Eski Osmanlı şehri

Pecs’te kaldığımız Hotel Millenium’un en güzel tarafı, 60 metrelik kuleleri ile Pecs Katedral’ine karşı güzel manzarası ve mis gibi havasıydı. Yüzlerce yıl boyunca şehrin önemli bir figürü olan bu Katedral, Roma stili tasarımıyla tarihte Macaristan’ın önemli bir simgesi olmayı başarmış. Yaklaşık 150 yıla yakın süredir Osmanlı hâkimiyetinde kalan Pecs’te, çok sayıda türbe ve kiliseden dönüştürülmüş cami bulunmakta. Hissedilen tarihi atmosferin ötesinde Pecs’in en güzel tarafı, samimi duruşuydu…

Haberin Devamı

Huzur veren Szechenyi Meydanı

Otelden yürüyerek ulaştığımız Szechenyi Meydanı’nda bulunan yeşil kubbeli Gazi Kasım Paşa Camisi, Osmanlı egemenliğinden çıktıktan sonra kilise olarak çalışmaya başlamış olsa da caminin şekli olduğu gibi korunmuş.

Eski Osmanlı şehri

Etkileyici Szechenyi Meydanı, uygun fiyatlı ve kaliteli şarapları, leziz etleri ile aklımda kalan ve yolunuz düşerse denemeniz gereken güzelliklerden sadece bazıları. Akşam olmak üzereyken bu meydanda keman çalan amcamızın tınıları hala kulağımda… Sakin bir akşamı karşılarken bu meydanda oturup bir kadeh şarap tatmayı ihmal etmeyin.

Eski Osmanlı şehri

Haberin Devamı

Kraliçelere layık Zsolnay Restoran

Akşam yemeği için gittiğimiz Zsolnay Étterem Restoran, Zsolnay seramikleri ile bilinen Pecs’in kültür merkezindeki Zsolnay porselen fabrikasının ilk katında yer alıyor.

Eski Osmanlı şehri

Beyaz eldivenli garsonların servis yaptığı seçkin restoranda yediğimiz her lezzet, geleneksel yemekleri ile modern Pecs tadını buluşturuyor. Aperitif menüsü, ana yemek ve tatlı derken, gece muhteşem bir keyifle sonlanıyor. Bu restorandan memnun ayrılmamak mümkün değil.

Eski Osmanlı şehri

Ortaçağ kralı Sir Lancelot Restoran

Pecs’ten ayrılıp esas oğlanı ziyarete gidiyoruz. Akşama doğru konaklayacağımız Budapeşte merkezde bulunan Regency Suites Hotel’e varıyoruz. Lokasyon olarak bence nokta atışı kalınabilecek yerlerden. Üzerimizdeki Pecs sakinliğini Budapeşte’de atmak için soluğu ilk olarak şehrin klasiği Ortaçağ Gecesi’ni yaşamak üzere Sir Lancelot Restoran’da alıyoruz. Ateşli gösteriler, elde yenilen etler, toprak kadehlerde içilen şaraplar, ortaçağ kıyafetli garsonlar ile tam bir Budapeşte klasiği yaşanıyor.

Haberin Devamı

Eski Osmanlı şehri

Klikk Bar

Şimdi Budapeşte’nin klasik ortaçağ gecelerini unutun. Klikk Bar’da modern hayattasınız ve dansçılar, barın üzerindeki şovları ile ortalığı sallıyor. Müzikler ve ortam hiç eğlenmeyecek bir kişiyi bile kıpır kıpır edecek türden. Klikk Bar’ın kokteylleri ise çok başarılı. Gitmişken uğrarsanız pişman olmazsınız diye düşünüyorum. 

Nehrin üzerindeki sınır: Maria Valeria Köprüsü

Macaristan’ın Esztergom şehri ile Slovakya’nın Sturovo şehri arasında bulunan Danube Nehri üzerindeki Maria Valeria Köprüsü, iki ülkeyi birbirine bağlıyor. İki ülke arasındaki sınır, nehrin tam ortasında bulunsa da iki ülkenin arasında sınır kapısı olmadığını belirtelim. Kaleye geçmeden önce tam nehir manzaralı bir kafede kahve molası veriyoruz. Neredeyse Şubat sonu olmasına rağmen havayı fırsat bilip yollara dökülen motorcu dostlarla da mola esnasında karşılaşıp biraz sohbet etme şansı yakalamış oldum. Güneşli havada çizdikleri güzel rotaya içim gitmedi desem yalan olur. Vedalaşıp ayrıldıktan sonra bir ülkeden başka bir ülkeye Maria Valeria Köprü’sü üzerinden geçmenin keyfine varıyoruz.

Haberin Devamı

Eski Osmanlı şehri

Estergon Kalesi

Macaristan ve Osmanlı tarihinde ciddi önem taşıyan ve bünyesinde pek çok tarihi yapıyı bulunduran Estergon Kalesi, muhteşem manzaralar geçerek ulaşacağınız Estergon (Esztergom) kentinde bulunuyor.

Eski Osmanlı şehri

Tuna Nehri’nin eşsiz manzarasına sahip Estergon Kalesi’ni anlatmaya ne cümleler ne de sayfalar yeter. Eşsiz manzaraya dalıp gitmek ve tarihi içinize çekmek yeter, bir de Tuna nehrine Estergon Kalesi tepesinden bakın ve o sessizliğin tınısını yaşayın.

Eski Osmanlı şehri

Szentendre

Budapeşte’den 22 km kadar uzakta bulunan Szentendre, klasik bir gezgin tabiri ile şirin mi şirin bir kasaba. Rokoko sanatı ile bezenmiş pençeleri ile kiliselerin oldukça etkileyici olduğunu söylemeliyim. Küçücük sokakları ve hediyelik eşyacıları ile kendi halinde ve sakincecik bir köy Szentendre. Şahsen çok ama çok sevdim, saatlerce o sokaklarda dolanabilirdim. Szentendre’ye gelirseniz Sakir Bazaar Souvenir (Şakir Hediyelik Eşya Mağazası) ‘e uğramayı ihmal etmeyin. Macar bebeklerinden tutun da Macaristan’a özgü bir ton hediye bulabileceğiniz bir yer olduğu kesin.

Haberin Devamı

Eski Osmanlı şehri

  

Yazarın Tüm Yazıları