‘Dünyanın 7 Doğal Harikası’ndan biri: Halong Bay

Farklı hikâyelerin anlatıldığı, destanların yazıldığı, direnişin sembolü olan olağanüstü başka bir diyardayız bu sefer. Efsane kelimesinin anlam bulduğu ‘Dünyanın 7 Doğal Harikası’ndan biri olan Halong Bay… Kimdir bu destanı yazanlar? Tabii ki Vietnamlılar. Ufacık tefecik, okuma yazma oranı düşük bir millet nasıl olur da böyle bir destan yazabilir? Burada ilginç şeyler yaşadık. Halong Bay tahmin ettiğimizden de çok daha güzeldi. İşte size Halong Bay gezi rehberi…

Haberin Devamı

Çoğu ülke, geçmişi Orta Asya’ya dayanan biz Türkler gibi övünç dolu bir tarihe sahip değil. Fakat Vietnam onlardan biri değil. Vietnamlılar, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırmış bir millet. Bu cılız, zayıf, hor görülen millet; ABD’yi resmen tüm teknolojisi ve kibiriyle beraber toprağa gömmüi. ABD kimyasal silah kullanacak kadar aciz kalmış. Bağımsızlığına tüm benliğiyle âşık bu küçük Asyalılar canları pahasına sonuna kadar direnmişler.

‘Dünyanın 7 Doğal Harikası’ndan biri: Halong Bay

Dünya üzerinde ‘Rambo’ filmleriyle bu algıyı kıran ABD’de hâlâ bu savaşın derin travmaları kendini göstermekte. Türk Bayrağını kutsal yapan, şehitlerimizin kanlarının üzerine ay ve yıldız silüetlerinin düşmesi üzerine ortaya çıkan bir bayrak olmasıdır. Vietnam bayrağının oluşumu da Vietnamlılar için böyle bir kutsallık barındırmakta… Kırmızı, Vietnam Savaşı’nda ölenlerin kanlarını, yıldızın her bir köşesi de sırasıyla askerleri, işçileri, gençleri, köylüleri ve aydınları temsil ediyor. Kısacası bedel ödenmiş ve tarihlerini kanla yazan, saygı duyulacak karakterli bir millet olarak karşımıza çıkmışlar. O zaman olağanüstü doğası ve efsanelerle süslenmiş tarihi ile Vietnam'ın Halong Koyu’na doğru yelken açalım.

‘Dünyanın 7 Doğal Harikası’ndan biri: Halong Bay

Efsaneyi, eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen hayalî hikâye, söylence diye tanımlar Türk Dil Kurumu. Halong Körfezi’nin hikâyesi de bir efsaneye dayanıyor. Halong kelime anlamı olarak ‘Alçalan Ejderha’ demek. 19. yy’a kadar herhangi bir tarih kitabında Halong diye bir isim geçmemekte. Bir rivayete göre, Vietnamlılar ilk kuruluş yıllarında kuzeyden deniz yoluyla gelen başka bir ülkenin istilasına maruz kalırlar. Saldıran ülke çok kuvvetlidir. Vietnamlılar tam kaybedeceklerdir ki, imparator denize bir anne ejderha ve üç tane yavrusunu gönderir. Ejderhalar düşman gemilerinin girişini engellemek için ağızlarından alev ve adacıklara dönüşen mücevherler atarlar. Düşmanın önüne bir duvar gibi bu muhteşem güzellikleri inşa ederler. İşgalciler yenildikten sonra, ejderha buraya âşık olur ve yuva yapmaya karar verir. Böylece, anne ejderhanın üzerine indiği yer Halong Körfezi olarak adlandırılır. Çocuk ejderhaların indiği yerlere ise Bai Tu Long Koyu denir ve kuyruğunun bulunduğu yere Bach Long Vi adı verilir.

‘Dünyanın 7 Doğal Harikası’ndan biri: Halong Bay
‘Dünyanın 7 Doğal Harikası’ndan biri: Halong Bay

Haberin Devamı

‘Büyüleyici adalar’

Ninh ili sınırları içerisinde, başkent Hanoi’den 170km uzaklıkta ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin kuzeyinde Tangkia Körfezi bölgesinde yer alır. Karst topoğrafyasıyla ünlü olan doğal okyanus, 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınır. Gördüğünüz bu oluşumlar ada gibi dursa da terimsel adı kalkerdir. Körfezdeki bu güzelliğin oluşmasını sağlayan 1969 adet kalker bulunur. Daha anlaşılır olması adına ben bu yapılara ada diyeceğim. Her ada çok sayıda ağaçtan oluşur. Ayrıca bu adalar görülmeye değer devasa mağaraları da içinde barındırır. Bu mağaralardan en büyüğü ve ünlüsü olan Wooden Cave’a mutlaka vakit ayırın. Adalarda genel olarak insanlar yaşamaz. Daha doğrusu geçici yaşam olur.

Ama bazı adalarda oteller bulunmakta ve çok sayıda turist buralarda kalmayı tercih etmekte. En çok tercih edilen gezme metodu ise gemi konaklamalı olan bir gece iki gün ya da iki gece üç günlük turlar. Biz bir gece iki günlük bir tur tercih ettik. Sebebiyse yaptığım araştırmalarda burayı gezenlerin ikinci geceye çok da gerek olmadığı görüşünde birleşmeleriydi. Ben de aynı şekilde bu fikre katılıyorum. Konaklamadan, daha ekonomik gezmek isteyenler içinse günübirlik kısa turlar mevcut. Benim tavsiyem oda sayısı az olan tam pansiyon ve Hanoi’den git gel transfer dahil olan bir tur seçmeniz. Sizi özel hissettirecek ve unutulmayacak iki gün yaşatacak premier bir tur iki kişi için yaklaşık 1500 TL civarında. Bazı yerler vardır ki gördükleriniz ve yaşadıklarınız için ödediğiniz bedeller önemsiz kalır.

‘Dünyanın 7 Doğal Harikası’ndan biri: Halong Bay


İşte burası onlardan birisi. Bu yüzden ucuza kaçılmamasını özellikle tavsiye ediyorum. Vietnam şekil itibariyle ince uzun bir ülke olması sebebiyle kuzeyi ve güneyi arasında olan mesafe biraz uzak. Bu da sıcaklık farklılıklarına sebep oluyor. Güneyde Ho Chi Minh şehrinde hava 30’lu derecelerdeyken kuzey 15-20 derece civarında oluyor. O yüzden Halong Körfezi için ekim ve aralık arası havanın güzel olması nedeniyle en yoğun sezon. Bu sezonda az yağmur, düşük nem ve ortalama 20 derece sıcaklık tatilinizi daha güzel kılıyor. Mümkünse planlamanızı eylül ayına yapın. Çünkü Vietnam’ın kuzeyinin en güzel olduğu zaman pirinç tarlalarının en güzel olduğu eylül… Her gezginin gidilecekler listesine en üstlerden girmeyi hak eden, dünya üzerindeki bu güzel cennete yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin ve adaların arasından sevdiğinizle gün batımını izlemeden sakın dönmeyin.

 

Yazarın Tüm Yazıları