Lavanta diyarı Isparta

Bir dakika güller diyarı deÄŸil miydi o? Isparta deyince akla ilk gelen ÅŸey tabii ki de gül. Ama güller diyarı Isparta artık ek olarak lavanta bahçeleri ile de anılıyor. Ä°lginç deÄŸil mi, bir Ispartalı olarak bunu ilk duyduÄŸumda ben de ÅŸaşırmıştım. FotoÄŸrafları gördüğümde ‘’Mümkün deÄŸil, kesin Fransa’nın Provence bölgesidir’’ demiÅŸtim hatta. Lavanta bahçelerini gezdim, kendim gördüm ya çok gurur duydum, gerçekten bir minik Fransız Provence Köyü var Isparta’da! Öyle hoÅŸuma gitti ki baÅŸlangıç hikayesi, hemen anlatıyorum.Â

Haberin Devamı

Lavantaların Isparta’ya gelişi

2017’de Gelecek Turizmde Projesi sayesinde tanıştı Türkiye, Isparta Lavanta Kokulu Köy ile! Köyün asıl adı Kuyucak, Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı. Isparta merkeze ise 47 km uzaklıkta, küçücük bir köy ama bir o kadar samimi sakinleri var. Aşağı yukarı 250 kişi yaşıyor. Köyden kente göçenler olurken, lavanta bahçelerinin şanının yürümesinden köy nüfusu günden güne artıyor.

Lavanta diyarı Isparta

Anadolu kadınının başaramayacağı yok!

Kuyucuk köyü lavanta yetiştirmeye 1975'lerde başlıyor, köy sakinlerine verilen birkaç kök sonrası işler o kadar gelişiyor ki, Türkiye lavanta üretiminin yüzde 93ü bu küçücük köyde yetişir hale geliyor. Peki bu başarı nasıl yakalanıyor? Hikaye çok ilham verici! Lütfen dikkat. Lavanta Kokulu Köy projesi için Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Kooperatifi kuruluyor. Köydeki kadınlara farklı alanlarda eğitimler veriliyor. Lavanta yetiştiriciliği, lavanta ile ne tür ürünler yapılabilir, turizmcilik, oda-pansiyon işletmesi nasıl yapılır gibi. Anadolu kadını işte, azimle çalışarak köyün bu günlere gelmesini sağlıyorlar. Harika bir başarı hikayesi değil mi? Köye gittiğinizde de bizzat görüyorsunuz kadınların her alanda ne kadar aktif olduğunu ve tüm işleri onların yönettiğini.  Ispartalı bir kadın olarak ben çok gurur duydum doğrusu..

Lavanta diyarı Isparta

Isparta 'Lavanta Kokulu Köy’e ne zaman gitmeli?

Haberin Devamı

Ziyaret etmek için en doğru zaman Haziran- Ağustos arası. Lavantaların mor mor çiçek açtığı ve mis gibi koktuğu hasat öncesi dönem. Ağustos başında hasat dönemi başlıyor. Ziyareti ağustosa bırakmayın yani.

Lavanta diyarı Isparta


Lavanta Kokulu Köy’den almadan ayrılmayın!

Lavantadan sadece parfüm, sabun veya deterjan esansları yapılmıyor. O kadar çeşitli kullanım alanı ve faydası var ki.. Gittiğinizde göreceksiniz, her türlü ürünün satışı Kuyucak Köyü’nde yapılıyor. Köy sokakları boyunca tezgahlar var. Köy halkının bir de bu ürünlerden gelir elde ediyor olması ne güzel. Siz de ürünlerden alarak girişimci Anadolu kadınlarımıza destek olabilirsiniz.

Lavanta diyarı Isparta

Haberin Devamı

- Lavanta Yağı: Sıcak suyun içinde birkaç damlası, sineklerin yanınıza gelmesini engelliyor.

- Lavanta Keseleri: Uyku probleminiz varsa mutlaka denemelisiniz. Bir adet lavanta kesesini başucunuza koyduğunuzda, ya da birkaç damla lavanta yağını yastığınıza damlattığınızda rahatlamanızı ve kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı oluyor. Bizzat denedim. Lavanta kokusunu sevmeyenlere kabus olabilir tabii. O ayrı.

Lavanta diyarı Isparta

- Lavanta Suyu: Gül suyu gibi lavanta suyu ile cildi temizlemek, gözenekleri küçülttüğü için cilde iyi geliyormuş. Bunu hemen denedim, doğal ürünlerle yüz temizliğinin daha sağlıklı olduğuna inanıyorum. Gül suyuna gore sonradan cillte bıraktığı kokuyu daha çok sevdim diyebilirim.

Haberin Devamı

- Lavantalı Yiyecekler: Aklınıza gelmeyecek gıdaların lavantalı versiyonları tezgahlarda mevcut.. Lavantalı bal, puding, tatlılar ve kurabiyeler oldukça lezzetli.

Lavanta diyarı Isparta

Kuyucak Köyü’ne nasıl gidilir?

Son dönemde çok popüler olduğu için turlar var ancak kendi imkanlarınızla gitmeniz daha keyifli olacaktır. Gönlünüzce tarlaları gezebilir ya konaklar ya da günün kalanında yakın civarda başka bir progamla Isparta bölgesi ziyaretinizi zenginleştirebilirsiniz.  Isparta’ya İstanbul’dan direkt uçuş bulunuyor. Arabayla gelmeyi istiyor ama sırf Isparta için o kadar yol gelinmez diyorsanız, yakın civarda Salda Gölü, Eğirdir Gölü veya Denizli-Pamukkale görülmeye değer yerlerden. Kısaca, Lavanta Kokulu Köyü de kapsayacak şekilde harika rotalar çıkarabilirsiniz.

Lavanta diyarı Isparta

Haberin Devamı

Isparta Lavanta Kokulu Köyde nerede kalınır?

Köyün sakinliği ve güzelliğine aşık oldunuz ve burda konaklamak mı istriyorsunuz. Köy sakinleri bunu düşünerek birkaç evi pansiyona dönüştürmüş ya da evlerinde bir odayı pansiyon oda şeklinde misafirlere açıyorlar. Şehirde kalmak yerine, sabah lavanta kokularına uyanıp, gün doğumu gün batımı fotoğrafları çekebilir, aynı zamanda tamamen organik köy kahvaltısı ile güne muhteşem başlayabilirsiniz.

Lavanta diyarı Isparta

Fransa’nın Provence bölgesi’ne gitmeye gerek kalmadı

Memlekette hazır Lavanta Kokulu bir Köy varken Fransa yerine hemen Isparta’ya! Ziyaret sezonu devam ediyor. Temmuz ayı boyunca ziyaret mümkün planlara alın mutlaka. Doğaya yapılan her seyahat çocuklar için paha biçilemez. Yoğun okul döneminden sonra tatili hakeden çocukların da çok eğlenceğini söyleyebilirim. Konaklama ve her türlü bilgi için Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Kooperatifi’nin  websitesini ziyaret edebilir ya da şu numarayı 0 544 216 41 96 arayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Fotoğraflar:  Elvan ARSLAN BAYHAN 

Yazarın Tüm Yazıları