Seyahatten kaçınmayın önlemi ihmal etmeyin

Domuz gribi, bir kez daha enfeksiyonların sınır tanımadığını ve dolayısıyla uzak coğrafyalarda çıkan hastalıkların burnumuzun dibine kadar gelebileceğini gösterdi.

Seyahat edenler diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi domuz gribine yakalanma açısından da daha büyük risk altında. Dünya Sağlık Örgütü seyahatlerin kısıtlanmasını tavsiye etmiyor. Ancak diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi hasta olanların uluslararası seyahatlerini ertelemelerini, uluslararası seyahatten dönenlerin ise hastalık belirtileri karşısında hızla sağlık kurumlarına başvurmalarını istiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, seyahat edenlere, grip virüsüyle enfekte olma tehlikesine karşın kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durmalarını, akut solunum yolları enfeksiyonu geçirenlerle yakın temastan kaçınmalarını tavsiye ediyor. Ayrıca, hastaların bulunduğu ortamlardan çıkışta veya hastalarla temastan sonra ellerin yıkanmasıyla bulaşma riskinin azalacağını hatırlatıyor.

GLOBAL SALGIN ENDİŞESİ

Dünya Sağlık Örgütü hastalardan da sorumlu davranışlar göstermelerini bekliyor. Hastaysanız, sağlıklılardan uzak durun, siz de ellenizi yıkayın. Öksürük-hapşırıkla bulaşmayı engellemek için kağıt mendil ve maske kullanın.
İlaçla korunmaya gelince... Anti viral ilaçların hastalık başlamadan alınmasının koruyucu olduğunu gösteren yeterli veri yok.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise daha temkinli olmayı tercih etti ve zorunlu olmadıkça hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi uyarısı yaptı.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, Meksika’da başlayıp diğer ülkelere hızla yayılan domuz gribinin kıtalar arası salgın anlamına gelen bir pandemiye dönüşebileceğini belirtiyor. Grip virüsünün insandan insana bulaşan hali mevsimsel salgın yapıyor. Ancak yepyeni virüs ortaya çıktığında, insanlarda da yeteri kadar antikor yoksa büyük salgınlara neden olabiliyor. Pandemi çok kısa kamanda kıtalar arasında yayılan salgınları tanımlayan bir sözcük. Bir şehirde hastalık yayılırsa salgın olur, bir ülkede olursa epidemi (büyük salgın), kıtalar arasında yayılmasına halindeyse pandemi denir. Örneğin 1918’deki pandemide 50 milyon, 1957’de 4 milyon, 1968’de de 300 milyon kişi ölmüştü. Görülüyorki 40 yılda bir dünyada pandemik salgın görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribinin pandemik salgın olabilecek şekilde hızla yayıldığına dikkat çekiyor ve geçen seneden beri ülkelere hazırlık yapmalarını öneriyordu.
Domuz gribi çok kısa zamanda hızla yayıldı ve 180 kişide görüldü. Sadece Amerika’da neredeyse bir ayda 40 vakaya rastlandı. Üstelik bu 40 kişi domuzla temas etmemişti. Ölümler de başladı. Meksika’da da bu sürede 80 vaka ortaya çıktı. Domuz gribi Amerika ve Meksika dışında Kanada, Yunanistan, Fransa, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avusturya’da görüldü.

ATEŞ SEVİYESİNE DİKKAT

Domuz gribi, domuzlarda enfeksiyon oluşturan bir hastalık. Zaman zaman insanlara da geçtiği görüldü. İnsandan insana bulaşması ise bu ay gerçekleşti. Solunum yolu, öksürük ve hapşırık yoluyla geçiyor. Belirtileri normal gripten hiç farklı değil. Yüksek ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, kuru öksürük, boğazda yanma hissi, üşüme hissi ve vücutta mavi lekeler gibi belirtileri var. Bulaştıktan sonra 13 gün içinde hastalık ortaya çıkıyor. Normal gripten farklı olarak ateş çok yükseliyor, karın ağrısı, ishal görülüyor.
Yazarın Tüm Yazıları