Sıcak çarpmasına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sıcak çarpmasına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 11:30

Sıcak çarpmasına dikkat

Haberin Devamı

MERSİN Devlet Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Gezer, vatandaşları sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmalarını istedi.
Sıcak havaların insan sağlığı üzerinde büyük olumsuzlara neden olabileceğini belirten Deniz Gezer, vücudun fonksiyonlarını düzgün yürütebilmesi için belli bir ısı aralığında çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Gezer, "Sıcak havalarda vücut sıcaklığını düşürmek için en etkili yol ısıyı havaya vererek vücut sıcaklığının azaltılmasıdır. Isıyı dışarı verirken tuz ve su kaybı da meydana gelir. Çok sıcak havalarda, vücuttan havaya ısı transferi azalır ve vücut ısımız yükselir. Sıcak havalarda vücut ısısındaki artma sonucu kan akışkanlığı azalır" dedi.
Sıcak çarpmasının kendisini, baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç değişikliği ile gösterdiğini ifade eden Gezer, "Bu durum en sık, çocuklar, kalp damar hastalığı olanlar, diyabet hastaları, hamileler, ateşli hastalığı olanlarda görülür. Bu durumda hastalar serin bir ortama götürülerek tuzlu ayran veya maden suyu ile sıvı açığı giderilmelidir. Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması hayatı önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Bayılma durumu varsa mutlaka sağlık personeli çağrılmalıdır" diye konuştu.
"AÇIK RENKLİ KIYAFETLER GİYELİM"
Vücut ısısındaki artışın kalp krizi, inme, migren, epilepsi ataklarını tetiklendiğini kaydeden Deniz Gezer, şunları söyledi:
"Uzun süreli ve ağır spor yapılması vücut ısısının yükselmesini on kata kadar arttırmaktadır. Sıcak havalarda uzun süreli ve ağır sporlardan kaçınılmalıdır. Risk grubunda olan hastaların, güneşin tam dik geldiği 11.00 ve 16.00 arası saatlerde dışarıda dolaşmaması gerekir. Açık havada gölgede kalınsa dahi aşırı hava sıcaklığı ve nem vücudun su kaybetmesine neden olabilir. Dışarı çıkarken açık renkli, pamuklu ve bol elbiseler giymeliyiz. Mutlaka şemsiye bulundurmalıyız. Günlük 2-2.5 litre sıvı almalıyız. Ağır ve yağlı yiyecekler yerine sebze ve meyvelere ağırlık vermeliyiz. Klima kullanıyorsak mutlaka bakımını yaptırmalı ve sık sık temizliğini yapmalıyız."


MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!