Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

Marakeş’te paylaşacağım liste uzun gibi gözükse de gerek içeriği gerekse gezilecek yerlerin birbirine mesafeleri göz önünde olduğuna burası 1.5-2 günde bitecek bir şehir. İşte size Marakeş gezi rehberi...

 

Haberin Devamı

Marakeş Medina

Medina, eski şehir merkezlerine söylenen merkezlerin ortak ismi. Fas’ta bir çok şehirde Medina bölgesi görebilirsiniz. Medina bölgesi genelde çarşı, pazar ve kalabalık anlamında da değerlendirilebilir. Marakeş koca bir çarşı aslında. Medina ise bu çarşının en hareketli noktası. Eski Osmanlı geleneği burada da devam ediyor. Berberler, terziler, kasaplar bazı noktalarda hep yanyana. Navigasyonun yetersiz olduğu sürekli labirent sokaklarda dolaştığınız bir yer. Bu arada, çarşının hepsi böyle diyemem ama fotoğraf konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bazı Faslılar, fotoğraf günah diye düşünüyor. Bazıları ise, dükkanın bereketi kaçar diye fotoğraf çekmenize tepki verebilir dikkat !

Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

Haberin Devamı

Jamaa El-Fna Meydanı ( Kaos ile Mücadele )

Fas’ta Özellikle Marakeş tam bir kaos ! Jamaa El-Fna Meydanı şehrin kalbi. Bir o kadar da cümbüş yeri. Burada yılan oynatıcıları, berberi çalgıcıları, maymun gezdirenler, seyyar satıcılar, oyun oynayanlar hepsi bir arada. Özellikle akşamları her cinsten insanın olduğu bir meydan. Burası için hiç bilmezsen aa ne ilginç ne enteresan yorumları yapabilirsin. Ama bilmediğin bir mesela var ki, bunların hepsi aslında birer tuzak. O maymunu, yılanı çekmek istersen sana uygun ortamı sağlıyorlar. Yılanı boynuna sarıyorlar, veya senin telefonunu alıyorlar sen çekiyormuşsun gibi ağzına kadar giriyorlar vs vs. Ama senin görüntü işin bitince sanki bir hizmet almış gibi ee para ? diye soruyorlar. Bahşiş isteyeceklerini ve ısrarcı olacaklarını unutmayın.

Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

Bin Yusuf Medresesi

1565 yılında inşa edilen Bin Yusuf Medresesi, Fas’ın en büyük dini yüksek eğitim kurumu olma özelliğini taşıyor. Mimarisi gereği şehirde en çok ziyaret edilen müze niteliği taşıyan bir medrese burası.

Haberin Devamı

Koutoubia Camii

Şehrin simge yapılarından birisi Koutoubia. 70 metrelik minaresiyle şehrin her yerinden görülebilen bir yapı gerçekten. Ayrıca burasıyla ilgili şöyle bir şey de okudum. Bu minarede merdiven yokmuş. Sürekli dönen bir yoldan yürüyerek çıkılıyormuş. Müezzin ise eşekle çıkarmış ezan okumaya. Muvahhidler’in en büyük mimari başarısı olarak kabul ediliyor. Muvahhidler, 1146 ve 1248 yılları arasında, bugünkü İspanya topraklarının büyük bölümünün yanı sıra Kuzey Afrika’daki bazı toprakları da denetimleri altında tutmuşlardı.

Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

Marakeş Müzesi

Çağdaş sanattan, geçmiş döneme kadar çeşitli eserlerin sergilendiği büyük bir yer Marakeş Müzesi.  Marakeş Müzesi, Dar Menebhi Sarayı içinde bir kısım. 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Klasik Kuzey Afrika formu ile Portekiz unsurlarını bir arada bulunduran binanın ortasında kocaman bir avize bulunan avlusu da oldukça ilgi çekici. Gezilesi bir yer, önerilir efendim.

Haberin Devamı

Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

Majorelle Bahçeleri

Marakeş’in gizemli bahçesi, görmeden gelmemeniz gereken yerlerden biri. Bir kere çok fotojenik !  Çeşit çeşit kaktüsler, palmiye ağaçları ve eğrelti otlarının yer aldığı bu tropik bahçeler, Fransız ressam Jacquas Majorelle’in eseri. Hastalığı sebebiyle Marakeş’e yerleşen ressam, stüdyosunun da bulunduğu evinin etrafında bu bahçeleri oluşturmuş. Ressam, Fas hayatını anlatan eserleri ve tablolarında kullandığı Majorelle mavisi denen canlı mavi renk ile ünlenmiş. Majorelle’in 1962 yılında hayatını kaybetmesinin ardından bahçelerin de bulunduğu mülkü bu kez de Fransız modacı Yves St Laurent satın almış ve bahçeleri yeniden dizayn etmiş. St. Laurent burayı o kadar sevmiş ki, 2008 yılında öldükten sonra külleri bu bahçeye savrulmuş. Marakeş’te günümüzde gezilecek yerler listesinin başında yer alan şehrin en fotojenik noktalarından birisi.

Bahia Sarayı

Haberin Devamı

Marakeş’in Topkapı Sarayı diyebileceğim bir saray burası. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Zaten yeri de hemen Medina içerisinde. 19. yüzyılda Sultan Hasan’ın veziri Bou Ahmet için yapılan bu saray, muhteşem bir mimariye sahip. İçerideki zellige fayans döşemeleri, boyalı tavanlar ve şaşalı dekorasyonu zamanın ruhunu yansıtıyor. Sarayın ayrıca çiçek ve ağaçlarla dolu fotoğraf veren görsel şölen sunan bir de bahçesi bulunuyor.

Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

El Badi Sarayı

El Badi Sarayı, şehrin içinde hatta Bahia Sarayı’na yakın bir noktada konumlanmış çok büyük bir yapı. Sur içinde bahçesi olan, terastan izleyebileceğiniz geniş bir yapı.  Bugün, sadece portakal ağaçları ile dikilmiş ve yüksek duvarlarla çevrili

Haberin Devamı

Menara Bahçeleri

Menara Bahçeleri, Marakeş’te gezilecek ve simge yerlerden birisi. Havalimanına yakın bir noktada bulunan bahçe, Faslıların piknik yeri olduğu gibi gün batımı fotoğraflarının da en güzel gözüktüğü yerlerden birisi.

Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

Marakeş Çevresinde Gidilecek Yerler

Merzouga ( Çöl Deneyimi ) Marakeş ile mesafesi 560 km 

Imlıl ( Fas Kasabası ) Marakeş ile mesafesi 66 km

Ouzoud ( Şelale ) Marakeş ile mesafesi 159 km

Ourika ( Kanyon ) Marakeş ile mesafesi 39 km

Toubkal ( Trekking ve Doğa ) Marakeş ile mesafesi 80 km

Ourzazate ( Tarihi Kasaba ) Marakeş ile mesafesi 196 km

Essaoira ( Balıkçı Kasabası ) Marakeş ile mesafesi 200 km 

Zagora ( Çöl ve Fas Kasabaları ) Marakeş ile mesafesi 356 km


Marakeş Mekan Önerileri

Mama Africa ( aperatif öğün )

La Sultana Marrakesh ( Terasta yemek için ideal )

Cafe Kif Kif ( Otantik sunumlu, öğle yemeği için ideal )

Comptoir Darna ( Otantik sunumlu Fas yemeği, dansöz şov ve müzik vardır )

Al Fassia ( Fas yemekleri için ideal )

Naranj ( Orta Asya yemeklerine yakın lezzetler mevcut )

Nomad ( Terasta keyifli bir ortamı var. )

El Salama ( Otantik ortam ve Fas yemekleri )

Cafe Arabe ( Yerde oturduğun ilginç bir yemek ortamı )

Kenzi Hotel Restaurant ( Şık akşam yemeği )

 Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

Marakeş’te konaklama tavsiyeleri

Riad Goloboy : Marakeş’te benim konakladığım otel burasıydı. Goloboy 2 farklı binada terası bulunan, Fas kahvaltısı sunan Riad özelliği taşıyan bir Fas evi. Labirent gibi sokaklar arasında merkeze 15 dakika yürüme mesafesinde bulunan Goloboy’da genelde mavi renkler hakim. Marakeş’te turistlerin en çok tercih ettiği ve fotojenik otellerinden birisi. Modern mimarisi ve Fas kültürünün sentezlendiği bir otel diyorum ben açıkcası. En güzeli ise, personelin ilgisiydi. Herkes mi güler arkadaş? Evet. Herkes gülüyor.

Diğer tavsiye ettiğim oteller ise şöyle;

Riad Amin

Riad Misria

Riad De Lesir

Riad Amira

Riad Villa Almeria

Riad Kenzi

Riad Yasmine

Tezatlıklar arasında bir kaos şehri: Marakeş

 

Yazarın Tüm Yazıları