Pandemide havalimanı manzaraları

Yaklaşık bir aydır Latin Amerika’yı geziyorum; ABD ile devam ettiğim turum yakında İstanbul’da tamamlanacak. Bu sırada dört kez ülke sınırı geçtim; büyüklü küçüklü tam 8 havalimanı kullandım. Aşıyla beraber esneyen seyahat kuralları yine de birçok sürpriz barındırıyor. İşte tecrübelerimden çıkardığım havalimanı dersleri...

Haberin Devamı

Pandemide havalimanı manzaraları
Peru Jorge Chavez Havalimanı’ndaki dokuz kıvrımlı pasaport kuyruğunda ağır ağır ilerliyoruz. Son kıvrıma geldiğimizde görevli bize bakarak uzaktan, yüksek sesle İspanyolca bir şeyler söylüyor. Anlamıyoruz. El işaretleriyle yüzümüzü kapatmamız gerektiği gibi hareketler yapıyor. Yine anlamıyoruz, zira maskelerimiz yüzümüzde. Kafamızı kaldırıp etrafımıza baktığımız an fark ediyoruz herkesin yüzünde, maskelerinin üzerindeki şeffaf siperlikleri. Meğer Peru’da havalimanı sınırlarına girdiğiniz an siperlik takmanız şartmış ve biz bunu bir şekilde hiçbir yerde okumamışız.

SOSYAL HAYATI UNUTMAYIN

Kadın polis tek ayak üzerine cezaya kaldırılmış tembel öğrenciler gibi kenarda yarım saat kadar bizi beklettikten sonra kontrole alıyor ve hemen ardından da siperlik almamız gereken dükkâna yönlendiriyor. Su damacanası dibini kafanıza geçirmiş hissiyatı veren, normalin beş katı fiyatına aldığımız siperlikleri takıveriyoruz.

Haberin Devamı

Pandemi döneminde seyahat kolay değil. Uyulması gereken ortak kurallar dışında Peru gibi kendine özel kuralları olan yerler de olabiliyor. Bu da demek oluyor ki seyahat etmek artık rüyalarına giren iflah olmaz gezginlerin yapması gereken en önemli şeylerden biri, seyahat etmeden önce varış yerlerindeki koşullara dikkat etmek.

Gelin pandemi koşullarına uygun bir seyahat planlamasını adım adım birlikte yapalım: 

* Özellikle yurtdışı için seyahat planlamasına başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey, gitmek istediğiniz yerin ülke dışından gelenlere karantina uygulayıp uygulamadığını öğrenmek. Birkaç gün karantina bile olsa tatil kafasına giren hiç kimsenin bunu isteyeceğini sanmıyorum.  

* Gideceğiniz ülkede karantina yoksa bir sonraki adım, o ülkede sosyal hayat açısından herhangi bir kısıtlama olup olmadığını kontrol edin. Mesela nisanda Ürdün’e gitmeyi planlamış ama otellerin içindeki restoranların bile saat 19.00 itibariyle kapandığını duyunca vazgeçmiştim.

* Gitmek istediğiniz ülke seyahat riski taşıyanlar listesinde mi? Brezilya gibi yüksek riskli bazı ülkelere girdiyseniz en az 10 gün birçok başka ülke sizi kabul etmeyebiliyor. Bazı ülkeler de sadece karantina şartıyla girmenize izin veriyor.

Haberin Devamı

* Biletinizi mümkünse esnek yani tarihi değiştirilebilir sınıftan alın, pek çok havayolu şirketi bilet değişiklik kurallarında esneklik sağlamaya başladı.
Pandemide havalimanı manzaraları
ESNEK REZERVASYON...

* Aynı durum kalacağınız otel için de geçerli. Mutlaka iade alabileceğiniz yerlere rezervasyon yaptırın. Ne olur ne olmaz. Bu konuda booking.com gibi siteler bile artık otellerle sizin aranızda aracı olmaya başladı.

* Ülkelerin çoğuna girmeden önce çevrimiçi bir belge doldurup kayıt olmanız gerekiyor. Unutmayın, dönüşte bu kural Türkiye için de geçerli, Türk vatandaşı olsanız dahi.

* Çoğu ülke PCR veya antijen testi istiyor. Bu arada Meksika gibi bazı ülkeler bu testlerin hiçbirini umursamıyor, yeter ki turist gelsin diye düşünüyorlar. Gideceğiniz ülke istemese de bazen havayolu şirketleri bu testleri isteyebiliyor, mutlaka kontrol edin ve emin olun. Test sonucunuzu sağlık kurumundan İngilizce olarak isteyip ıslak imzalı çıktısını yanınıza alın.

Haberin Devamı

* Gideceğiniz ülkede geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırın, sigorta içeriğini iyi kontrol edin içine mutlaka COVID-19 kaynaklı tedavi desteklerini ekletin.
Pandemide havalimanı manzaraları
KAÇ SAAT ÖNCE GİDİLECEK?

* Her şey hazır, seyahat başlıyor. Havaalanına yurtdışı için en az üç, yurtiçi için iki saat önce gidin. Bazı ülkelerde dört saat önce gitmek gerekiyor çünkü 1 saat 45 dakika önce kontuarları kapatıyorlar. Maalesef biz bunu Venezuela’da uçak kaçırmak suretiyle deneyimledik.

* Uçak içinde kullanmak üzere valfsiz ve cerrahi maskelerden edinin. Araştırmalar tek kullanımlık cerrahi maske gibi tıbbi bir maskenin üzerine bir bez maske takmanın daha çok koruduğunu ve potansiyel olarak bulaşıcı parçacıkların yüzde 92.5’ini engellediğini kanıtladı.

Haberin Devamı

* Yüzde 60’tan fazla etanol veya yüzde 70 izopropil alkol içeren el dezenfektanı ve dezenfekte edici mendillerinizi yanınızda bulundurun. Yemek yerken bile lokmayı aldıktan sonra maskenizi kapatarak çiğneyin. Çoğu havayolu, yemek servisini minimuma indirdi, bu yüzden özellikle uzun seyahatler için yanınızda kolay yiyebileceğiniz bir şeyler götürmeyi unutmayın.

* Eğer aşı olduysanız belgesini mutlaka yanınızda taşıyın. Mesela ABD’de Universal Studios gibi tema parklar veya bazı müzeler eğer vatandaş değilseniz veya orada ikamet etmiyorsanız sizden mutlaka aşı belgenizi istiyor.

Yazarın Tüm Yazıları