Sigara içen kadınlar erkekler gibi ölür

Sigara, "tarihteki en büyük katliam nedeni" olarak tanımlanıyor. Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan ölüyor.

2020’de dünyadaki tüm hastalıkların yüzde 10’unun sigaraya bağlı olacağı ve her yıl yaklaşık 10 milyon insanın sigara nedeni ile öleceği tahmin ediliyor. Sigara üreticileri özgürlük, çekicilik, incelik ve feminizm gibi imajlarla kadınları sigara içicisi yapmayı hedefliyor.

Akciğer kanseri görülme sıklığı kadında da artıyor mu? Başka hangi hastalıklara zemin hazırlıyor?

Evet. Sigara içimindeki artışa paralel olarak kadınlarda akciğer kanseri sıklığı arttı. Aslında akciğer kanseri 20-30 yıl önceki sigara içme eğilimlerini yansıtır. Oysa sigaranın kadın üreme sağlığına etkileri çok daha erken çıkar. Ayrıca sigara kadınlarda sadece akciğer kanseri riskini arttırmakla kalmıyor. Boğaz ve mesane kanserlerinin başlıca nedeni yine sigara. Rahim ağzı kanseri, gırtlak ve yemek borusu kanserleri riskini kesin olarak arttırıyor. Pankreas ve böbrek kanserlerinin de riskini arttırdığına ilişkin güçlü kanıtlar var. Sigara içen meme kanserli kadınlarda hastalık daha hırçın ve öldürücü seyrediyor.

Kalp ve damar sağlığını nasıl etkiliyor?

Nefes darlığı-astım olarak bilinen hastalığın kadındaki başlıca nedeni de sigara. Bu hastalığa bağlı kadın ölümlerinin yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanıyor. Sigara içen kadınlarda içmeyenlere göre kalp krizi, iskemik felç (beyine kan taşıyan damarlardan birinin tıkanması sonucu gelişen felç) ve beyin zarı kanaması riski daha fazla. Kalp krizi riski, içilen sigara miktarı ve süresiyle ilişkili.

Üreme sağlığını nasıl bozuyor?

Sigara içmeyenlere göre içen kadınların kısırlık riski daha fazla. Daha geç gebe kalıyorlar. Hollandalı bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, günde bir sigara içen kadının doğurganlık şansının bile hiç içmeyenlere göre yüzde 28 oranında azaldığını gösteriyor. Doğurganlık yaşını en az 10 yıl azaltıyor. Gebelikle ilgili sorunlara da yol açıyor. Gebelik zarının erken yırtılması, rahim duvarındaki plasentanın erken ayrılması, plasentanın doğum kanalını kısmen veya tamamen tıkaması, dış gebelik ve erken doğum riski de daha yüksek.

Anne karnındaki bebeğin sağlığını etkiler mi?

Annenin gebelikte sigara içmesi, bebeğin akciğer gelişimini bozuyor. Sigara içimi ile fetusa (cenin) sadece nikotin geçmez. Aynı zamanda plasentaya ulaşan oksijeni yüzde 25 azaltır. Erken doğumların yüzde 14, tüm bebek ölümlerinin yüzde 10’undan sigara sorumlu. Gebeliği sırasında sigara içen annelerin bebekleri ortalama 200-250 gram daha hafif. Ölü doğum, doğum sonrası ölüm ve ani bebek ölüm sendromu riski, sigara içen annelerin bebeklerinde daha yüksek. Annenin sigara içimi bebek ve küçük çocuklardaki astımla da ilişkili.

Başka bilinen olumsuz etkileri neler?

Menopozdaki sigara içen kadınlarda kemik yoğunluğu hiç içmemişlere göre daha düşük, kalça kırığı riski daha fazla. Ayrıca anksiyete (huzursuzluk) bozuklukları, bulumia (psikojenik kusma hastalığı), depresyon, dikkat azlığı bozuklukları ve alkolizm görülen kadınlarda sigara içme oranları daha fazla. Son 20 yılda yapılan araştırmalar, sigaranın daha fazla cilt kırışıklıklarına neden olduğu ve içenlerin daha yaşlı görünmelerine yol açtığını kanıtladı.

Light sigaranın tuzağına düşmeyin

Kadınlar filtreli, düşük katranlı ve sarı tütünden yapılmış sigara markalarını tercih ediyor. Kadınların sigara tüketiminde hafif (light) sigaraların başarısı gözardı edilemez. Araştırmalar, "hafif" sigaraya dönenlerin bu sigaraların daha güvenli olduğuna inandıklarını gösteriyor. Oysa düşük katranlı markalar, normal sigaralar kadar hatta belki de daha fazla zararlı. Kadınların erkeklere göre nikotini daha az olan sigaraları tercih etmeleri bu bağımlılığın az olduğu anlamına gelmiyor. Sigaranın kokusu, görüntüsü gibi faktörlerin kadınlarda daha önemli olduğu saptandı.
Yazarın Tüm Yazıları