Şikede UEFA tsunamisi

Güncelleme Tarihi:

Şikede UEFA tsunamisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 01:45

Fenerbahçe ve Beşiktaş, UEFA Disiplin Kurulu’na sevkedildi.

Haberin Devamı

1-SARI LACİVERTLİLERİN ÖNÜMÜZDEKİ SEZONDAN İTİBAREN İKİ YIL AVRUPA KUPALARI’NDAN MEN EDİLMESİ TALEP EDİLDİ

2-AZİZ YILDIRIM, ALİ YILDIRIM, ŞEKİP MOSTUROĞLU, İLHAN EKŞİOĞLU VE CEMİL TURAN’IN HAK MAHRUMİYETİ CEZASI ALMASI İSTENDİ

3-UEFA MÜFETTİŞLERİ BEŞİKTAŞ’IN DA BİR YIL AVRUPA KUPALARI’NDAN MEN EDİLMESİNİ TALEP ETTİ. İLAVE YAPTIRIM DA GÜNDEME GELDİ...

4-O DÖNEMKİ YÖNETİCİ, ŞİMDİKİ BAŞKAN ADAYI SERDAL ADALI VE TEKNİK DİREKTÖR TAYFUR HAVUTÇU İÇİN DE ÖMÜR BOYU MEN İSTENDİ

3TEMMUZ 2011... Türk sporunda büyük deprem etkisi yaratan ve tarih sayfalarına futbolumuzdaki en büyük şike vakası olarak geçen süreçle ilgili UEFA ilk ciddi adımını attı...
Ve dün öğle saatlerinde şike soruşturmasında sıcak ve şok bir gelişme yaşandı... Fenerbahçe ile Beşiktaş, şike soruşturması kapsamında UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edildi.
İki kulübün de Avrupa’dan men edilmesi gündeme gelirken, başta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere iki kulüpten bir çok ismin cezası istendi. Bu gelişme bomba etkisi yarattı...

Haberin Devamı

AZİZ YILDIRIM LİSTE BAŞINDA

UEFA Disiplin Müfettişleri, yaklaşık 1.5 yıldır süren inceleme sonrası Fenerbahçe’nin önümüzdeki iki yıl Avrupa kupalarından men edilmesini talep etti.
Müfettişler ayrıca sarı lacivertli kulübün Başkanı Aziz Yıldırım ile yöneticiler Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve altyapı koordinatörü Cemil Turan’ın da hak mahrumiyeti cezaları almasını istedi.
Beşiktaş da Disiplin Kurulu’na sevk edilen bir diğer Türk kulübü oldu. Beşiktaş’ın bir yıl Avrupa kupalarından men edilmesini, o dönemki yönetici, şimdi başkan adayı olan Serdal Adalı ve teknik direktör Tayfur Havutçu için de ömür boyu men cezası uygulanmasını talep edildi. İlave yaptırım da gündemde.

BEŞİKTAŞ VE FENERBAHÇE'DEN RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

KARAR AY SONUNDA AÇIKLANACAK

BEŞİKTAŞ’ın dosyasını 21 Haziran’da görüşecek olan UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe’nin dosyasını da bir gün sonra 22 Haziran’da değerlendirecek. İki kulüp bu tarihlere kadar savunmalarını UEFA Disiplin Komitesi’ne iletecek. Disiplin Kurulu 24 Haziran’dan itibaren kolları sıvayacak ve meraklı bir süreç başlayacak. Avrupa’dan menleri istenen ve ağır bir cezayla karşı karşıya kalan iki kulübümüzle ilgili karar, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’ndeki eleme kuraları çekileceği için en geç 1 Temmuz’a kadar açıklanacak.

Haberin Devamı

SEVK NE ANLAMA GELiYOR?

Müfettişler ikna olmuş ama karar disiplin kurulunun

F.Bahçe ve Beşiktaş’a ne olacak? UEFA’nın hamlesi sonrası bundan sonra yaşanacakları hukukçu ve TFF yetkililerine sorduk.

3TEMMUZ’DA başlayan şike davasının UEFA ayağında da sona gelindi. Fenerbahçe ve Beşiktaş UEFA Disiplin Müfettişlerince, UEFA Disiplin Komitesi’ne sevkedildi.
İki kulübün UEFA Kupaları’ndan men edilmesi ve Fenerbahçe’den 5, Beşiktaş’tan da 2 yetkilinin ömür boyu futboldan men edilmeleri talep edildi.
UEFA iki kulübe gönderdiği yazıda, savunmaların 20 Haziran 2013 tarihine kadar gönderilmesini talep etti.
UEFA Disiplin Müfettişleri’nin aldığı bu kararı spor hukukçularına ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yetkililerine sorduk.
Bakın ne yanıt verdiler...

Haberin Devamı

SEVKİN GEREKÇESİNE BAKMAK GEREKİR

- SORU: İki kulübün UEFA Disiplin Kurulu’na sevki ne anlama geliyor?
- YANIT: Müfettişlerin yaptıkları inceleme sonucu şike ve teşvik konusunda ikna oldukları anlamına gelir. Tersi söz konusu olsaydı, kurula sevkedilmezlerdi.
- SORU: Nasıl bir karar çıkar size göre?
- YANIT: Bu soruya yanıt verebilmek için gerekçeye bakmak gerekir. Gerekçe maçın sonucunu etkilemek olarak gösteriliyor. Ama burada çok önemli bir ayrıntı var. UEFA müfettişleri bu kulüpleri sevkederken hangi kriter üzerinden hareket ettiler:
a- Türkiye Futbol Federasyonu’nun sportif yargısı üzerinden mi?
b- Adli yargılamada alınan kararlar üzerinden mi?
c- Yoksa her iki karar üzerinden mi?
Bu nokta çıkacak kararın ne olacağı konusunda ipucu verebilir belki. Ama şu anda açıklanmış değil.
- SORU: 20 Haziran tarihine kadar savunma süresi vermiş. Bu süre az değil mi?
- YANIT: Evet o tarafı enteresan. Ama UEFA süre uzatma talebine olumlu yaklaşacaktır.

Haberin Devamı

UEFA SİYASAL KARAR ALMAYA YATKIN

- SORU: TFF, “Şike sahaya yansımadı” diyerek bir karar aldı. Ve kulüpler ceza almadı. Oysa UEFA şimdi iki kulübü de disipline sevk etti şikeden. Bu TFF’yi zor durumda bırakır mı?
- TFF YETKİLİSİ: Biz geçtiğimiz aylarda durum değerlendirmesi yaptığımızda UEFA’nın bu iki kulübü disipline sevkedeceğini düşünüyorduk. “Sevk yok” dese TFF zor durumda kalırdı.
- SORU: Neden?
- TFF YETKİLİSİ: Çünkü bir ceza verdik şike konusunda. UEFA, “Cezaya gerek yok derse” biz zorda kalırdık.
- SORU: UEFA, Yargıtay’dan çıkacak kararı bekler mi?
- YANIT: Kulüpleri, Disiplin Kurula’na sevk ederken yargı kararını esas aldılarsa beklerler.
- SORU: UEFA’da tıpkı TFF gibi şike sahaya yansımadı kararı verir mi?
- YANIT: Avrupa’da şike konusunda bir mevzuat birliği yok. Mesela İtalya’da şike için iki tarafın konuşması yeterli. Biz de ise sahaya yansıma gibi bir kriter var. FIFA daha nettir bu konuda. Ama UEFA bu konuda siyasal karar almaya daha yatkın. Bu bakımdan o tür bir karar çıkmaz.

Haberin Devamı

Aysal’ın dediği olacak mı?

Galatasaray Başkanı, “Mahkemeler sonunda Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe ceza alacak” demiş ve sözleri tartışma yaratmıştı.

UEFA’nın Fenerbahçe ve Beşiktaş ile ilgili açıklamaları gündeme bomba gibi düşerken akıllara, geçtiğimiz haftalarda Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın yaptığı açıklama geldi. Aysal, “Mahkemeler sonunda Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe ceza alacak” demişti. Gözler şimdi UEFA’nın vereceği karara çevrildi.

Alınlarının akıyla buradan da çıkarlar

- GALATASARAY Başkanı Ünal Aysal, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilmeleriyle ilgili, “Ben iki takımın da alnının akıyla buradan çıkacağına inanıyorum. “Biz Galatasaray ile meşgulüz” dedi.

Süreç nasıl işleyecek?

UEFA iki kulübün savunmasını alacak. Yaklaşık 3 gün içinde kararını yazılı olarak açıklayacak. Bunun ardından taraflar 7 günlük süre içinde gerek gördükleri takdirde temyize gidebilecek ve UEFA Tahkim Kurulu’na itirazda bulunabilecek. Tahkim Kurulu’nun vereceği kararın ardından taraflar gerek gördükleri takdirde CAS veya İsviçre Federal Mahkemeleri’nin kapısını çalabilecek.

NE CEZA ALMIŞLARDI?

TFF - Mehmet Şekip Mosturoğlu - 1 yıl hak mahrumiyeti (Cezası bitti)
- İlhan Yüksel Ekşioğlu - 3 yıl hak mahrumiyeti
- Cemil Turan - 1 yıl hak mahrumiyeti (Cezası bitti)

MAHKEME

- Aziz Yıldırım - Şike ve teşvik primi 3 yıl 9 ay hapis, örgüt kurmak 2 yıl 6 ay hapis ve 1 milyon 312 bin TL para cezası.
- Ali Yıldırım - 1 yıl 1 ay hapis.
- İlhan Ekşioğlu - Şike ve teşvik primi 3 yıl 1 ay hapis, 900 bin lira adli para.
- Şekip Mosturoğlu - Örgüt üyeliği 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis, şike ve teşvik primi 1 yıl 10 ay hapis
- Cemil Turan - Şike ve teşvik primi 11 ay 7 gün hapis.
- Serdal Adalı - Şike ve teşvik 1 yıl 3 ay hapis
Tayfur Havutçu - Şike ve teşvik 1 yıl 3 ay hapis.

Avukat Ali GÜREL-  Şampiyon değişmez

DİSİPLİNE sevk nedeniyle paniğe kapılmaya gerek yok. Sorular havalarda uçuşuyor.. Şöyle ki:
- UEFA Disiplin Kurulu F.Bahçe’ye ceza verirse, 2010-11 şampiyonu değişir mi?
. UEFA şampiyon değiştirmez. Kurallarında böyle bir şey yok
- Peki, ceza çıkarsa Trabzonspor yargı-lamanın yenilenmesini ve şampiyonun değişmesini talep edebilir mi?
. Anayasaya dayanan Tahkim Kurulu’nun kararları kesindir ve değiştirilemez. İki kulübe ise kişisel olarak ceza verilmemesi gerektiği kanısındayım.

Avukat  Emin ÖZKURT - Beklenen olmuştur

ÖNCELİKLE UEFA’nın bu kararının sürpriz ya da beklenmeyen bir olay olduğu söylenemez.
Geçtiğimiz yıl UEFA nezdinde bu olayın kapandığını düşenen ya da söyleyenler gerçeği görememişti.
“Geride kalan 1 yılda ne oldu” diye soruluyor. Olması gerekenler oldu. Dosya kapatılmamıştı ve süreç işledi, şimdi de disiplin müfettişi kendi çalışmasını tamamlayıp olayı, disiplin kuruluna gönderiyor.
Kulüplerimiz sadece disiplin kurulunda değil, itirazlar için Tahkim ve CAS sürecini de düşünerek çok iyi hukuki hazırlık yapmak  
  zorunda.

İşte o kararı alan müfettiş

İki kulübümüzü UEFA Disiplin Kurulu’na sevk eden isim İspanyol Fernandez-Palacios.

BEŞİKTAŞ ve Fenerbahçe’nin şike yaptıkları gerekçesiyle yürütülen disiplin incelemesinin tamamlanıp Kontrol ve Disiplin Komitesi’ne sevk edilmesi kararını alan ismin İspanyol Fernandez-Palacios olduğu öğrenildi.
Uluslararası Spor Hukuku okuyan ve bu alanda master yapan Palacios, İspanyolca dışında İngilizce, Almanca, Fransızca ve Portekizce’yi hayli iyi konuşuyor. Sport Adviser şirketinin ortaklarından biri olan ve İspanya ve yurt dışında spor hukuku üzerine hizmet veren Fernandez-Palacios UEFA’nın 12 kişilik disiplin komitesinde yer alıyor.

Ceza alırlarsa Avrupa’ya kim gidecek?

Fenerbahçe ve Beşiktaş ceza alırsa ülkemizi Avrupa’da temsil edecek takımlar değişecek. Galatasaray direkt Devler Ligi gruplarına gidecek. Sezonu 4. bitiren Bursaspor, Fenerbahçe’nin yerine Şampiyonlar Ligi ön elemesine katılacak. UEFA Avrupa Ligi’ne Trabzonspor zaten katılıyor. Beşiktaş’ın men edilmesi halinde ise Kayserispor ile Kasımpaşa’ya UEFA Avrupa Ligi yolu gözükecek.

F.BAHÇE SEVK GEREKÇESİ

- Fenerbahçe Kulübü’nün içinde bulunduğu iddia edilen maç sonuçlarına etki etme faaliyetleri hakkında yapılan inceleme sonrasında, UEFA Disiplin Müfettişi topladığı belgeleri UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu’na iletmiştir. İddialar doğrulanırsa kulüp ve 5 yönetici hakkında ceza verilmesi gündeme gelecektir.

BEŞİKTAŞ SEVK GEREKÇESİ

- 2011 Türkiye Kupası’nda şike yapıldığı şüphesiyle Beşiktaş ve 2 yöneticisi hakkında soruşturma başlatılmıştır.

UEFA sitesinden açıklama yaptı

UEFA, Beşiktaş ile Fenerbahçe’nin Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini resmi internet sitesinden açıkladı. UEFA, Kontrol ve Disiplin Kurulu’nun vereceği kararlarI, 24 Haziran’ı takiben 1 hafta içinde açıklayacağını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!