Sıkıntı kanserle sınırlı değil

Güncelleme Tarihi:

Sıkıntı kanserle sınırlı değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 01:10

Kanser hastalarının bazı ilaçları alamaması sıkıntısı sürerken doğum kontrol, tüp bebek ilaçlarını bulmakta da sorunlar olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, en kritik ilaçların yurt dışından satın alındığını belirterek, bunun ilaç ve eczacılık sektörünü zora soktuğunu ve hastaların yaşamını tehdit ettiğini söyledi. Saydan, doğum kontrol ilaçları da dahil olmak üzere tüp bebek ilaçları, ithal göz damlaları, depo penisilinlerin de zor buluduğunu açıkladı. Saydan şunları söyledi:

SORUN DÜŞÜK KUR

“Hayati öneme haiz ilaçların 24 bin eczanenin tamamında bulunabilir olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı düşük kur yüzünden oluşan kur farkından dolayı firmaların bu ilaçları getirmediğini söyleniyor. Dört yıldır kuru 1.95 TL olarak sabitlediği için ilaçlarda fiyat artışı olmuyor. Firmalar kur farkından dolayı zarar ediyor. 2004 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonrası Türkiye’de ilaç fiyatları, Avrupa’daki en ucuz beş ülkedeki fiyatlardan referans alınarak belirleniyor ve genellikle ekonomik krizdeki Yunanistan baz alınarak belirlenen bu rakamın da yüzde 40 düşüğü ilaç fiyatı olarak uygulanıyor.

Haberin Devamı

VATANDAŞ ZOR DURUMDA

Eczanelerde ilaçlarını bulamayan hastaların bir kısmı Türk Eczacılar Birliği’nden temin edebiliyor ve bu durum yaklaşık 1.5 yıldır devam ediyor. Ancak hastaya bir ilaç yazıldığı zaman, insanlar hemen ilaçlarını alıp tedaviye başlamak istiyorlar. Süreç geçip, bir de ilaca ulaşamadıklarında da psikolojik çöküş yaşıyorlar. Bu yüzden her yolu deneyen vatandaşlarımız bu kez yurtdışında yaşayan tanıdıklarından ilaçları temin etmeye çalışıyor. Ancak yurtdışında tanıdığı olmayan hastalar ise hayati önem taşıyan bu ilaçlara çoğu zaman maalesef ulaşamıyor. Biz Türkiye’de 24 bin eczaneyiz. Sağlık Bakanlığından isteğimiz, vatandaşların bu hayati öneme haiz ilaçları bizlerden, yani evlerine en yakın eczanelerden almalarını sağlamasıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!