Seyahatten griple dönmeyin

Geçen hafta başında, iki hacı adayı Suudi Arabistan’da domuz gribine yakalandı. Önceki yıl, iyice anlaşılana kadar korkulu aylar yaşatan domuz gribinin bu sezon da görülmesi bekleniyordu.

Haberin Devamı

Nitekim sezonun grip aşıları domuz gribine karşı da etkili. Türkiye’den giden hacıların büyük çoğunluğu ileri yaşta. Hac gibi, binlerce insanın bir araya toplandığı, aynı havayı teneffüs ettiği bir ortama giderken özellikle risk grubunda olanların aşı yaptırmalarında yarar vardı. Yeri gelmişken hatırlatayım, çok seyahat edenler de grip açısından risk altında.

Malum grip, bulaşıcı solunum yolu hastalıklarından. Zaman zaman büyük salgınlar yapıyor. Ani başlayan ve yüksek ateşle seyreden gribe karşı önlem almanın en etkili yolu aşılanmak. Diğer korunma yolları ise:
* Grip hastalarıyla yakın temastan kaçının.
* Gripseniz sağlıklı bireylere bulaşmasını engellemek için işe, okula ve alışverişe gitmeyin, evinizde dinlenin.
* Öksürürken, hapşırırken ağzınızı bir kağıt mendille kapatın. Mendili hemen çöpe atın.
* Ağzınızı elinizle kapamayın. Virüs bulaşmış elinizi etraftaki eşyalara değdirdiğimizde virüsün etrafa saçılmasına ve diğer insanlara da bulaşmasına neden oluruz. Kâğıt mendil yoksa dirseğimizin iç kısmıyla ağzınızı kapatarak virüsün etrafa saçılmasını önleyebilirsiniz.
* Ellerinizi sık sık yıkayın. El yıkama ile sadece gripten değil diğer bulaşıcı hastalıklardan da büyük oranda korunabiliriz. Jellerin büyük çoğunluğu antibakteriyel. Virüslerden sizi korumaz.
* Ağız, burun ve gözlere dokunmaktan kaçının. Mikroplar genellikle insanların mikropla kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun ve gözlere dokunulmasıyla bulaşır.
* Yeterli ve düzenli uyku, dengeli beslenme, yeterince sıvı tüketme, düzenli spor ve stresten uzak kalma bağışıklık sistemimizin de iyi çalışmasını ve hastalıklarla daha iyi mücadele etmesini sağlar.

Haberin Devamı

DAMLACIKLARLA BULAŞIYOR

Virüs, insandan insana öksürük ya da hapşırık sonrası havaya saçılan damlacıklarla bulaşır. Kuzey yarım kürede ekim başından, nisan ortalarına kadar grip görülür. En sık salgın yaptığı dönem aralık ortası ile mart başlarıdır. Bayram, yılbaşı, soğuk havalar nedeniyle kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirme enfeksiyonun yayılması üzerinde etkili. Seyahatlerde ve gidilen yerlerden, ulaşım araçlarındaki diğer yolculardan hastalık bulaşabilir.

Haberin Devamı

65 YAŞ ÜSTÜNE ÜCRETSİZ

Grip, ani başlayan ateş, aşırı yorgunluk, kas ağrıları, kuru öksürükle seyrediyor. Özellikle çocuklarda bunların yanında karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma da yapabiliyor. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle zatürree gibi başka hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Yapılan araştırmalar grip aşısının yüzde 89 etkili olduğunu gösteriyor. Koruma aşılamadan sonraki 10 gün içinde oluşuyor. SGK, 65 yaşın üzerinde olan, diyabet, böbrek, kalp ve damar, akciğer hastalıkları gibi kronik sorunları bulunan hastaların aşı giderlerini karşılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları