Seyahate çıkanlara genel sağlık rehberi

Seyahatinizde uymanız gereken genel sağlık kurallarını hatırlatıyoruz bugün. Tatile çıkmadan önce ilk yapacağınız şey, gideceğiniz bölgeye özgü koşulları öğrenmek. Ardından da gereken sağlık önlemlerini almak...

En önemli ve basit önlemlerden biri güvenli olmayan suları içmemeniz. İlla ki içmeniz gerekiyorsa, mutlaka kaynatmanız. Musluk suyunun uygun şekilde klorlanmadığı veya hijyen şartlarının kötü olduğu bölgelerde özellikle dikkat edin. Bilmediğiniz suları içmek yerine, kaynatılmış suyla hazırlanan çay ve kahveyi, kutulanmış veya ağzı kapalı, hatta pastörize edilmiş meşrubatı tercih edin ya da filtre veya iyot tabletleri kullanın.

KAYNATIN, PİŞİRİN, SOYUN VEYA UNUTUN GİTSİN

Suyun sağlıksız olabileceği yerlerde, buzun da sağlıksız olabileceğini göz önüne alarak, içeceklere koymayın.

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.

İçecek kutusu veya şişelerinin dış kısmındaki su da sağlıksız olabilir. Bu yüzden ıslak kutu ve şişeleri açmadan önce kurulayın. İçerken ağıza doğrudan temas edecek yüzeyi öncelikle silerek temizleyin.

Suyundan emin olmadığınız yerlerde dişlerinizi musluk suyu ile fırçalamayın.

Tazeliğinden ve kaynadığından emin olmadığınız gıdaları yemeyin. Çiğ veya iyi pişmemiş tüm yiyecekler bulaşık olma riski taşır.

Özellikle hijyen ve sağlık şartlarının yetersiz olduğu bölgelerde salata, pişmemiş sebze, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gibi yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Pişirilmiş ve hálá sıcak olarak servis edilen yiyecekleri veya kendinizin soymuş olduğu kabuklu meyveleri yemeye özen gösterin.

Sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketimi hastalık riskini fazlasıyla artırır. ‘Kaynatın, pişirin, soyun veya unutun gitsin’ kuralını unutmayın.

Bebekler için en güvenilir besin kaynağı anne sütüdür. Bebek memeden kesilmişse, kaynatılmış suyla hazırlanan mamayla besleyin.

Ambalajlı olarak satılan tüm gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edin.

İĞNE OLURKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Yeterince tanımadığınız kişilerle cinsel temastan mutlaka kaçının. Şüpheli durumlarda (meni, vajinal akıntılar ve kan gibi vücut sıvılarıyla teması önlemek için) mutlaka prezervatif kullanın. Ayrıca,

Herhangi bir nedenle sağlık kuruluşuna başvurmanız durumunda sizin için kullanılan iğnelerin tek kullanımlık ve aletlerin steril olmasına dikkat edin.

Haşerelere karşı gerekli önlemleri alın.

Temizliğinden emin olmadığınız havuz ve deniz sularında kesinlikle yüzmeyin.

Özellikle kedi, köpek, maymun gibi hayvanlarla temastan kaçının ve ısırılmanız ya da yaralanmanız halinde hemen doktora başvurun.

Tatlı sularda yüzmekten kaçının. Tuzlu sular, her zaman daha güvenli.

Mantar ve parazit enfeksiyonlarından korunmak için ayaklarınızı temiz ve kuru tutun.
Yazarın Tüm Yazıları