Toprağında insanlık tarihinin izleri var

Yıl boyunca eksik olmayan güneşi, Akdeniz sıcaklığının her yere yayılan havası, sahil boyunca uzanan birbirinden güzel parkları, geniş bulvarları, koyları ve nefis doğası ile anlatılacak öyle çok şeyi var ki… Ama benim bu kez konum, biraz tarih biraz damak tadı. Farklı uygarlıklardan kalan izlerle geçmişe gidip, yerel lezzetlerin izini sürerek bugüne döneceğimiz bir Mersin keşfine ne dersiniz?

Haberin Devamı

Akdeniz boyunca yer alan yerleşimlerin her biri görülmeye değer. Öyle karma bir zenginliğe sahip ki geçmişte, Antalya’nın doğusuna “Her milletten insan yaşayan yer” anlamına gelen ‘Pamfilya’ demişler. Akdeniz’in ülkemizdeki en doğu bölümleri de Kilikya olarak adlandırılmış. Mersin de, bu bölgede yer alıyor ve civarı çok önemli tarihi noktalar ile dolu.

Kanlıdivane: Erdemli’deki ‘Kanlıdivane Ören Yeri’, Kanytelis ve Neapolis olarak tarihe geçmiş. Ağırlıklı olarak Roma ve Bizans binalarının bulunduğu antik şehrin girişinde, baş tanrı Zeus’a adanmış bir kontrol kulesi var.

Yumuktepe: MÖ 6300’lere uzanan tarihi var. Şimdiye dek 33 tabaka keşfedilmiş. İlginç bulgular var; mesela Akdeniz’de zeytinin ve incirin anavatanının bu bölge olduğu, üzümün ise daha geç dönemde geldiği botanik analizler ile saptanmış.

Toprağında insanlık tarihinin izleri var


Viranşehir: Mersin’in Mezitli ilçesi yakınlarındaki Viranşehir, geçmişte Soli ve Pompeipolis olarak adlandırılmış. Şehirden denize uzanan 450 metrelik yoldaki sütunlar ve başlıkları çok etkileyici.

Tarsuslu Pavlus: Hz. İsa’nın 12 havarisi arasında yer alan ve en önemlilerinden olan Aziz Pavlus, M.S. 10-67 yılları arasında yaşamış. Aziz Pavlus’un kuyusunun olduğu sokaktan geçip eski evlerin yeni çehresinin arasında dolaşın. Geçmişe dalıp gitmek, saati unutturan bir oyun gibi…

Kızkalesi: Erdemli’de denizin içinde yer alan meşhur kale Mersin’in simgelerinden… İki adı var; Kızkalesi ya da Deniz Kalesi deniyor. Geçmişte Corycus veya Korykos olarak anılmış. Kalenin bugünkü hali 12. yüzyıldan kalma.

Haberin Devamı

Adamkayalar: Silifke – Erdemli arasındaki yolda yer alan Adamkayalar’da, dik bir yamaca oyulmuş dev kabartmalar karşısında hayran kalmamak mümkün değil. İlk bakışta bir süre ağzınız açık kalabilir, uyarmadı demeyin. M.Ö. 1. yy ile M.S. 2. yy arasına tarihlenen kabartmalarla karşılaşmak sinir sisteminizi de etkileyebilir.

Uzuncaburç ve Olba: Yörüklerin hayvanlarını otlattığı, denizden yaklaşık 1000 metre yüksekteki Uzuncaburç, Mersin’in en ilginç noktalarından. Antik tiyatrosu ile Sütunlu Cadde ve Tyche Tapınağı’nı görmeniz gerek.

Haberin Devamı

Toprağında insanlık tarihinin izleri var


Kızlar Hamamı: Narlıkuyu’da da Kızlar Hamamı diye geçen Roma mozaikleri mutlaka görülmeli. M.S. 4. yüzyıldan kalma yapıda güzelliği, zarafeti ve dostluğu sembolize eden Euphrosyne, Aglaia ve Thalia olarak bilinen meşhur “Üç Güzeller” resmedilmiş.

Amphora Müzesi: Türkiye’deki ilk ‘Amphora Müzesi’ Silifke’de. Arslan Eyce’nin büyük emekle oluşturduğu sonra da adını taşıyan özel müzeye dönüştürülen koleksiyonda M.Ö. 7. yüzyıl ile M.S. 18. yüzyıl arasında üretilen ve ticari amaçla kullanılan yüzlerce amphora yer alıyor.

Nusrat: Sadece antik miraslar değil, yakın tarihin en önemli tanıklarından biri de Mersin’de misafir. Çanakkale kahramanı olan ve ne acıdır ki jilet olmaktan son anda kurtarılan ‘Nusrat Mayın Gemisi’ Tarsus’ta.

7 Uyurlar: Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş. Çok tanrılı inanış yerine Hristiyanlığı seçen bu 7 genç, haklarında ölüm emri verildiği için kaçıp bir mağaraya sığınır. Korku ve yorgunlukla mağarada uyuyakalırlar ve 300 yıl sonra uyanırlar... Dünya üzerinde 7 Uyurlar’a atfedilen 30 civarı mağara var ancak en meşhuru Mersin’in Tarsus ilçesine 12 km uzaktaki Dedeler Köyü’nde. Hem Müslüman hem de Hristiyanlar tarafından kutsal kabul ediliyor.  

Toprağında insanlık tarihinin izleri var


Ne Yemeli?

Mersin, lezzet zengini bir kent. En meşhur 3’lü ise tantuni, künefe ve kerebiç. İşte size Mersinlilerin en sevdiği adreslere göre nerede ne yemeli haritası.

• Tantuni için; Göksel, Özkan, Memoş, Abidin tercih edebileceğiniz mekânlar.

• Bahattin’de ciğer şişi, Kervan’da pastırmalı humus tadın

• Has Künefe’nin ve Keleşoğlu Baklavaları’nın müdavimi çok.

• Narlıkuyu’da emekli Almanca öğretmeni Yahya Mansuroğlu’nun yaptığı lokma tatlısının ünü Mersin’i aşmış.

• Kerebiç denemek isterseniz Hayri Usta’nın yolunu tutun.

Yazarın Tüm Yazıları