Şimdi maç zamanı!..

"Günlerden bir gün rüzgár tanrıçası, adamın hor görülen ve fena davranılan hayatlarına birer öpücük konduruverir. Futbol yıldızı işte bu öpücükle doğar. Teneke bir kulübede, saman bir beşikte dünyaya gelir ve yeryüzüne kollarının arasında bir topla avdet eder."

Eduardo Galeano, "Gölgede ve Güneşte Futbol" kitabında yıldız’ın doğuşunu anlatıyor. Yürümeyi hemen öğrendikten sonra adımların nasıl hızlandığını ve topla kutsal bütünleşmenin kendisine, kulübüne ve futbol dünyasına nasıl hákim olduğunu vurgulamaya çalışıyor. "Yıldız" demek kısaca şu anlama gelir: "Top onu arar, ona ihtiyaç vardır." Türkiye’de ya da dünyanın herhangi bir yerindeki gibi futbolcu bazen aranarak, bazen de rastlanarak kendini gösterir.

Süper Lig’de yeni sezon start alıyor. Yani, "Hasretlik bitiyor". Hasretin bitmesi karnavalın başlamasıdır. Hürriyet Spor, Süper Lig’i doyasıya anlatan muhteşem bir dergi sundu. Mücadele erken başladı. Ünlülerin spor anketinde manşetler birbirinin ardından patlıyor. Örneğin; "Önce Skibbe gider sonra Dede". İşte ilk uyarı. F.Bbahçe yıldızlarıyla havalı ve iddialı. 4 büyüklerin değerinin nasıl arttığını açıklayan rakamlar. Büyüklerle bir maçın değeri Anadolu için: 10 milyon YTL.

Para, para, para

Transferde çok para harcandı, çok futbolcu yer değiştirdi. Avrupalı yıldızlar peşlerine takılanları uzun süre izledikten sonra sonunda Türkiye’yi seçtiler. Avrupa şampiyonu İspanya’nın "Dede" lakaplı teknik direktörünün sarı lacivertli kulübe transferi ilk bombaydı. Ardından Güiza patladı. Morgan De Sanctis’in de Galatasaray’a gelmesi çok ses getirdi. Beşiktaş’ın transfer hesabında tek hedef şampiyonluk. Efsanenin dönüşüne gelince; "Trabzonspor dört büyüklerle hesap görecek". Özetle bütün takımlar büyük küçük yenilendi, güçlendi. Haydi maça!..

51. sezon Süper Lig’de yeni bir heyecan, gıcır gıcır takımlar şimdiden tribünlerdeki yerlerini kapatan yüz binlerce taraftarın sesini getiriyor. Anketler dört büyüklere neredeyse eşit şans tanıyor. Yıldızları, yabancıları çok genç umutları hazır. Takımların çoğunluğu yerli hocalara emanet.

Son söz: Herkes, her takım kendi umudu kadar koşmak zorunda. Haydi lige!..
Yazarın Tüm Yazıları