Güney Afrika’nın tatil cenneti: Durban

Güney Afrika’nın en büyük üçüncü şehri ve bir liman kenti olan Durban, tarihi binaları, müzeleri ve hareketli pazarları ve temiz plajlarıyla bir turizm cenneti. Durban sadece yurt dışından gelen turistlerin değil, iç turistlerin de Güney Afrika’daki en önemli tatil destinasyonu. İşte size Durban gezi rehberi…

Haberin Devamı

Şehrin ismi, dönemin valisinden geliyor. Vasco de Gama’nın “Natal Limanı”nın ismi, dönemin valisi Benamin D’urban’ın anısına Durban olarak değiştirilmiş. Çok sayıda dilin konuşulduğu ve 11 resmi dili olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde en yaygın iki dil, aynı zamanda resmi dil olan İngilizce ve Afrikanca. Dini yönden de çeşitliliğe sahip olan Güney Afrika’da Hıristiyanlık ve İslamiyet yerel dinler arasında kendisine yer bulmuş. Bunun yanı sıra ülkenin güney doğu kısmında, özellikle Durban’da Budizm ve Hinduizm’in etkileri görülüyor.

Güney Afrika’nın tatil cenneti: Durban

Türkiye’den karşılıklı seferlerin olduğu Durban’a Cape Town üzerinden kara yoluyla yemyeşil “Garden Route”u takip ederek ülkenin üçüncü büyük limanı ve beşinci büyük şehri olan Port Elizabeth’ten geçilerek yapılacak uzun bir karayolu seyahatiyle ya da birkaç günlük bir gemi yolculuğuyla ulaşmak da mümkün.

Haberin Devamı

Hint Okyanusu’na paralel uzanan, Golden Mile (Altın Mil) adı verilen 6 km uzunluğundaki sahil şeridi, “güneşin hiç batmadığı şehir” unvanını Durban’a kazandırmış. Burası eğlence parkları, dükkanları, pubları ve kumsallarıyla, şehrin en hareketli bölümü. Sahilin güney kısmı, ticari merkeze de yakın olması sebebiyle en kalabalık plaj. Durban’ın plajlarında yüzebilir, sörf yapabilir, yunus havuzlarında yunuslarla eğlenebilirsiniz. Durban’ın sörf merkezi, sahip olduğu doğal dalgalar sayesinde sörf tutkunları için önemli bir yer. Köpek balıklarına karşı ağlarla sıkı önlemler alındığından Durban’ın plajlarında köpek balığı korkusu olmadan rahatça yüzebilirsiniz. Yılın hemen her ayı gündüzleri denizin tadını çıkarırken geceleri gece kulüplerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Güney Afrika’nın tatil cenneti: Durban

İklimi, doğası, denizi ve güneşiyle Güney Afrika’nın en önemli tatil duraklarından Durban’ın şehir merkezinin her iki yakasında, kuzey ve güney olmak üzere sahil şeritleri uzayıp gidiyor. Durban’ın kuzey sahili yaklaşık olarak 150 km, güney sahili ise 160 km uzunluğunda. Sahil şeridi uzunluğu bu kadar fazla olunca, tatil resortları, villalar, her bütçeye uygun oteller geniş bir alana yayılmış.

Haberin Devamı

Güney Afrika’nın tatil cenneti: Durban

Yüzünüzü Hint Okyanusu’na çevirdikten sonra, şehir merkezinden sağ kolunuza doğru yapacağınız kısa bir yürüyüş sizi uShaka Marine World’e getirecek. Bu eğlence parkında tam gün vakit geçirebilir, yunus şovunu seyredebilir veya fok, penguen ve köpek balıklarını beslenirken izleyebilirsiniz. Eğlence parkının girişinde havuzları da kullanacağınızı söylerseniz ek bir ücretle su kaydıraklarında kayıp,  kendinizi suyun akışına bırakabilirsiniz. Yine bu eğlence parkında bulunan dev akvaryumlarda başta köpek balıkları ve vatozlar olmak üzere çok sayıda deniz canlısını camın arkasından, yakından inceleyebilirsiniz.

Tarihi şehir merkezine geçtiğimizde ilk uğradığımız yer Belediye Binası… Belfast’taki Belediye Binası model olarak 1910’da yapılan Durban Belediye Binası (City Hall), Belfast’taki Belediye Binası’nın neredeyse birebir aynısı. Rönesans tarzında inşa edilen bu bina, Durban Sanat Galerisi (Art Gallery) ve Doğa Bilimler Müzesi’ne (Natural Science Museum) de ev sahipliği yapıyor. Yapının kubbesi 48 metre yüksekliğinde.  Afrika’nın vahşi hayatına ışık tutmanın yanı sıra Mısır mumyalarını ve dinozorlarla ilgili sergiyi görebileceğiniz Doğa Bilimleri Müzesi’nin bir de kuşlara ayırdığı bölümü var.

Haberin Devamı

Güney Afrika’nın tatil cenneti: Durban

Afrika’nın Hint kültüründen en fazla etkilenen şehri Durban. Bu kozmopolit şehirde yaşayan 500 binden fazla Hintli, kendi yaşam alanlarını kurmuş. Durban’ın Hint mahallesinin en önemli caddesi olan Grey Caddesi, her dönem oldukça hareketli. Grey Caddesi’nde bulunan Juma Camii (Juma Masjid Mosque), Güney Afrika’nın en büyük camii. Namaz vakitleri dışında, kapalı kıyafetlerle turistlerin içeriye girmesine de izin verilen caminin yapımı 1927’de tamamlanmış. Juma Caminin karşısında bulunan Hint Pazarı (Victoria Sokak Pazarı), çok uzaktan bile alabileceğiniz aromatik kokusuyla oldukça egzotik. Burada çeşit çeşit köri soslarından alabilir, sokak lezzetlerinin tadına bakabilir, atıştırmalıklardan yiyebilir, seramikten deriye birçok eşyayı satın alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Güney Afrika’daki hemen her şehirde bulunan botanik bahçelerinden Durban’da da bulunuyor. Yapımı 1849’da tamamlanan Durban Botanik Bahçeleri, orkide bahçelerinin yanı sıra egzotik kuşlarıyla da görülmeye değer. İçinde bir kısmı çok nadir görülen, yüzlerce ağaç çeşidine sahip olan Durban Botanik Bahçelerinde piknik yapmanın tadı bir başka. Durban Botanik Bahçelerini sadece doğayla baş başa kalacağınız sessiz bir yer olarak da düşünmeyin, mayıs ve ağustos ayları arasında burada geniş katılımlı konserler veriliyor.

Güney Afrika’nın tatil cenneti: Durban

Güney Afrika’nın Hint Okyanusu’na komşu bu hareketli sahil şehrinde denize girmek, sörf yapmak, yerel yemeklerin tadına bakmak, iç kesimlere günü birlik Zulu turlarına katılmak, şehir merkezinde gezinmek oldukça keyifli. Cape Town’a geldikten sonra birkaç saatlik bir uçuşla Durban’da en azından birkaç gün kaldıktan sonra, buradan İstanbul’a dönmek Güney Afrika seyahatine ayrı bir anlam katacaktır.

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Serhat SARISÖZEN



Üç turistin çektiği Türkiye videosu izlenme rekorları kırdı

Yazarın Tüm Yazıları