehrinin propagandasını yapalım” dedi.
Başkan Ekinci, sadece il merkezinin değil ilçelerin de tarihi değerler açısından sayısız hazineleri barındırdığını anımsattı. Ekinci, “Şanıurfa turizmde bugün yaşadığı durağanlığı hak etmiyor. Şanlıurfa tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi kabul edilen ve arkeoloji literatüründe "Bereketli Hilal" olarak adlandırılan bölge üzerinde yer alıyor. Arkeolojik kazılardan elde edilen buluntular, şehir merkezindeki Balıklıgöl civarının günümüzden 11 bin yıl önce Neolitik Çağ insanları tarafından iskan edildiğini kanıtlandı. Bu çağ, Anadolu’da mimarlık sanatının başlangıcı sayılıyor. Mimarlık tarihi bu kadar eskilere dayanan Şanlıurfa, günümüzde de mimari eserlerinin zenginliği bakımından Anadolu’nun önde gelen illeri arasında yer alıyor ve bu özelliğinden dolayı "Müze Şehir" adıyla da tanınıyor. Şanlıurfa, dinler tarihi ve inanç turizmi yönüyle de dünya kültüründe önemli bir yere sahip. İl merkezi yakınındaki Göbekli Tepe’de yapılan arkeolojik kazılarda, ilkel dinlere ait olan ve günümüzden 12 bin yıl öncesine tarihlenen dünyanın en eski tapınakları bulunmuş ve Şanlıurfa’nın inanan insanların dünyadaki en eski merkezi olduğu anlaşılmıştır.
Musevi, Hıristiyan ve İslam dinleri peygamberlerinin atası olan Hz. İbrahim (A.S.) Şanlıurfa’da doğmuş, Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele ettiği için burada ateşe atılmıştır. Lut Peygamber, amcası Hz. İbrahim’in ateşe atılmasını görmüş ve daha sonra Şanlıurfa’dan Sodom’a doğru yola çıkmış. İbrahim Peygamber’in torunu ve İsrailoğullarının atası Yakub Peygamber Harran’da evlenmiş, Eyyub Peygamber Şanlıurfa’da hastalık çekmiş ve Şanlıurfa’da vefat etmiştir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!