Sindirim sistemi hastalıkları anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Sindirim sistemi hastalıkları anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 16:22

Sindirim sistemi hastalıkları anlatıldı

Haberin Devamı

Hüsne AKKAYA/ SİVAS, (DHA)- TÜRK Gastroenteroloji Derneği (TGD) toplumsal farkındalık projeleri kapsamında, 'Farkında Ol, Geç Kalma' sloganı ile düzenlenen 'Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı'na Sivas'ta devam etti. Programda, gastroenteroloji ve onkoloji uzmanları tarafından, kolon kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğuna dikkat çekildi.
Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, "Sağlık Bakanlığı'nın gayet başarılı bir kolon kanseri tarama programı var. Bu program panelinde, 50 yaşında ve 60 yaşında insanlarımızın kolonoskopi yaptırmalarını öneriyoruz. Kolonoskopiden korkmamaları gerekiyor. Çünkü bu tür endoskopik işlemler bu işlerde son derece ehil olan 4 yıllık iç hastalıkları üzerine 3 yıllık Gastroenteroloji yan dalı yapmış olan meslektaşlarımız tarafından başarıyla yapılıyor. Bu konuda bir korku oluşturmaya gerek yok. Bu konuda unutulmaması gereken endoskopun yerini başka hiçbir girişim tutamaz. Gözümüzle görmek gibisi yoktur. Üstelik gözümüzle görmek dediğimiz yerden biyopsi dediğimiz çok küçük parçaları da alarak, bunları patolojide de inceletebiliriz veya kocaman tümörleri de bu endoskoplar aracılığıyla çıkartarak, kişiyi kansersiz bir hayat mutluluğu ile karşılaştırabiliriz" dedi.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Hilmi Ataseven ise, 'Gastroözafageal Reflü Hastalığı ve Beslenme' konulu sunum yaptı. Ataseven konuşmasında Reflünün tanıtımını yaparak, "Reflü hastalarında şikâyetleri artırıcı yiyecek ve içecekler, kafeinli veya kafeinsiz kahve veya çay, alkol, özellikle de mayalı içecekler, alkol mide boşalımını geciktirmekte, mide içi basıncının uzun süre yüksek kalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda alt ösafagus sfinkterinin (kapatıcı kasının) basıncını düşürerek reflü oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Portakal, greyfurt, domates suyu, limonata ve limon gibi asidik içeceklerdir. Reflü Hastalığı olanlarda tavsiye edilen yiyecek ve içecekler ise, meyvelerden taze veya konserve elma ve muz, sebzelerden haşlanmış patates, havuç, brokoli, yeşil fasulye, bezelye ve lahana, etlerden ekstra kıyılmış yağsız kıyma, derisiz tavukgöğsü, yumurta beyazı, ızgara balık, keçi peyniri, yağsız krem peynir, kepek, beyaz ve mısır ekmeği, pilav, zeytinyağlı salata, elma suyu ve mineral soda genel olarak reflü hastalarında şikayetleri artıran ve azaltan yiyecek ve içecekler arasındadır. Ancak bazı kişilerde yararlı sayılan bir besin şikayetleri artırdığı gibi bunun tam tersi durumlarda söz konusudur. Yani yenmesi önerilmeyen bir besinle hastaların hiçbir şikayeti olmayabilir. Hastalar hangi yiyeceklerle daha rahat olduklarına dikkat ederek kendilerine uygun bir diyet oluşturmaları mümkündür" dedi.

DEV KALIN BAĞIRSAK MAKETİ KURULDU
'Farkında Ol, Geç Kalma' sloganı ile yapılan Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programları kapsamında, Sivas Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi içerisine kurulan dev kalın bağırsak maketi ile de kolon kanseri hakkında gün boyu ziyaretçilere bilgi verildi. Toplantıda ayrıca katılımcılara, TGD görevlilerince sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili bilgiler yer alan broşür dağıtıldı ve bir anket çalışması gerçekleştirildi.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!