Siirt Valisi'ni dinleyin

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Siirt Valisi Osman Acar imzasıyla aldığım bir mektup, Türkiye'nin içler acısı durumunu gösteren bir ibret belgesi. Siirt Valiliği, bu ilimizdeki gençleri ve kadınları eğitmek için bir proje başlatmış. Vali önce bu proje konusunda bilgi veriyor:

‘‘Ekonomik sefalet içinde olan ilimizde bölücü terörün zulmüne uğramış insanlarımızın yaralarını sarmak istiyoruz. Güvenlik güçlerimizin sürdürdüğü mücadeleyi sivil alanda desteklemek üzere bayanlar için uygulamaya koyduğumuz projemize maddi ve manevi katkılarınızı bekliyoruz...’’

Daha sonra Siirt'in genel durumu anlatılıyor:

‘‘İlköğretim çağındaki kızların yüzde 54'ü, erkeklerin yüzde 13'ü okula gitmiyor. İlimizde ölüm, bebek ölümü ve doğum oranları, Türkiye ortalamasının iki katı. Okuma yazma bilmeyen 16 bin erkek, 48 bin kadın var.

4200 çiftin resmi nikâhı yok. 25.300 kişi nüfusa kayıtlı değil. Bu rakam, il nüfusunun yüzde 10'unu oluşturuyor.

Projemiz, Siirt'teki kızlarımızı ve kadınlarımızı çocuk bakımı, annelik eğitimi, aile planlaması, vatandaşlık sorumlulukları konusunda bilgilendirmeyi ve onlara okuma yazma öğretmeyi amaçlıyor.’’

Bu amaçla il düzeyinde örgütlenme yapılmış. Kurslar açılıyor. Kurslarda usta öğreticiler kullanılacak. İşte hadise bu aşamada başlıyor:

‘‘10 bin vatandaşımızı eğitmek için bin öğretici kadrosuna gereksinme var. Öğreticilere ilk altı ayda 90 milyar lira ödenecek. Bu para Milli Eğitim Bakanlığı'ndan istendi.

Kurslara devam edecek öğrencilere kişi başına 10 milyon liralık gıda yardımı verilecek. Bu amaçla 100 milyar lira gerekiyor. Bu para Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan istendi.

250 kurs yeri kiralanacak. Bedeli olan 10 milyar lira Başbakanlık Acil Destek Fonu'ndan istendi.

Projenin ilk altı aylık maliyeti 200 milyar lira.’’

İş bu aşamada kızışıyor. Mektubu okumaya devam edelim:

‘‘Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan istenen para ve kadrolar ilimize intikal etmediğinden, yeterince ev kiralanamadı. Projede eğitilecek olanlar yoksul kesimdir. Bunlara verilecek gıda yardımı parası da ilimize intikal etmediği için, planlanan yardım arzu edilen düzeyde yapılamıyor.

Kurslara katılanların sayısı beklenenin üzerindedir. Yeterli kamuoyu desteği sağlanmıştır.

Görev alan bayan öğretmenler özveri ile çalışmaktadır.’’

***

Siz Meclis Genel Kurul salonu için 38 milyon dolar harcayacaksınız, sonra da Siirt'e 200 milyar lira göndermeyeceksiniz!

Bir sürü hırsızın cebine para hortumlarken para var!.. Ama iş Siirt'te yapılan hizmete gelince para yok!

Ayıptır, ayıp.

Siirt Valisi Osman Acar, mektubuna valiliğin telefon ve faks numaraları ile iki banka hesap numarası da eklemiş. Bu projeye katkıda bulunmak isteyenler olursa diye, hesap numaralarını size iletiyorum:

Tel: (0 484) 223 10 01. Faks: (0 484) 223 54 50.

Ziraat Bankası Siirt Şubesi 3003/213112.

İş Bankası Siirt Şubesi 20055380.

HİZAN MEKTUBU

Bugün size Güneydoğu'da görevli bir binbaşıdan aldığım mektubu da duyurmak istiyorum. Bitlis'in Hizan ilçesinden tabur komutanı Binbaşı Murat Kaya yazıyor:

‘‘Malazgirt'e atandım ama geçici görevle Hizan'da bulunuyorum. Burada tabur komutanıyım. Bu mektupta yazdığım her şey, benim kişisel görüşümdür.

Yazılarınızı okuyorum. Vatanın bölünmezliği için mücadele veren kahraman Türk evlatlarını savunmanız onlara büyük güç vermekte, görevlerini daha iyi yapmalarını sağlamaktadır. Mücadelemizi kanımızın son damlasına kadar sürdüreceğiz.

Çeşitli yayın organlarında bizim moralimizi bozmaya çalışanlar, sinek gibi yaratıklardır.

Hizan'da göreve başlayalı 20 gün kadar oluyor. Burada fırsat buldukça okulları geziyorum, ihtiyaçlarını öğreniyorum. Amacımız, çocuklarımızın daha iyi yetişmesini sağlamak. Burada, Hizan lisesinde çok değerli bir müdürümüz var. Onun ve öğretmenlerin isteği, batıdaki okullarda ne varsa, burada da olmasını sağlamak. Hatta bu amaçla, hiçbir kazanç peşinde olmadan, öğrencilere üniversiteye hazırlık kursu veriyorlar. Yakında bilgisayar dersanesini de hizmete sokacaklar.

Okul müdürümüzün amacı, teröre bulaşmamış gençlerimizi vatana millete yararlı insanlar olarak yetiştirmek.

İlçemizde çeşitli kültürel etkinlikler düzenleniyor. Geçenlerde bir şiir yarışması düzenlendi. Görmenizi isterdim.

Burada diğer okullarımızı da gezdim. En büyük ihtiyacımız kitap. Sizin içtenliğinize güvenerek bunları yazdım.

Bize kitap gönderilmesini sağlarsanız çok seviniriz...’’

Bir komutan düşünün, bulunduğu ilçenin eğitim sorunlarıyla böylesine ilgili. İşte, Türk subayı bu. Terörle mücadelenin tek yolunun silah olmadığını kavramış yüzlerce, binlerce subay ve astsubay, şimdi oralarda görev yapıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesindeki okullara lütfen kitap gönderin. Adresi veriyorum:

‘‘Binbaşı Murat Kaya. 108. Mürettep Tabur Komutanı. Hizan-Bitlis.’’













Yazarın Tüm Yazıları