Noel pazarlarında ne yenir?

Avrupa’yı Noel heyecanı sardı. Birçok şehirde görkemli Noel pazarları kuruldu. Mis gibi tarçın ve zencefil kokuları etrafı sardı. Birbirinden güzel süslemelerle sokaklar ışıl ışıl oldu. Bu heyecanın bitmesine birkaç gün kalmış olsa da seneye işinize yarayabilecek bir liste derledim. Geçtiğimiz hafta sonu Avrupa'nın en gösterişli Noel pazarlarından birinin kurulduğu Nürnberg ve Rothenburg Ob de Tauber’e gittim. İşte size Noel pazarlarında tadılması gereken lezzetler...

Haberin Devamı

Sıcak Şarap: Glühwein elbette Noel pazarı denilince ilk akla gelen şey.  Aralık ayının soğuğu ile en güzel başa çıkılacak yöntem tarçınlı mis gibi bir sıcak şarap içip ısınmak. Üstelik bu şarapları çok şık kupalarda servis ediyorlar. 1 bardağı 7 Euro (31 TL) civarında ama eğer kupayı saklayıp götürmek istemezseniz geri verip 3 Euro (13 TL)  depozitonuzu alabiliyorsunuz.

Lebkuchen-Gingerbread: Pazarları dolaşırken burnunuza gelecek olan nefis kokulardan biri de zencefil olacaktır. Zencefilli kurabiyeler Noel döneminin olmazsa olmazları. Almanya’da Lebkuchen olarak biliniyor. Özellikle Nürnberg’de yapılanlar çok meşhur. Şehrin her yerinde bu kurubiyelerin zaten dükkanları mevcut. Çikolatalı ve fındıklı gibi farklı çeşitlerinden de deneyebilirsiniz. Tanesi 2 Euro (9 TL).

Haberin Devamı

Noel pazarlarında ne yenir

Pretzel: Almanların simidine verilen ad. Simitten farklı olarak biraz daha örgü şeklinde bir görünümü var. Susamsız ve üzeri iri taneli tuzla kaplı. Tatmanızı öneririm. 2 Euro (9 TL).

Schneeball: Almanya’ya özgü top şeklinde bir kurabiye. Rothernburg bu konuda en iyisi. Şehirde zaten schneeball dükkanları var. Kartopu anlamına gelen bu kurabiyenin içi farklı malzemelerle dolu olanları veya dışı farklı aromalarla tatlandırılmış olanları var. Ben pudra şekeri ile servis edilen orjinaline bayıldım! Tanesi 2 Euro  (9 TL).

Bratwurst: Alman mutfağının baştacı sosisler. Noel pazarlarında da mangal kokuları burnunuza ilişecek. Ekmek arası olarak satılıyor. 3 Euro’ya (13 TL) ekmek arası üç küçük sosis veriliyor. 

Noel pazarlarında ne yenir

Meyveli Ekmek: Fruchtbrot veya stollen cake olarak bilinen kuru meyveli ekmek... Nürnberg’de karşınıza bolca çıkacak. 50 cente 1 dilimini alıp denedim. Oldukça şekerli. Aslında ekmek yerine kek demek daha yerinde olacak. Kahvenin yanında çok iyi gider.

Haberin Devamı

Noel pazarlarında ne yenir

Feuerzangenbowle: Aslında bu da sıcak şarap ama Nürnberg’e özgü olanı. Bunun özelliği ise roma batırılmış  şeker kamışının ateşle eritilerek şarabın içine dökülmesi. Böylece çok daha farklı bir aromaya sahip oluyor. Ama dikkat edin çok daha sert. Çarpabilir!

 

Sıcak Çikolata: Tabiki şarap sevmeyenler için leziz bir seçenek de mevcut; sıcak çikolata! Pazarda çoğu yerde karşınıza çıkacak. Hem leziz hem de içinizi ısıtacak…

Noel pazarlarında ne yenir

Waffle ve krep: Nürnberg ve Rothenburg’da karşımıza en ok şıkan büfelerden biri de krep ve waffle büfeleri idi. Zaten onların da kokusu sizi 10 metre öteden yakalayıp kendine çekiyor!

Noel pazarlarında ne yenir

Kestane: Bir kış klasiği kestane. Gezdiğim tüm pazarlarda satılıyordu. Mutlaka yemek isteyeceksiniz…

Haberin Devamı

Çorba: Viyana’da karşımıza çoğu yerde ekmek içinde çorba servis eden çorbacılar çıktı. Balkabaklı, sebzeli ve daha bir çok çeşitli. Yine içinizi ısıtacak bir noel pazarı yemeği.

Çikolata: Envai çeşit çikolata pazardaki bir çok standda karşınıza çıkacak. Özellikle Nürnberg’de çikolataya batırılmış kırmızı biberler gibi çok enteresan çikolata çeşitlerine rastladım.

Noel pazarlarında ne yenir

Fotoğraflar: Gürhan KARA 



Kutuplar çok güzel gelsene…

 

Yazarın Tüm Yazıları