GeriSeyahat Türkiye'nin ilk 'sakin şehri': Sığacık / Seferihisar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye'nin ilk 'sakin şehri': Sığacık / Seferihisar

Türkiye'nin ilk 'sakin şehri': Sığacık / Seferihisar

Türkiye’nin ilk ‘sakin şehri’ Seferihisar’ın şirin mahallesi ‘Sığacık’, restore edilen 500 yıllık Kaleiçi evleri ve yenilenen sokaklarıyla bir anda İzmir’in yükselen değeri oldu. Geçmişte sadece yaz aylarında günübirlik tatilcilerin uğradığı Sığacık’a şimdi 12 ay boyunca dünyanın dört bir yanından turist geliyor.

Malum; çok yazıldı, çok çizildi. Siz de artık ezberlediniz. Sığacık, “Türkiye’nin ilk sakin şehri” unvanlı ilçesi Seferihisar’ın küçük, sessiz, sakin, surlar içinde şirin mi şirin bir mahallesi. Şarap tanrısı Dionysos’un memleketi. Tarih boyunca, öfkelendiği zaman masmavi gökyüzüne kara bulutları yığan, yelleri ve kasırgaları gemilerin üstüne salan ‘denizlerin efendisi’ Poseidon’dan kaçan denizcilerin sığındığı bir liman.

Tatilinizi planlayın:

Tarihte ‘sanatın merkezi’ olarak bilinen Teos ve 1500’lü yıllardan itibaren yaşamın devam ettiği Kaleiçi evleriyle ünlü Sığacık, şimdilerde tüm Türkiye’ye model olabilecek projeyle yeniden gündemde. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin birlikte hayata geçirdiği restorasyon projesiyle Kaleiçi’ndeki 220 ev baştan aşağı yenilenmiş. İlk bakışta restorasyon olarak gözüken proje, beraberinde turizm hareketliliği ve yerelde kalkınmayı da getirmiş.

Türkiyenin ilk sakin şehri: Sığacık / Seferihisar

Kaleiçi evlerindeki çalışmalar sadece Sığacık’ın çehresine değil, aynı zamanda yöre halkının yaşamına da sihirli dokunuşlar yapmış. Restorasyon projesi ve kurulan yerel pazarla yeni bir görünüm kazanan Kaleiçi ziyaretçi akınına uğruyor. Kısa sürede müdavimi olan İzmirlilerin yanı sıra şehir dışından, hatta yurtdışından buraya turistler geliyor.

Pansiyonculuk gelişiyor

Projenin ardından Kaleiçi’ndeki ev sahiplerine de ev pansiyonculuğu eğitimi verilmiş. ‘Kat hizmetleri’, ‘yiyecek-içecek yönetimi’, ‘iletişim ve müşteri ilişkileri yönetimi’, ‘tanıtım ve pazarlama’, ‘turizm İngilizcesi’ ve ‘ön muhasebe’ eğitimleri alan ev sahipleri artık birer turizm işletmecisine dönüşmüş. Yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başlamış. Dünyaca ünlü tur firmaları seyahat programlarına Sığacık’ı da dahil etmiş. Günübirlik gezimizde bunları net bir şekilde görebiliyoruz. Bu sihirli dokunuştan herkes mutlu, herkes memnun. Cepler de, yüzler de gülüyor!

Türkiyenin ilk sakin şehri: Sığacık / Seferihisar

İn cin bile top oynamıyordu

Danimarka’dan gelen Tom Peterson, “Sessiz ve sakin bir ortam. İnsanlar çok yardımsever. İngilizce bilmeseler bile yardımcı olmaya can atıyorlar. Her yer bembeyaz. Çok hoş olmuş, çok beğendim” diyor. Liz Peterson ise, “İnsanlar çok nazik ve yardımsever. Ortam çok güzel” diye konuşuyor.
İşletmeci Barış Çavuş, “Sığacık’ta her şey değişti, şu anda isminden önde gidiyor. 60-70 yıldır bakımı yapılmayan evler, Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılan çalışmayla yenilendi. Burası kendi halkıyla kalkınmaya başladı. Seferihisar Belediyesi pazar günleri burada yöre pazarı açtı. Yörenin kadınları yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomilerine ciddi katkı sağlıyor. Çocuklarını daha iyi şekilde okutup daha sağlıklı hayatlarını sürdürebiliyor. Sığacık, dokusuyla, tadıyla, özüyle kendini kaybetmeden örnek olacak bir yer haline geldi” diye anlatıyor olan biteni.

Türkiyenin ilk sakin şehri: Sığacık / Seferihisar

Sanat atölyesi sahibi Yavuz Koçoğlu, “35 yıldır Seferihisar’dayız. Buraya kimse gelmezdi. İn cin bile top oynamazdı. Cittaslow’a dahil olması ve Büyükşehir tarafından restorasyon tamamlandıktan sonra insanlar merak edip gelmeye başladı. Bu geliş doğal olarak hem bölgesel kalkınmayı hem de sanatla uğraşan insanların sanatlarından ekmek kazanmasını sağladı. 2-3 yıl önce bunları konuşmak bile mümkün değildi. Buradaki hareket çoğalınca hiç parası, yeteneği, işi olmayan insanlar bile doğadan topladıkları doğal otlarla haftalık harçlıklarını çıkarabilir duruma geldi” görüşünü paylaşıyor.

Bizden söylemesi... Sığacık sizi bekliyor. Hem de hemen, hiç zaman kaybetmeden! Yeme-içme, konaklama, eğlence, kum-deniz-güneş, tarih, doğa, ne ararsanız hepsi var. Seçenek bol, fiyatlar da birçok yere göre hâlâ makul!

False