Şimdi moda foho şıklığı

Boho görünüme geçtiğimiz yıl veda ettik.

Ancak şimdi 70’lerin ruhuyla şekillenen ve içine geleneksel detayları alan yepyeni ve modern bir şıklıkla tanışıyoruz. Foho tarzın tanıtımını dünyaya yine ünlüler yapıyor.

Sienna Miller, geçtiğimiz yaz, bohem tarzına veda ettiğini, artık kovboy botları ve kalın, metal tokalı kemerlerle görünmek istemediğini ilan etmişti. Bir zamanlar, stil ikonu olarak, moda dergilerinde yıldızının parladığı günlerde, "boho" adı verilen bu stil, sadece onun değil, ünlü oyuncu ikizler Mary Kate ve Ashley Olsen, Elle Macpherson ve Kate Moss’un da liderliğinde tüm dünyaya yayıldı. Salaş bir görünüm, özgürlükçü bir tavrın sonucu olarak her zevkte farklı bir yorum durumu, kısa zamanda fark edilir bir deformasyonu da beraberinde getirdi. Üst üste ne bulurlarsa giyen, uyumsuzlukla rüküşlüğü birbirine karıştıran gençlik, birkaç yıl bu görünümün ardında modanın zorlama kurallarından uzak, belki de mutlu, mesut yaşadı.

Son iki sezondur, artık etnik ve bohem detaylardan uzak, sadeleşmeye giden bir şıklık anlayışından bahsediyoruz. Daha net formlar ve kombinasyonlar, kafa karıştıran desenlerden uzak, doku odaklı bir görselliğin peşindeyiz. Modern-lüks, futurizm, eklektik ve sofistike kelimelerine artık tasarımlarda ve temalarda daha çok rastlar olduk.

Peki, modada özgürleşmeye giden ve trendlere uzak durmak isteyenler sizce böyle giyinmekten vazgeçti mi? Hayır. Gerçekten ruhunun sesini dinleyen boho’lar da kendilerini yenilemeyi tercih ettiler. "Sezonluk boho"larsa yeni mesajlara açık! O zaman sizlere bir müjdemiz var. Artık bohem dokunuşlara sahip yepyeni bir stilden söz edilecek: Foho...

70’ler ilham verdi

Boho modası gerilerde kaldı. Yani, rengarenk ve desenli bluzlara, gömlekler, kovboy şapkaları ve kat kat eteklere son... Şimdi, bohemliğe göndermeler yapan, folklorik-geleneksel bir estetik anlayışıyla yeniden doğan "foho" tarzı moda. Biraz daha açmak gerekirse, foho, eklektik karışımlardan doğuyor; klasik boho detaylarıyla, 70’lerin silüetlerini ve ruhunu bir araya getiriyor.

Dantel parçaları, yıkanmış denimler, geleneksel işlemeler, nakışlar foho ailesinin renkli üyeleri arasında. Ayrıca, sezonun en moda çantalarından, parlak ve büyük modeller, şık spor ayakkabılar da bu görünümün modern yüzünü ortaya koyuyor.

Onlar artık ünlü foho’lar

Foho tarzı, şu sıralar Lindsay Lohan ve Mischa Barton gibi birçok ünlü tarafından mercek altına alınmış durumda. Barton, süet ceketinin altına giydiği, yüksek belli denim pantolonu, ilerleyen günlerde ise 70’ler tarzındaki mini elbisesi ve altına giydiği yüksek topuklu ayakkabılarıyla bizlere bu yakınlaşmanın sinyallerini çoktan verdi.

Kate Moss’un Top Sop için hazırladığı kolesksiyona bir göz atabilirsiniz. Bora Aksu, Marni, Chloe, Dries Von Noten koleksiyonlarına bu görünümü en iyi şekilde taşıyan isimler arasında. Bunlar şimdilik bizim gözümüze çarpan markalar. Bunun yanı sıra, Miss Sixty, V2K, DKNY ve birçok markada 70’lerin etkisi yoğun olarak görülüyor. Danimarkalı top model Helena Christensen’in arkadaşı Lief Sigersen ile lanse ettiği, foho tarzına yakın tasarımlara sahip koleksiyonu İngiltere’de satışa çıktı. Hippie ruhlu oyuncu Milla Jovovich’in tasarımlarında ise ağırlıklı olarak retro dokunuşlara, dantellere ve nakışlara yer verilmiş. Elbiselerde bütünüyle 70’li yılların etkisi var.

Bu bir başkaldırı mı

Bohem tarzını içten benimseyenlerden biri olan Olsen kardeşlerden, Mary Kate Olsen, bu salaş görünümüyle zaman içinde rüküşler listelerinde hep zirvede kaldı. Bol ve dökümlü bluzlar, bol pantolonlar, uzun hırkalar ve yırtık denimleriyle modada özgürlüğün sınırlarını biraz aştı. Ancak moda çevreleri küçük yaşta şöhret olanların kendilerini bir süre de olsa "bırakma" isteğine bağlıyor bunu. Olsen bohem tarzın tadını çıkardıktan sonra şu sıralar daha kadınsı görünüyor. Elbette ruhunun derinliklerinde yatan bohemliği reddetmeden... O da ünlü foho’lar arasında yerini alacak mı? Evet!

Mücevher ustası Arto Boyyer: "Bunlar dünyadaki en küçük Mevlana figürleri"

Mevlana anısına yaratılan koleksiyonlar arasında, gerçekten dikkat çeken çalışmalardan biri de Kapalıçarşı’nın tanınmış ustalarından Arto Boyyer’in yüzük küpe ve broş olarak tasarladığı, Mevlana, Semazen ve Fatih Sultan Mehmet figürlerinin yer aldığı "Zaman İçinde Zaman" koleksiyonu. Meslek hayatında 30 yılı geride bırakan Boyyer, kendini bir gönül ustası olarak tanımlıyor. Kişiye özel tasarımları dışında özel çalışmalarıyla da gündeme gelen sanatçının müşterileri arasında siyasetçiler ve sanat dünyasının ünlü isimleri var. İşte koleksiyondan birkaç örnek...

Boyyer, "Zaman İçinde Zaman" için: "Yarattığım her parça benim için çok değerli. Ama birkaçı var ki yerleri ayrı; onlar da Mevlana figürleri. Bunların şu an dünyada Mevlana’ya ait en küçük figürler olduğunu düşünüyorum" diyor. Tasarımları, www.globartjewellery.com’dan görebilirsiniz.

MODA HABER

İçinizdeki çocuk için

Sonbahar kış sezonunda kaşmirin sıcak ve yumuşak dokunuşlarını renklendiren Hello Kitty figürü, birbirinden farklı tasarımlarıyla Nişantaşı A46 Butik’te sizleri bekliyor. Dostluğu ve mutluluğu simgeleyen, pembe fiyonklu sevimli kedi hayranları için önerdiğimiz Hello Kitty Victoria Couture modelleri arasında kazaklar, eldivenler, atkı ve bereler var.

Aksesuvar bir tutkuysa

Kokosh kış koleksiyonu, 60’lı ve 80’li yılların etkisinde sizlere zengin seçenekler sunuyor. İhtişamlı ve ışıltılı tasarımlarda, sade ve yalın çizgiler hakim. Eğer tarzınızı, Hollywood yıldızlarının ışıltısını taşıyan abartlı aksesuvarlarla zenginleştirmek istiyorsanız şık ve sofistike seçimler yapmalısınız. Gecelere altın, bronz ve bakır tonları damgasını vururken, inci kullanılarak hazırlanmış, antik görünümlü, gösterişli tasarımlar tüm bakışları üzerinize çevirecek.

BENİM OLMALI

Sezonun yenisi; Retrograde

Swatch, erkekler için yarattığı Irony Chrono Retrograde’de sizleri dört yeni modelle tanıştırıyor. Geleneksel ve yenilikçi kronografları temsil eden ve ileri teknolojiyle üretilen bu modelin ana kadranının üzerinde üç küçük kadran bulunuyor. Çelik ve deri kayışlı şeçenekleri mevcut.
Yazarın Tüm Yazıları