Sigarayı bırakmak kanser tedavisi değil

Güncelleme Tarihi:

Sigarayı bırakmak kanser tedavisi değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2004 22:28

Sigarayı azaltsalar da, sigara içenler aynı miktarda kanserojen yutuyor. Nikotin yakısı kullansalar da böyle oluyor. Sonuç yakıların çok işe yaramadığını gösteriyor.

Kanser riskini düşürmenin tek yolu sigarayı tümüyle bırakmak. Araştırmacılara göre uzun dönemli içicilerin yarısı, bu öldürücü alışkanlıkları nedeniyle ölecek.

Stephen Hecht ve ekibi, en az 6 ay sigara içimlerini % 75 azaltan 100 içici üzerinde çalıştı. Ekip, kanser yapan etkeni bulmak için, içicinin üresini denetledi. Kanser yapan bileşiklerdeki azalma, sigara azalmasının yarısından azdı. Bunun nedeni, az içenlerin sigarayı derin soluması olabilir. Sonuçlar, daha önce kanser yapmayan tiyosiyanit miktarları ölçümleriyle tutarlı. Yakı kullansalar da, içiciler hala kanserojen madde alıyorlar.

Yakıda derin bir nefesin nikotin vuruşu yok. İçiciler aynı zamanda sigara içme eyleminin kendisine bağmılı olabilrler, ellerinde bir şey tutuyor olmak isteyebilirler. Sigara içmek öğrenilen bir davranış olduğu için nikotin yakıları işe yaramıyor olabilir.

Üçüncü bir olasılık, sigarada yakıda olmayan bağımlılık yapıcı maddeler olması. Sigaradaki bilinmeyen maddelerin sayısı çok. Henüz tanımlanmamış, bağımlılık yapıcı bir çok madde olabilir. Yakılar mükemmel değil ama yerine bir şey olmazsa, daha çok kanser olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!