Şike davasında 9. duruşma sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Şike davasında 9. duruşma sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2012 09:45

Futbolda şike davasında bugün yine mahkeme günü... 16'sı tutuklu 93 sanıklı davanın 9. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde gerçekleştirildi. Davada söz alan Aziz Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu ve "Herkes namuslu bir biz namussuz" dedi. Bu arada Mahkeme Başkanı, duruşmaya verilen aralarda tutuksuz sanıkların salondan izinsiz ayrılmalarına dikkat çekerek, "Duruşmadan izinsiz ayrılmak, duruşmadan sıvışmaktır. Bunu kabul edemeyiz. İzin isteyerek çıkabilirsiniz" diyerek uyarıda bulundu. Hakim'in 'Başkan'dan izinsiz transfer yapılabilir mi sorusuna cevap veren Beşiktaş Kulübü eski yöneticisi Serdar Adalı: "Bizim Başkan'la olan diyaloğumuza göre transferde tek yetkili bendim" dedi.

Haberin Devamı

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya aralarında Aziz Ylıdırım ve Olgun Peker'in bulunduğu 16 tutuklu sanık katıldı. Tutuksuz sanıklardan ise bir önceki celse tahliye edilen Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan, Coşkun Çalık'ın yanı sıra savunmalarını yapmak üzere Göksel Gümüşdağ, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu, Korcan Çelikay, Erkan Korkmaz, Sercan Yıldırım, Ahmet Ateş, Ümit Aydın ve Samet Güzel'in de aralarında bulunduğu çok sayıda tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu.

ADALI:  İBB HENÜZ RAKİBİMİZ DEĞİLKEN TRANSFER ÇALIŞMASINA BAŞLADIK

Duruşmada Beşiktaş eski asbaşkanı Serdar Adalı ile Beşiktaş Sportif Direktörü Tuyfur Havutçu savunma yaptı.

Adalı, "Masum olup da masum olduğunu savunmanın dünyada en zor şey olduğunu yeni öğrendim. İBB henüz rakibimiz değilken transfer calışmasına başladık" dedi. Adalı sözlerine şöyle devam etti: "Mart ayı sonlarında Tayfur'la yaptığımız görüşmede transfer listesini bize bildirmesini istedik. İbrahim Akın, İskender Alın bu listeye dahildir. Henüz İBB rakibimiz bile değildi.Ahmet Ateş'e Yusuf Turanlı'nın telefonunu bulmasını istedim. Aynı zamanda İbrahim Toraman'ın menajeri de olduğunu o sırada öğrendim. Şike yapmak için menajeri taraftarın ve gazetecilerin olduğu otele alır mısınız? Samsunlu Kemal Tokak'ın babası Adanalıymış, hemşehrim olması nedeniyle ben görüştüm"

Haberin Devamı

"BAŞKAN SİMAO'YU KARŞISINDA GÖRÜNCE TRANSFERDEN HABERİ OLDU"

Yıldırım Demirören'in ifadesinde transferden haberi olmadığını söylemesinin sorulması üzerine Adalı, "Savcının karşısında herkesin aklı dumura uğruyor. İnsanlar bildiklerini unutuyor" dedi. Üye hakimin "Başkana rağmen transfer yapılabilir mi?" sorusuna ise Adalı, "Ben futbol şubesinde tek yetkili olacağımı şart koşmuştum. Kulağa garip gelebilir ama bizim ilişkimiz böyleydi. Başkan Simao'yu karşısında görünce transferden haberi oldu" diye yanıtladı

"DEĞİL TÜRKİYE KUPASI UEFA KUPASINI VERSELER SEDOVAN İSİMLİ ATIMI VERMEM"

Adalı, şike karşılığı at vereceği iddiasına karşılık ise, "At mevzusuna gelince 150 atımız var. Her yıl iki atı kendime ayırırım. Adı geçen at kendime ayırdığım attır. Kimseye hediye etmem mümkün değil. Değil Türkiye kupası UEFA kupasını verseler Sedovan isimli atımı vermem" dedi. Adalı, "Penaltılarla biten maçta nasıl şike olur. Şikeye ilişkin açık şüpheli tek ifadem tapelerde yok" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"BANA BU LEKEYİ YAPIŞTIRAN HERKESİ ALLLAH'A HAVALE EDİYORUM"

Adalı'nın ardından Beşiktaş Sportif Direktörü Tayfur Havutçu, savunmasını yaptı. Havutçu, "İddianamede yer alan 5 tape yüzünden 5 ay tutuklu kaldım. Her bir tape bir ayıma maloldu. İddiaları kabul etmiyorum. Ben ömrüm boyunca ahlak ve dürüstlüğümden ödün vermedim. Futbolculuk hayatımda kırmızı kart görmekten bile huzursuz olan ben şike iddiasıyla suçlanıyorum. Bana bu lekeyi yapıştıran herkesi Alllah'a havale ediyorum" dedi.

"ŞİKE YAPACAK OLSAM..."

Havutçu sözlerine şöyle devam etti: "Penaltı atışları sonucu belli olan bir maçta o maçın en iyi iki oyuncusuna şike yaptırdığım iddia ediliyor. Eğer şike yapacak olsam, İskender Alın'ın nizami golüne ofsayt diyen yan hakem Baki Tuncay Akın ve orta hakem Yunus Yıldırım ile 85. dakikada İbrahim Akın'ı oyundan alan meslektaşım Abdullah Avcı ile penaltı kaçıran Metin Depe ile yapardım. Beraatimi talep ediyorum"

Haberin Devamı

"NE KARDEŞİM NE DE BEN BU İDDİALARI KABUL ETMİYORUZ"

Havutçu'nun ardından tutuksuz sanık İlhan Çelikay’ın savunmasına geçildi. Çelikay, Sivasspor’un kalecisi olan kardeşi Korcan Çelikay’a şike konusunda yardım ettiği yönünde iddialar olduğunu belirterek, “İddiaları kabul etmiyorum. Yusuf Turanlı ile yaptığım telefon görüşmesinde Fenerbaçe’nin Sivasspor’u yeneceğini söylüyorum. 16’da 15 yapmış bir takıma yenecek demek şike ile bağdaştırılamaz. Ben Sivasspor maçından sonra keşke Stoch’un golünü yeseydi, kendi hatasından gol yemeseydi diyorum. Ne kardeşim ne de ben bu iddiaları kabul etmiyoruz. Araba mevzusuna gelince, Korcan Beşiktaş’tan Sivasspor’a kiralandı. Oraya gittikten sonra da ‘bir araba alabilir miyiz’ dedi. Korcan internetten araba bakıyordu, bana da ‘git şu arabaya bak’ diyordu. Arabayı krediyle almak istedik. Şike olsa niye krediyle alalım?" dedi.

Haberin Devamı

"ŞİKE YAPSA HİSSEDERDİM"

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, “Korcan şike yapsa sana söyler miydi? diye sordu. İlhan Çelikay da, “Bilmiyorum onun bileceği iş. İnsan bazen olaylara ailesini katmak ister, ya da istemez. Biz bu iddiaları kabul etmiyoruz. Eğer şike yapsaydı ben Korcan’ın şike yaptığını hissederdim" diye karşılık verdi. İlhan Çelikay’ın ifadesinin ardından Sivasspor’un kalecisi olan kardeşi Korcan Çelikay’ın savunmasına geçildi. Korcan Çelikay savunmasında, “Sivasspor-Fenerbahçe maçınca hatalı bir gol yedim ve sonuç olarak karşınızdayım. Bu maçtan önce başka bir maçta böyle bir gol yeseydim kötü kaleci olacaktım. Şike çok iğrenç bir kelime, bunu kabul etmiyorum. Benimle ilgili ne pazarlık söz konusu, ne de bir teklif var. Yusuf Turanlı ile maddi manevi birçok konuda görüştüm. Beşiktaş’a gitmemle ilgili Yusuf Turanlı ile görüştüm. Eğer Beşiktaş’a döneceksem ücretime zam olsun diye konuştuk" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ekinci, Çelikay’a, “Sen yukarıda bir film çevrildi, kabak bize patladı dedin mi?" diye sordu. Çelikay ise, “Emniyette tanımadığım kişilerin konuşmaları soruldu. Bende bunları tanımadığımı söyledim. Daha sonra sorgulamamın ardından bir polisle konuştum. Gerçekten bunlar olmuş mu diye sordum. O da evet olmuş, bizim yorumumuz böyle dedi. Bende atlar tepişir, eşekler ezilir, biz de eşek olmuşuz dedim" diye yanıtladı.

Haberin Devamı

"TOPA ELİN GİTMEK İSTEMİYOR GİBİ"

Daha sonra üye hakim Çelikay’a, “Sivasspor-Fenerbahçe maçında birinci golde topa elin gitmek istemiyor gibi" deyince duruşma salonundan tepkiler yükseldi. Mahkeme Başkanı Ekinci, “Yani şunu soruyoruz, ilk yediğin golde kasıt var mı?" diye sordu. Korcan Çelikay ise, “Kasıt yok. Benzer golü Volkan Demirel de yedi. Topa beklenmedik bir şekilde vurdu. Kesinlikle kasıt yok. Bana herkes ikinci golü soruyordu, ilk defa ilk golü soran birini gördüm" dedi. Sanık avukatları duruşmada sürekli futbol terimleriyle konuşulduğunu belirtince Mahkeme Başkanı Ekinci, “Şu anda bizden daha uzman bir mahkeme yok bu konuda" diye konuştu.

Fenerbahçe'de tercüman olarak çalışan tutuksuz sanık Samet Güzel de savunmasında, “Benim görevim Brezilyalı futbolcularla bağlantıyı kurmak, problemlerini çözmek. Bana isnat edilen suç Trabzonspor-Bursaspor maçında Vederson ve Sercan Yıldırım aracılığıyla teşvik primi verilmesi. Ben Sercan Yıldırım’ı yeşil sahalar haricinde hiçbir yerde görmedim. Gökçek Vederson da bizim kulübümüzde oynmamış, iyi bir dostum. TFF, kulüplerden hiçbir futbolcunun alacaklarının olmadığına dair bir belge istiyordu. Vederson belgeyi imzalamamıştı. Alaattin Yıldırım, bana ‘Vederson’u arayarak belgeyi imzalamasını ister misin’ dedi. Olay budur" diye konuştu. Savunmalar ara veren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, duruşmayı yarına erteledi.

"SIVIŞMAYIN" UYARISI

Bu arada Mahkeme Başkanı, duruşmaya verilen aralarda tutuksuz sanıkların salondan izinsiz ayrılmalarına dikkat çekerek, "Duruşmadan izinsiz ayrılmak, duruşmadan sıvışmaktır. Bunu kabul edemeyiz. İzin isteyerek çıkabilirsiniz" diyerek uyarıda bulundu.

"TRABZON MAÇINI KİMSE SORMUYOR"

* İstanbul Büyükşehir Belediyespor Başkanı olduğu dönemde şikeye göz yumduğu iddialarını kabul etmeyen Gümüşdağ, "Bunlar tamamen iftiradır. İBB, UEFA kriterine uygun 6 kulüpten birisidir, 5 buçuk yıl kulüp başkanlığı yaptım. İBB-Fenerbahçe maçı ile ilgili iddianamede adımız geçiyor. İBB, Fenerbahçe’yi her zaman yenmiştir. Hatta 'Belediye görevde', 'Belediye temizlik yaptı' diye espriler yapılır"dedi.
Galatasaray’ın kongre üyesi olduğunu ifade eden Gümüşdağ, "Aziz Yıldırım ile yakınlığım bugün değil ki kulüp başkanı olduğundan beri tanıyorum. Bizim Fenerbahçe maçında bütün futbolcularımız tam kadro oynadı. Biz Beşiktaş ile kupa finali oynadıktan sonra gece geç saatlerde İstanbul’a döndük. Ertesi günü takım izinliydi ve bir antrenman ile Trabzon maçına çıktık. Trabzon maçına takımın yüzde 70’i gitmedi. Hatta bende Sadri Şener’i aradım gelemeyeceğimi söyledim. Sadri Şener’de bana 'iki takımın da başkanlığı yaparım' dedi. Biz 4 hafta önce Fenerbahçe maçını tam kadro çıkmışız ama Trabzon maçına takımın yüzde 70’i gitmemiş ama Trabzon maçını kimse sormuyor. Oysaki ben Trabzonspor’u yensem Fenerbahçe yüzde yüz şampiyon, ben burada olmayı hak etmiyorum" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Kupa önemli olduğu için Fenerbahçe maçında 'sıkmayın' dediniz mi?" sorusuna ise Gümüşdağ, "Öyle bir şey demedim" dedi.

"NEDEN ÖLÜP ÖLÜP DİRİLİYORSUN"

Mahkeme Başkanı Ekinci'nin, Fenerbahçe ile Gaziantepspor maçı sonrası Gümüşdağ’ın Levent Kızıl ile yaptığı telefon görüşmelerinde 'O maçta öldüm öldüm dirildim' dediğini sorması üzerine, Gümüşdağ, "Maçlarda hakem hataları vardır. O maçta çok kötü yönetilmişti. Bununla ilgili TFF'ye sürekli saldırılar olur. Ben TFF'de değilim ama gayri ihtiyarı bu konuşmaları yapmışız. Mahmut Özgener benim arkadaşımdır. Kulüp başkanları genelde federasyonu arar neden bu kadar kötü maç yönetiliyor diye sorarlar. Ben çok gördüm devre arasında bile federasyon başkanını arar sorarlar" diye konuştu.

"ŞİKEYLE İLGİSİ YOKTU"

Mecnun Otyakmaz’ın avukatı da Gümüşdağ'a, 'Aziz Yıldırım Mecnun Otyakmaz’dan maç satmasını istedi mi?' diye sordu. Gümüşdağ, “Kulüpler birliği toplantısı sırasında Aziz Yıldırım ile Mecnun Otyakmaz görüşme halindeydi. Bende görüşmelerin bir bölümüne tanık oldum ama bu görüşme biletler ile bir görüşmeydi. Şike ile ilgisi yoktu" dedi.

Duruşmada tutuksuz sanık eski İstanbul Büyükşehir Belediyespor (İBB) Başkanı, eski TFF Başkanvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Göksel Gümüşdağ'ın savunmasına geçildi.

BAŞKANDAN
GENÇLERBİRLİĞİ-TRABZON MAÇINDA TEŞVİK İDDİALARI

Ercan'ın, tutuklu sanık Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu ile yaptığı Gençlerbirliği-Trabzon maçında Trabzon'un teşvik primi vereceği iddialarını içeren görüşmelerin, içeriğini hatırlamadığını söyledi. Bunun üzerine tutuklu sanık İlhan Ekşioğlu söz alarak, "Trabzon'un Gençlerbirliği'ne teşvik pirimi verip vermediği konusunda bilgi almak amacıyla Doğan Ercan ile konuştum. Kendisi gerek olmadığını söyledi. Serdar Kulbilge bizim eski futbolcumuz. Takıma teşvik verilip verilmediğini öğrenebilmek amacıyla konuştum. Böyle bir endişemiz vardı" dedi. Mahkeme Başkanı, konuşmada geçen sarı kart görme konusunu sorunca ise Ekşioğlu, "Biz onun oynamasını istiyorduk. Çünkü onun öyle bir şey yapmayacağını biliyorduk" diye yanıt verdi.

"ARKADAŞLAR HEYECANLILAR"

Bu arada tutuklu sanık Aziz Yıldırım ifadelere ilişkin söz almak istedi. "Arkadaşlar heyecanlılar. Buraya ilk defa çıkıyorlar. Doğru bildiklerini yanlış anlatabiliyorlar" diyen Yıldırım, "Doğan Ercan'ın Serdar Kulbilge ile teşvik primi yapılıp yapılmadığı konusunda bir görüşmesi yok. Biz Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav'a teşvik primi girişimi duyumu aldığımızı yazılı olarak bildirdik. Bunu daha sonra mahkemeye sunacağız" şeklinde konuştu.

"HERKES NAMUSLU OLDU, BİR TEK NAMUSSUZ BİZİZ"

Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Teşvik primi önleme merkezi mi kurdunuz?" diye sorunca Yıldırım, "Kurduk, bunu iddia makamı söylüyor. Bu olaylar olduğundan beri herkes namuslu oldu, bir tek namussuz biziz. İsim vereceğim olmuyor. Bir köşe yazarı 'bu sene lig temiz' diyor ama 12 Kasım'daki yazısında ise herkesi suçluyor" dedi.

Ardından tutuksuz sanık eski İstanbul Büyükşehir Belediyespor Başkanı, eski TFF Başkan Vekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Göksel Gümüşdağ'ın savunmasına geçildi.

TUTUKSUZ SANIKLAR SAVUNMADA

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci tutuksuz sanıkların savunmalarının alınacağını belirtti. Duruşmada tutuksuz sanık Erkan Korkmaz'ın savunmasına geçildi. Sedat Peker ile dışarıda bulunan Olgun Peker ve diğer sanıklar arasında irtibatı sağladığı iddia edilen Erkan Korkmaz emniyette verdiği ifadeyi tekrarladığını söyledi.

"SELAM GETİRİP GÖTÜRÜRÜM"

Korkmaz, Sedat Peker'ın yasal vasisiyim. Onun ilettiği selamları ve kendisine gelen selamları iletirim. Haftada bir sefer görüşürüm. Selam getirip götürme dışında bir faaliyetim olmamıştır. Bunlar cezaevindeki kayıtlardan da anlaşılacaktır. Olgun Peker ile tanışırım kendisinden borç para aldım daha sonra da iade ettim" diye konuştu.

"CUMHURİYETİN GÖZBEBEĞİ"

Erkan Korkmaz'ın ardından tutuklu sanık Aziz Yıldırım'ın kardeşi Alaattin Yıldırım sanık kürsüsüne alındı. Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olduğu iddialarını kabul etmediğini ifade eden Yıldırım, "Bu suçlama akla ve mantığa aykırıdır. Görev yaptığım Fenerbahçe Kulübünde durum ortada. Haksız kazanç denilen paralar Federasyondan alınan paralardır. 107 yılllık Fenerbahçe kulübü Cumhuriyetin gözbebeğidir. Eskişehirspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili olarak İlhan Ekşioğlu ile görüştüğüm iddiaları doğru değildir. İlhan Ekşioğlu, Bülent Uygun'un o maçtan bir ay önce bir Fenerbahçe maçını izlemek istediğini söyledi. Konuşma bununla ilgilidir. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum" ifadesini kullandı.

"YAPI OLARAK ÖYLE KONUŞURUM"

Fenerbahçeli eski futbolcu Gökçek Wederson'la ilgili Samet Güzel' le yaptığı konuşması sorulan Yıldırım, "UEFA kriterlerine göre yıl sonunda kulüplerin alacak verceği kalmaması gerekiyordu. Wederson'un da bir imzası eksikti. Kulüpler arasındaki itilaf nedeniyle ofisime çağırdım, görüştüm" dedi. Başkan Ekinci'nin "Neden telefonda ismini söylemek yerine o arkadaş diyorsun?" sorusuna Yıldırım, "Yapı olarak öyle konuşurum" yanıtını verdi. Duruşma tutuksuz sanık menajer Doğan Ercan'ın savunmasıyla devam ediyor.

Şike davasında şu anda tutuklu bulunan sanıkların isimleri şöyle;

"Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Hakan Karaahmet, Abdullah Eker, Abdullah Karakuz, Abdurrahman Yakut, Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Haldun Şenman, Sami Dinç, Selim Kımıl, Talat Emre Koçak, Tamer Yelkovan ve Bülent İşcan."

7 KİŞİ TAHLİYE EDİLMİŞTİ

24 Şubat'taki duruşmada mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, teknik direktör Bülent Uygun, Cemil Turan, Coşkun Çalık, Ömer Ülkü ve Mehmet Yenice'nin, suç vasfının değişme ihtimali göz önüne alınarak tahliyesine karar vermişti.

3 Temmuz 2011'de Türkiye gündemine damgasını vuran şike operasyonunda Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve diğer sanıklar şike yapmak, teşvik primi vermek ve suç örgütü oluşturmak suçlarından yargılanıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!