Güler yüzlü insanların adası: Bali

Bali sizi yanardağlar arasında kalan ormanlarında yeşilin bin bir tonunda gezmeye, kumsallarında güneşlenmeye, dalgalarında sörfe, mistik doğasında meditasyona hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmeye, biraz da hayatı daha yavaştan almaya davet ediyor. Endonezya’nın 17 bin adasından biri Bali. Ömürde en az bir defa görülmesi gereken yerlerden biri. Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. İşte size Bali gezi rehberi…

Haberin Devamı

"Bali’yi bu kadar ünlü ve özel kılan şey nedir?" diye soruyorum Balili Hindu arkadaşım Ari’ye. Ari, Balililerin ‘Tri Hita Karana’ felsefesini benimsediklerini söylüyor. Bu felsefeye göre iyi olmanın üç sebebi var: İnsanlar arasındaki uyum, doğa ve çevre ile uyum ve tanrı ile uyum. Tanrı'nın bize verdiği bu doğayı nimet olarak görüyoruz ve bozulmaması için elimizden geleni yapıyoruz diyor. Bali halkı çok kibar, misafirperver ve her daim güler yüzlü. Adalarına gelen her bir ziyaretçi şükretme sebepleri. Tabi ki adada turist olmanın dezavantajlı yanları da yok değil. Birkaç dolandırıcılık hadisesi yaşadık ancak genel olarak bakıldığında Bali güvenli bir yer. Volkanik patlamadan dolayı gelen turist sayısında azalma olmuş. Ari’nin benden bir ricası oluyor “Lütfen çevrendeki herkese söyler misin, Bali hala güvenli ve herkesi bekliyoruz adamıza” diye. Bali’nin kültürünü yaşamak ve adayı koşuşturmadan gezmek için en az 10 gün ayırmak gerekiyor. Adada sörf ya da yoga yapabilir, dünyanın en pahalı kahvesini içip dünyanın en ucuz masajını yaptırabilirsiniz.

Güler yüzlü insanların adası: Bali

Haberin Devamı

Bali’ye ne zaman ve nasıl gidilir?

Bali’de tropikal iklim hâkim. Islak ve kuru mevsim olmak üzere ikiye ayrılıyor. Nisan ve Eylül ayları arasında yağış ve nem daha az, Ekim ve Mart ayları arasında ise bol yağmur var ve nem oranı oldukça yüksek oluyor. Gitmek için en ideal dönem Nisan-Eylül ayları arası. İstanbul’dan THY ile Endonezya’nın başkenti Jakarta’ya direk uçuş mevcut ve 10,5 saat sürüyor. Jakarta’dan ise 1,5 saatlik iç hat uçuşu ile Bali’nin başkenti Denpasar’a uçuluyor. Başka bir seçenek ise İstanbul’dan Emirates Havayolları ile Dubai ya da Qatar Havayolları ile Doha aktarmalı direkt Bali’ye uçmak. Endonezya bizden vize istemiyor ve 30 gün vizesiz kalınabiliyor.

Güler yüzlü insanların adası: Bali

Bali’de konaklama ve ulaşım

Kalacağınız bölgeye ve beklentinize göre çeşitli seçenekler sunuyor ada. Konaklamak için Ubud ve Seminyak bölgelerini tavsiye ediyorum. Adanın sunduğu farklı hayatları görmek için her iki bölgede de kalmalı. Ubud’ta Samkhya Villaları ve Seminyak’ta Villa Kayu Raja’da kaldım ve her ikisini de öneririm. Villaların özel havuzları var ve isteğinize göre sabah odanıza kahvaltınız geliyor. Ancak havuz başındaki masaya hazırlanan kahvaltı rambutan ve durian gibi tropik meyveleriyle oldukça ihtişamlı görünse de doya doya yiyemiyorum, damak tadı bize çok uymuyor. Ubud’ta her sabah gözümü açtığımda gördüğüm ilk manzara muhteşem pirinç tarlalarıydı. Yeşilliklerin içinde doğada uyanma hissiyatını hafızama kazıyorum.

Güler yüzlü insanların adası: Bali

Haberin Devamı

Bali’de ulaşım taksi, Uber ya da motorlarla sağlanıyor. Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan araç motor. Özellikle Seminyak bölgesinin trafiği çok yoğun ve karışık olduğu için en iyi seçenek motor. Motorsiklet kiralamak için ehliyet gerekmiyor. Adada araç kiralamayı ise aklınızdan geçirmeyin. Direksiyon sağ tarafta, trafik soldan akıyor ve trafik kurallarına neredeyse kimse uymuyor. Biz adayı gezmek için günlüğü ortalama 50 dolara (230 TL) bir taksiyle anlaştık ve tüm adayı bu şekilde gezdik. Taksiye binmeden önce mutlaka pazarlık yapıp fiyat konusunda önceden anlaşın.

Güler yüzlü insanların adası: Bali
Güler yüzlü insanların adası: Bali

Bali'de gezilecek yerler

Bali’nin ruhunu anlamak için kesinlikle Ubud bölgesinde 3-4 gün kalmalısınız. Ubud bölgesi dinginliği, doğası, bohemliği ile benim favorim oluyor. Julia Roberts’ın başrolünü oynadığı ‘Ye, Sua Et, Sev’ filmini izleyenler Ubud’u hatırlayacaktır. Ubud bölgesi özellikle muhteşem pirinç tarlalarıyla ünlü. Dağlar ve yamaçlarda hatta her yerde pirinç tarlaları var. Bu tarlalar kademeli olarak aşağıya doğru iniyor. Dağdan gelen sular ilk tepedeki pirinç tarlasını dolduruyor ve oradan sırayla aşağıya iniyor. Bali’de hemen her yerde pirinç tarlası görmek mümkün fakat en görkemlisi ve estetiği Ubud bölgesinde yer alan Tegalalang Pirinç Tarlaları. Pirinç tarlalarının muhteşem doğasını dünyanın en pahalı kahvesini içerek seyre dalabilirsiniz.

Güler yüzlü insanların adası: Bali
Güler yüzlü insanların adası: Bali

Dünyanın en pahalı kahvesi: Luwak

Haberin Devamı

Kopi Luwak, elde ediliş ve işleme sürecinin benzersizliği nedeniyle dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesi olma özelliğini taşıyor. Luwak kahvesi sadece kahve kuşağı (coffee belt) denilen bölgede; Endonezya’nın Sumatra Adası ve çevresi ile Filipinler’de üretiliyor. Kahve, bu bölgede yaşayan misk kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretiliyor. Hayvan dışkısındaki kahve çekirdekleri toplanıyor, kurutuluyor, kavrulup, çekiliyor, sonra da paketleniyor. Misk kedilerinin kahve yetiştirilen tarlalardaki en iyi kahve çekirdeklerini seçip yemesi ortaya daha lezzetli kahve çıkmasını sağlıyor. Luwak kahvesini içmeye gittiğiniz tesislerde tadına bakmanız için en az 10 çeşit daha kahve getiriyorlar ve sadece Luwak kahvesinin ücretini ödüyorsunuz. Bizim gittiğimiz tesiste bir fincan kahve 50.000 Rupiah (17 TL), kilosu ise 3.000.000 Rupiah’tı (1000 TL).

Güler yüzlü insanların adası: Bali

Haberin Devamı

Bali sonsuzluk havuzları (Bali Infinity Pools)

Bali ile ilgili araştırma yaptığınız zaman karşınıza çıkacak ilk görseller orman içerisinde yer alan sonsuzluk havuzları olacaktır. Bu manzara başlı başına Bali’ye gelme sebebi olabilir. Orman içerisinde yer alan sonsuzluk havuzlu tesislerin her biri cennetten bir köşe. Kuş seslerinin eşlik ettiği bu havuzlarda yüzmeden dönmeyin. Biz bu keyfi Ubud’ta yer alan Jungle Fish’te yaşadık. (Giriş ücreti 150.000 Rupiah-50 TL)

Güler yüzlü insanların adası: Bali

Sanat galerileri

Ada halkının çoğu kendini sanata vermiş ve resim, heykel, ağaç oymacılığı ve seramikle uğraşıyor. Özellikle Ubud bölgesinde çok sayıda ahşap işleme, altın, gümüş tasarım, batik boyama, resim gibi çeşitli el sanatlarıyla üretim yapan yerler var.

Haberin Devamı

Bukit Campuhan (Campuhan Ridge Walk)

Burası yaklaşık iki saat süren bir yürüyüş parkuru. Parkur boyunca pirinç tarlaları ve yeşillikler arasından geçerek birçok köy göreceksiniz. Yol boyunca koşanlar, bisiklete binenler, köpekleriyle yürüyenler, her birinde muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Adada sabahın erken saatlerinde Bukit Campuan’da yürüyüşe çıkarak telaşsız bir güne başlamayabilirsiniz.

Seminyak Bölgesi

Ubud’un sakinliğinin tersine Seminyak epey hareketli bir bölge. Kumsalları ile meşhur Seminyak, Kuta ve Legian bölgelerinin kuzeyinde yer alıyor, adanın en canlı ve en hareketli bölgelerinden biri. Modern kafeleri ve restoranları, şık butikleri ve gece hayatı ile çok canlı. Seminyak’ın dünyaca ünlü plajlarında bir yandan güneşin tadını çıkarıp diğer yandan sörfçüleri izleyebilirsiniz. Ayrıca bölgenin meşhur beach klüpleri olan Patota Head ve La Plancha’nın rengarenk şemsiyelerinin altındaki armut koltuklarına uzanarak adanın muhteşem gün batımının tadını çıkartabilirsiniz. 

'Tanrılar Adası' olarak da anılan Bali’nin dört bir yanı tapınaklarla dolu. Görülmesi gereken muhteşem tapınakları ve çok renkli bir kültürü var. Bali’de gezilmesi gereken tapınaklar ve diğer yerler buraya sığmayacak kadar çok, bu nedenle başka bir yazıda yer vereceğim.

 

Yazarın Tüm Yazıları