Sinemanın Ankaralı jönleri

Güncelleme Tarihi:

Sinemanın Ankaralı jönleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2013 01:13

Ankara’nın sinema dünyasına kazandırdığı erkek yıldızlar, kendi dönemlerine damga vuruyor. Her adımları büyük bir hayran kitlesi tarafından takip edilen bu isimlerin birçoğu ise yakışıklı birer jön olarak ekranlarda yer alıyor.

Haberin Devamı

Kartal Tibet

HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN OLDU

Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Kartal Tibet, 1938 Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar Ankara’da tiyatro oyunculuğu yaptı. Suat Yalaz’ın1960 yılında yarattığı çizgi roman karakteri Karaoğlan’ın sinemaya uyarlanan Karaoğlan: Altay’dan Gelen Yiğit adlı filminde başrolü üstlendi. Dönemin jönlerinden Cüneyt Arkın’ın çizgi roman karakterleri Malkoçoğlu ve Kara Murat olarak seyircinin karşısına çıkması, bu tür macera filmlerinin popülerliğini arttırdı. Tosun Paşa filmiyle 1976 yılında oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe başladı. Önemli filmleri arasında Ölmeyen Aşk, Dağlar Kızı Reyhan, Senede Bir Gün, Sultan, Zübük, Gol Kralı ve Şalvar Davası yer alıyor.

Ekrem Bora

Haberin Devamı

SERT BAKIŞLI KÖTÜ ADAM

Yeşilçam’ın sert bakışlı kötü adamı Ekrem Bora, 1932 yılında Ankara’da doğdu. İlkokuldan sonra, Sultanahmet Devlet Basımevi Kursu’nu bitirerek mürettip ve mücellit diploması alan sanatçı, 1953 yılında Yıldız Dergisi’nin açtığı sinema artist yarışmasına katılıp birinci olmasına karşın, film çeviremeden askere gitti. Askerlik dönüşü ilk filmi olan “Alın Yazısı”nı çevirdi (1956). İki yıl aradan sonra tekrar sinema filmlerinde rol almaya devam eden sanatçı, ilerleyen yaşına rağmen dizi filmlerde oynamayı sürdürdü. Babaların Günahı, Baskın, Soyguncular, İnsan İki Kere Yaşar gibi filmlerle izleyicilerin hafızasına kazındı.

Erdal Beşikçioğlu

SON DÖNEMLERİN EN POPÜLERİ

Son dönemlerin en popüler Ankaralısı şüphesiz ki Erdal Beşikçioğlu. Behzat Ç. dizisindeki rolüyle büyük bir hayran kitlesine sahip olan Beşikçioğlu, 1970 yılında Ünyeli bir baba ve Ankaralı bir annenin ilk çocuğu olarak Ankara’da dünyaya geldi. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girdi. Konservatuar eğitimi sırasında “William Guskill” ile yaratıcı drama üzerine atölye çalışmalarına katıldı. 1993 yılında mezun oldu ve aynı yıl Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak göreve başladı. 1995-96 sezonunda Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda müdür vekili olarak görev aldı. Son birkaç sezondur Bir Delinin Hatıra Defteri oyunuyla tiyatroseverlerin karşısına çıkan Beşikçioğlu, sekiz sinema filminde de rol aldı.

Buğra Gülsoy

Haberin Devamı

KISA FİLM DE YÖNETTİ

1982 Ankara doğumlu Buğra Gülsoy, ilk orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. 13 yaşında ilk sahne deneyimini yaşadı. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin mimarlık bölümünden 2004 yılında mezun olan Buğra, Kıbrıs’ta bulunduğu süre içerisinde Kıbrıs Devlet Tiyatrosu’nda çeşitli oyunlarda rol aldı. Kısa film yönetmenliği ve oyunculuğu da yaptı. Bu filmler; Trio, Heterotopya, İnsan Üçleme, Alt Üst, Nar Yarası ve Mutlu Son. Çeşitli sinema ve dizilerde rol alan Gülsoy, asıl çıkışını Kuzey Güney dizisiyle yaptı.

Kenan İmirzalıoğlu

12 YAŞINA KADAR KÖYDE YAŞADI

Türkiye’nin en yakışıklı erkeklerinden biri olarak gösterilen Kenan İmirzalıoğlu, 1974 yılında Ankara’nın Bala ilçesine bağlı Üçem köyünde doğdu. 12 yaşına kadar köyde yaşadı. Orta ve lise öğrenimini Ankara’da teyzesinin yanında tamamladı. Yüksek tahsilini ise İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’nde tamamladı. 1997 yılında Best Model of Turkey’de birinci oldu. Daha sonra birinci olduğu için Best Model of The World’e katıldı, birinci olmuş ve ilk defa bir Türk erkeği Best Model of The World oldu. Deli Yürek adlı dizide canlandırdığı Yusuf Miroğlu karakteriyle yıldızı parladı. Yazı Tura, Ejder Kapanı, Uzun Hikaye gibi filmlerde rol aldı.

Haberin Devamı

Şahan Gökbakar

RECEP İVEDİK’LE PATLADI

Şahan Gökbakar, okul hayatına Ankara’da başladı ve ilk, orta, lise öğrenimini ODTÜ Koleji’nde tamamladı. ODTÜ Koleji’nden 1997-1998 eğitim döneminde Sosyal Bilimler Bölümü’nü bitirdi. 1998 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü’ne 350 kişi arasında ilk dörde girerek başladı ve bu bölümden 2002 yılında mezun oldu. Dikkat Şahan Çıkabilir isimli televizyon programıyla tanınan Gökbakar, asıl patlamasını Recep İvedik filmiyle yaptı.

Selçuk Ural

70’Lİ YILLARDA SİNEMADAYDI

Bartın doğumlu olan Selçuk Ural, sanat hayatına Ankara’da başladı. Ortaokul ve liseyi Bahçelievler’de okuyan Ural, lise 2’den ayrılıp Ankara Devlet Konservatuvarı’nda iki yıl trombon bölümünde okudu. Askerlikten sonra Luna Park Gazinosu ve Gala Clup’te çalıştı. Daha sonra Müjdat Gezen ve Perran Kutman’la birlikte Türkiye’nin ilk müzikli kabere şovu olan “Bu işte bir iş var” ile iki yıl birçok konser ve gazino gece kulubü çalışmaları yaptı. Selçuk Ural, 70’li yıllarda Türkan Şoray ve Filiz Akın gibi isimlerle dört sinema filmi ve birçok fotoromanda oynadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!