Şike teklifi gelirse...

Bu durum sadece hakem olmamla alakalı değil. İnsan ne olursa olsun kendisine yapılan çirkin teklif karşısında medeni bir şekilde hukuksal boyutta yapması gerekeni yapmalı.

Haberin Devamı

FIRAT Aydınus’un derbi kralı olduğunu biliyor muydunuz?
Adeta rekora koşuyor. Tam 14 derbide görev yaptı. Zor maçları kolay yönetiyor. Eski bir futbolcudur Aydınus. Bu avantajını da iyi kullanıyor. Bilgisi, iletişimi ve deneyimi ile ön plana çıkıyor.
Aslında uluslar arası alanda da başarı merdivenlerini hızla tırmanması gerekirdi.
Biraz gecikti.
Türk hakemliğinin en önemli isimlerinden biri olan Aydınus, sorularımıza son derece içten yanıtlar verdi.
Artık küfür edilmesin
Bulunduğumuz konum itibarıyla tribünden gelen söylemlere kendimizi izole edebiliyoruz. O anda oyuna odaklanmamız nedeni ile gelen söylemlerin etkisi minimize oluyor. Fakat bir gerçek var ki, küfür hangi ortamda olursa olsun,  kime edilirse edilsin tasvip edilebilinen bir durum değil. Futbol olgusu içinde oynanan oyunda insanoğlu var olduğu sürece hatanın olmaması imkansız. Bu sadece biz hakemler için değil, bu oyunun içinde görevi bulunan herkes için geçerli. Bir futbolcu, bir teknik adam gibi bizler de hata yapabiliyoruz. Anlık verdiğimiz bir kararın maç sonrası hatalı olduğunu görünce ve anlayınca tabii ki çok büyük üzüntü yaşıyoruz. Fakat önemli olan husus şu ki, bu hatalardan sonra özeleştirimizi yapıyoruz ve bir daha aynı hatayı tekrarlamamak için kendimizi geliştirme adına önemli adımlar atıyoruz.
Derbi hakemi etkiliyor
Ülkemizde derbi maçları önemi itibariyle futbolsever, futbolcu, teknik adam, yönetici, medya için ne ifade ediyorsa hakem için de aynı şeyleri ifade ediyor. Bu paralelde fiziksel ve mental hazırlığımızı en üst seviyede yapmamız gerekiyor. Aslına bakarsanız sezon içinde oynanan her maça fiziksel ve mental hazırlığımız hiç farklı değil. Ama derbi kelimesi o maça yapıştığında tüm kamuoyunda değişen hava kısmen de olsa ister istemez hakeme de sirayet ediyor.
Profesyonel olalım ama...
Hakemlerin maç tazminatı konusu, ülkemizde farklı bakış açılarıyla farklı cevapların verilebileceği bir konu. Profesyonel hakemlik ise şartlar göz önüne alınarak temeli çok iyi oturtulup, gerçekten üzerinde uzun uzun çalışılarak hazırlık yapılması gereken bir durum. Ülkemizde endüstri haline gelmiş futbolumuzda profesyonellik artık bir gereksinim. Fakat profesyonel hakemlik oldu bittiyle sadece profesyonel adını getirmekle amacına ulaşılacak bir durum değil. Zamana yayarak sistemli bir şekilde sağlam altyapı kurularak ve sağlam temeller atılarak gerçekleşmesi gereken bir durum.
Deneyim çok önemli
Hakemlik elbette uzun bir süreç. Bir hakemin atmosferi yüksek türdeki maçları yönetebilmesi için uzun süreç içinde deneyim kazanması gerekiyor. Bu sürede de hakem her yönden kendini yetiştirip geliştirirken, tecrübesini de artırarak çok önemli maçlara yıllar içinde hazırlanmış oluyor. Yöneteceğimiz maçlar öncesi takım ve futbolcu bazında taktik ve teknik yapıları incelemek ve bu yönde hazırlık yapmak, günümüzün çağdaş futbolunda bir hakem için artı bir durumdur.

Haberin Devamı

Çirkin teklife kayıtsız kalınamaz

Haberin Devamı

BİR maç öncesi maçın skoru ile ilgili çirkin bir teklif gelirse eğer, ilk tepkim ne mi olur? Bu çirkin teklifi yapan o anda karşımdaysa bilmiyorum artık ne yaparım (Gülümsüyor). Kendisi o an ulaşamayacağım bir ortamdaysa eğer, küfürü tasvip etmiyorum (Gülümsüyor). Şaka bir yana sadece hakem olmakla alakalı bir durum değil bu. Hangi insan olursa olsun kendisine yapılan çirkin bir teklif karşısında medeni bir şekilde hukuksal boyutta yapması gerekeni yapmalı bence.

Düzenli yaşamamız gerekiyor

SONUÇTA başarılı olmak için hakemliği profesyonelce yapmak ve yaşamak zorundasınız. Bu yüzden kendimize her konuda dikkat etmeliyiz. Aile, sosyal ve iş yaşantımıza titizlik göstermeliyiz. Yediğimiz ve içtiğimize önem vermeliyiz. Ailemle vakit geçirmeyi seviyorum.

Haberin Devamı

İyi ki hakem olmuşum

FUTBOLSEVERLER tarafından dinlenen ve takip edilen hakem yorumcuları, yorumları ve eleştirileri ile kendisini takip eden kitlenin fikir sahibi olmasında önemli rol oynadığına inanıyorum. Hakemliğe başladığım için asla bir pişmanlık duymuyorum. Hatta beni  teşvik eden babama ve hakemliğim süresince bana destek olan ve olmaya devam eden annem ve eşime minnettarım. Değerlerime zarar vermeye başladığını gördüğüm anda ise hakemliği bırakırım.

Seni seviyorum hocam

EVLİLİĞİMİN ilk zamanlarında da haliyle maçlara gidip geliyordum. Şehir dışına çıkışlarda eşim ufak not kağıtlarına birer ikişer kelime ile “Canım aşkım başarılar. Allah hakem şansı versin” gibi notlar yazıyordu. Bu notları da gömlek cebime ya da çantamın bir köşesine koyarak bana sürpriz yapıyordu. Yine bir gün maç için şehir dışına çıktım. Karşılaşmada bir futbolcu, rakibine faul yaptı. Sarı kartımı çıkarttım ve gösterdim. Tam o sırada kartla birlikte ufak bir beyaz kağıt parçası da bir anda cebimden fırladı. Futbolcu ile birlikte gözlerimiz bir anda beyaz kağıda takıldı. Kağıt yere düştü. Üzerinde kocaman puntolarla aynen şu yazıyordu: “Seni seviyorum aşkım.” Futbolcu bir kağıda baktı, bir bana döndü baktı ve mırıldandı: “Ben de seni seviyorum hocam.”

Haberin Devamı


YARIN: BÜLENT YILDIRIM

Yazarın Tüm Yazıları