Sıcak yaz günlerinde güneş yanığına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sıcak yaz günlerinde güneş yanığına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2005 22:40

UV yani kızılötesi ışın yoğunluğunun yüksek olduğu günlerde güneş yanığı tehlikesi de büyür. Güneş yanığı yüzünden acı çekmek istemiyorsanız önlem almanız gerekiyor.

Yaz tatilinin başlamasıyla birçoğunuz yazlıklara taşındınız, bazılarınız ise tatil yerlerine gidecek veya gittiler. Denize girmek, güneşlenmek elbette ki hepimizin sağlığına iyi geliyor. Mesela kış stresini atıyoruz ve kemiklerimiz D vitaminiyle besleniyor. Fakat güneşe korunmasız çıkmak yarardan çok zarar verebilir.

Dünyamızın atmosferi geçtiğimiz yıllarda UV ışınını daha fazla geçirmeye başladı. Bunun nedeni bizi tehlikeli ışınlardan koruyan ozon tabakasının incelmesi. Yaz aylarında bazı günler UV ışını yoğunluğu daha yüksek olabiliyor. Korunmasız olarak güneşe çıktığınızda cildinizde güneş yanığı oluşabilir. Ayrıca cildinizin güneşe alışması gerektiğini de unutmamalısınız. Bu nedenle güneşte uzun süre kalacaksanız kaliteli bir güneş kremiyle korunmanız gerekir.

Cilt kanseri

Güneş yanığından daha tehlikeli olan ise cilt kanseridir. Bir güneş yanığı akut ağrılar dışında uzun vadede olumsuz etki demek. Güneş yanıkları ciddiye alınmadığı ve sürekli korunmasız olarak güneşe çıkıldığı takdirde 20 ila 40 yıl içinde Melanom olarak bilinen cilt kanserine yakalanma riski yükselir. Korunmasız olarak güneşlenmenin diğer olumsuz etkileri ise cildin zamanından önce yaşlanması, damarların genişlemesi ve alerjik reaksiyonlardır.

Yetişkinlerde, pigmentleşme ve nasırlı tabakanın kalınlaşmasıyla doğal bir koruyucu tabaka oluşur. Böylece ışının bir kısmı cildin en üst tabakasında "yakalanır" ve zarar vermez. Fakat çocukların derisi çok daha incedir. Cildin doğal koruyucu tabakası ikinci yaştan itibaren yavaş yavaş gelişmeye başlıyor. Cildimiz, ömür boyu "başa çıkabileceği" UV ışının %80’ini yirminci yaşa kadar alır ve benleri oluşturur. En kötü durumda ise cilt kanseri gelişir. O halde çocuk cildinin korunması çok daha önemlidir.

Bu nedenle cildinize yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürmelisiniz. Ayrıca güneşte çok uzun süre kalmamayı ve kızgın öğle güneşinden de kaçmanız gerekiyor. Yüzdükten sonra yeniden krem sürmelisiniz, çünkü koruyucu kremlerin birçoğu suya dayanıklı değildir. Tüm bunların dışında uzun süre güneşte kaldığınız bir günün ardından bir gün kadar güneşe çıkmayıp, cilt hücrelerindeki olası zararların yok olmasını beklemelisiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!