Şike güneşe benzer

ŞİKE mevsimi geliyor... Teşvikin tohumları patladı. Bu çiçekler bildiğimiz güzel kokulu çiçeklere benzemiyor.

İşte haber: "Teşvik primi suçtur..." Hep suçtu da, adını koymadık, önem vermedik. "Olur böyle vakalar" deyip boşverdik. Tabii ki, yanlış yaptık ve iyi etmedik. Çünkü teşvikin tarifi ceza yasalarına uzaktı. Beşiktaş Asbaşkanı Levent Erdoğan’ın: "Teşvik primi vermek normaldir. Ben bunu Beşiktaş Asbaşkanı olarak değil, kişisel fikrini açıklayan bir insan olarak söylüyorum. Kim verir ya da vermez onu bilmem" açıklaması medyada günün değil ayın olayı!!!

Etik bulduğunuz "Teşvik primini ligde kalan son 6 hafta içinde uygular mısınız?" sorusuna ise, Erdoğan, "Biz Beşiktaş olarak böyle bir şey yapmayız. Ama bu sözler beni bağlar. Bana göre teşvik primi, yani bi takımı motive etmek son derece normaldir. Bu yıllardır yapılıyor" yanıtını verdi.

Yürekli biri var mı?

Geçtiğimiz yıllarda G.Birliği Başkanı İlhan Cavcav, teşvik priminin suç olmadığınız savunmuştu. Demek ki, bazılarına göre suç, bazılarına göre değil. Sonunda, Futbol Federasyonu Asbaşkanı Affan Keçeci, teşvik verilmesinin disiplin talimatının 34.maddesinde yapılan değişikliğe göre suç sayıldığını, kanıtlanması halinde ceza verileceğini açıkladı. Özeti; teşvik primi, şike suçu ile yan yana geldi. Doğrusu da buydu. Bir yerden başlamak gerekiyordu.

Teşvik, şikeyi tetikler. Futbolda etik olarak ağır suçtur. İtalya’da neler yaşandı, gördünüz. Adamlar, kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Juventus küme düştü, Milan’ın puanları silindi. Bizde böyle bir cezayı verecek yürekli biri var mı?

Teşvik gibi şikeyi de kanıtlamak zor. Dosyalar açılır, kapanır medyada manşetler birbirini takip eder. Sonra... Bildiğiniz gibi her şey unutulur. Yeni sezon beklenir. Hatır şikesi, her türlü menfaati sağlayan pazarlıklar ne yazık ki, önlenemiyor. Çünkü, yakalanamıyor. Ben şikeyi güneşe benzetiyorum. Güneşi görüyorsunuz... Ama tutabiliyor musunuz? Kolayı var, yasaları çıkartırsınız... Türkiye’de futbolu yönetenleri göreve hazırlarsanız, yetki verir, yasaları işletirseniz, bu futbol kirliliği bir gün biter.

Güneşi uzaktan seyretmekten vazgeçelim!...
Yazarın Tüm Yazıları